Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

Ми боїмося великих хижаків, але не помічаємо скільки людей довкола гинуть через, здавалося б, безневинних тварин. То хто ж вони такі, і чому варто стерегтися комарів

Білл Гейтс опублікував в своєму блозі статистику смертей від нападів акул, порівнявши їх зі смертями від укусів комарів. Виявилося, що з 1916 року акули вбили менше людей, ніж комарі за один день в 2016 році. Тож варто розібратися, які з тварин є найбільш смертоносними для людства.

Комарі
Кількість жертв: 1 млн. людей

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, укуси комарів щорічно вбивають до 1 мільйона людей. Смерть настає не від укусів комах, а від хвороб, які вони переносять.  

Більшість припадає на випадки смерті від малярії. У 2016 році від неї загинуло 445 000 людей у всьому світі. На Африку припадає 91% смертей: здебільшого страждають діти до 5 років.

Наступні у рейтингу - лихоманка Західного Нілу і лихоманка денге, які також передаються через москітів.

Але ці хвороби не характерні для наших широт.

Що можуть переносити комарі в Україні?


Люди

Кількість жертв: 475 тис. людей

Люди займають другу сходинку в рейтингу найсмертоносніших тварин. Щороку від рук інших людей помирають близько 475 тис. осіб.

Що в Україні? Офіційні дані свідчать, що у 2016 році в нашій країні вбили 7062 людини, 5992 з цих вбивств були навмисними. 


Змії

Кількість жертв: 50 тис. людей 

Змії посідають третє місце за небезпекою і вбивають принаймні 50 тис. людей на рік. Смертельні укуси часто залишаються незареєстрованими, а, отже, цифра може більшою. Шансів померти від укусу отруйної змії у місті майже немає. А віддалені сільські регіони не мають безпосереднього доступу до високоякісної медичної допомоги.


Собаки

Кількість жертв: 25 тис. людей

Кращий друг людини може стати її персональним пеклом. Укуси скажених собак призводять до загибелі 25 тис. людей щороку. Більшість таких випадків трапляється в країнах з великою кількістю бездомних тварин.

Так, близько 36% смертей від сказу в світі припадають на Індію. Більшість стається, коли діти вступають в контакт з інфікованими собаками.


Мухи Цеце

Кількість жертв: 10 тис. людей

Африканська сонна хвороба викликається паразитом, якого переносить ця комаха. Лікування існує, але в регіонах поширення людям важко знайти якісну медичну допомогу.

Щорічно від 20 тис. до 30 тис. осіб заражаються сонною хворобою, з яких близько10 тис. помирають. Більшість випадків стається у країнах Африки на південь від Сахари.


Клопи

Кількість жертв: 10 тис. людей 

Деякі з цих комах є носіями небезпечного паразиту, через який людина впадає у стан, відомий як хвороба Шагаса. Він супроводжується гострими симптомами, зокрема, важким набряком серця або головного мозку. Хвороба викликає близько 10 000 смертельних випадків щорічно.


Прісноводні равлики

Кількість жертв: 10 тис. людей

Прісноводні равлики є носіями паразита, який викликає шистосомоз в тропічній та субтропічній прісній воді. Шистосомоз спричиняє висип і проблеми із травленням, а часом - безпліддя і рак сечового міхура.


Скорпіони

Кількість жертв: 3250 людей

Усі кажуть, що скорпіони жалять, тому уникати їх - це розумно, чи не так? Та насправді тільки у двох видів скорпіонів є досить потужна отрута, щоб вбити людину - ізраїльського смертника і бразильського жовтого скорпіона. Діти, люди похилого віку і люди з порушеними імунними системами особливо уразливі до їх потужних нейротоксинів.


Круглі черви

Кількість жертв: 2500 людей

У цих паразитів крихітні яйця, і вони легко переносяться із зараженої бруду в організм людини. Круглий черв'як поселяється в тонкому кишечнику і може втручатися в харчове поглинання, викликати тканинні реакції і навіть призводити до закупорки кишечника у міру зростання черв'яків.


Солітери

Кількість жертв: 2 тис. людей

Стрічковий черв'як зазвичай проникає в організм людини через їжу або воду, заражену яйцями. Люди можуть жити роками, не відчуваючи симптомів, перш ніж стан раптово стане серйозним.


Крокодили

Кількість жертв: 1 тис. людей

Щорічно близько 1 тис. осіб піддаються смертельній атаці крокодилів, але оскільки ці хижаки полюють в більш віддалених та бідніших районах, кожна така смерть майже не отримує уваги ЗМІ, на відміну від випадків із іншими тваринами.


Бегемоти

Кількість жертв: 500 людей

Скільки бегемотів не зображували б як комічних персонажів мультфільмів, вони є одними з найбільш агресивних тварин на планеті, і не вагаючись вб'ють людину, яка занадто вторглася на їх територію. В середньому, одна людина в день щороку гине через бегемота.


Слони
Кількість жертв:
 500 людей

Слони будуть поважати ваш простір, якщо ви поважаєте їхній. Але якщо вони відчують загрозу з боку браконьєрів чи надмірно агресивних туристів, то можуть напасти.


Леви

Кількість жертв: 250 людей

Леви, які виросли на волі, розглядатимуть людину як здобич. І розуміння людьми того, що полювання - інстинкт цих хижаків, могло б зберегти багато життів.


Африканський буйвол

Кількість жертв: 200 людей

Африканські буйволи часто стають об'єктами полювання. Проте для цього виду характерні взаємодопомога у небезпеці. Тож для мисливців їхня "місія" іноді виявляється останньою.


Олені

Кількість жертв: 130 людей

Милі і полохливі "Бембі" призводять  до смерті в середньому 130 людей на рік. Така кількість пов'язана з намаганням водіїв уникнути зіткнення із твариною на дорогах, коли вони різко звертають на узбіччя та потрапляють у ДТП.


Бджоли

Кількість жертв: 53 людини

Анафілактичний шок від укусів бджіл є однією з основних причин смерті серед людей.


Медузи

Кількість жертв: 40 людей

Медузи бувають отруйними, а в людей буває на них алергія. Через збіг цих двох умов помирають близько 40 людей щороку.


Мурахи

Кількість жертв: 30 людей

Вогняні мурахи нападають великою кількістю особин. Їхня отрута токсична, а рани від укусів, за словами очевидців, нагадують опіки. Через це їх і називають "вогняними".


Леопарди

Кількість жертв: 29 людей 

Леопарди не найжорстокіші з "великих кішок", але візит на їхню територію чи зайва цікавість можуть призвести до агресії з боку плямистих. В середньому, 30 осіб на рік гинуть через надлишкову зухвалість з цими хижаками.


Коні

Кількість жертв: 20 людей

Хоча коні є травоїдними тваринами і зазвичай дуже лагідні з людьми, щороку через них трапляються близько 20 смертельних нещасних випадків. Тож варто слухати інструктора з верхової їзди.


Вовки

Кількість жертв: 10 людей

У XIV-XIX ст. вовки вбивали сотні людей щороку, що пояснює їхню переважно злодійську роль у дитячих казках. В наші дні смертельні напади вовків трапляються до 10 разів на рік.


Акули:

Кількість жертв: 5

Хоча у фільмах жахів і показують, як гігантські акула радо обідає п'ятьма людьми і собакою в класичному фільмі "Щелепи" 1975 року, вони вбивають всього близько п'яти людей на рік.


Алігатори

Кількість жертв: 1 людина

У вас у 13 разів більше шансів померти через торговий автомат, ніж від зубів алігатора. Вони зустрічаються тільки в дикій природі США і Китаї. Вони куди менш агресивні, ніж крокодили, проте все ще небезпечні. В середньому, одна людина на рік гине через цих хижаків.

В матеріалі використовуються дані за 2016 рік.