Фаворитка Світоліна та сенсаційна Козлова. Як українські тенісистки підкорюють Ролан Гаррос

На турнірі Великого Шолому Ролан Гаррос українка Еліна Світоліна є однією з фавориток, а наша Катерина Козлова - головною сенсацією

Чому Світоліну вважають фавориткою 

Із другим у 2018 році турніром Великого Шолому - Відкритим чемпіонатом Франції, в українських уболівальників пов'язані великі сподівання. Еліна Світоліна підійшла до Ролан Гарросу у відмінній формі. Перша ракетка України напередодні старту у Парижі блискуче виступила на турнірі WTA у Римі, де відстояла титул переможниці. У фіналі наша тенісистка перемогла лідера світового рейтингу - румунку Сімону Халеп.

Загалом, цей титул став 12-м у кар'єрі українки та третім, здобутим цього року. Крім турніру у столиці Італії українка виграла змагання у Брісбені (Австралія) та Дубаї (ОАЕ). Це допомогло Світоліній закріпитися на четвертому місці у світовому рейтингу та перетворило її на одну з головних фавориток Відкритого чемпіонату Франції.

Букмекери напередодні початку турніру оцінювали її шанси на перемогу однаково з Халеп та пропонували на їх виграш коефіцієнт 6.00. Далі у списку розташувалися американка Серена Вільямс (10.00) та росіянка Марія Шарапова (12.00).

Українку не вперше називають однією з головних претенденток на перемогу у турнірі Великого Шолому. Однак поки Світоліній не вдалося навіть близько підійти до завоювання титулу - далі чвертьфіналу на найпрестижніших змаганнях вона не доходила.

Між тим, перемоги на Grand Slam нашій тенісистів надзвичайно не вистачає у послужному списку. Адже Світоліна вже третій рік належить до світової еліти та тримається на найвищому рівні.

А у випадку з цьогорічним Ролан Гарросом українка ще й має нагоду стати першою ракеткою світу, чого раніше не вдавалось жодній нашій тенісистці. Для того, щоб очолити світовий рейтинг, Світоліній потрібно виконати кілька умов. Передовсім, вона має виграти Відкритий чемпіонат Франції.Окрім цього, Сімона Халеп не повинна дійти у Парижі далі півфіналу, а третя ракетка світу -  Каролін Возняцкі з Данії має зупинитися не пізніше чвертьфіналу.

Головна сенсація від Козлової

Попри статус фаворитки, Еліна Світоліна мала великі проблеми уже у першому матчі на Ролан Гаррос. Українка невдало розпочала матч проти 68-ї ракетки світу Айли Томлянович із Австралії. Вона поступалася у першій партії з рахунком 1:5 та дозволила суперниці отримати сет-бол. Втім, австралійка реалізувати його не змогла, а українка перехопила ініціативу. Світоліна врятувала перший сет, а у другому не залишила Томлянович шансів та перемогла - 7:5; 6:3.

“Стартовий поєдинок видався дуже нелегким. Айла показувала чудовий теніс у першій партії і мені довелося активізувати свою гру. Мені ніколи не буває легко в першому раунді, але я дуже рада за той рівень тенісу, який мені вдалося показати в другій половині першого сету”,  - сказала Світоліна після перемоги.

У наступному раунді 30 травня українка зустрінеться з Вікторією Кузьмовою із Словаччини, яка займає у світовому рейтингу 87 місце, а у першому колі перемогла італійку Франческу Скьявонне.

Якщо Світоліній ще лише належить підтвердити статус фаворитки турніру, то інша українка - Катерина Козлова уже стала головною сенсацією Ролан Гарросу. Наша тенісистка у першому раунді перемогла чинну володарку титулу Альону Остапенко з Латвії - 7:5; 6:3. Це лише другий випадок у історії Відкритого чемпіонату Франції, коли чинна переможниця турніру вибула у першому колі.

Між тим, Козлова зізналася, що взагалі могла не зіграти у Парижі через травму.

“Я нічого не очікувала від цього матчу. Просто вийшла на корт, щоб насолодитися моментом, тому що взагалі не була впевнена, що зіграю на “Ролан Гаррос”. Так що я просто раділа, що знову граю, для мене це було дуже важливо. В результаті вдалося показати такий результат, і це просто приголомшливо. В Індіан-Уеллсі я отримала травму коліна. Існувала можливість, що доведеться робити операцію. Але на щастя, я познайомилася з відмінними фізіотерапевтами, професіоналами, пройшла реабілітацію на Тенеріфе. Через два місяці я повернулася, минулого тижня почала грати. Ми уникли операції, і для мене це найважливіше”, - сказала українка.

Катерини Козлова у світовому рейтингу займає 67-е місце. До топ-100 українка увірвалася минулого, найуспішнішого, для себе року. 24-річна українка того сезону вперше виграла турнір WTA у китайському Даляні. Також Козлова на Відкритому чемпіонаті США вперше подолала стартовий раунд турніру Великого Шолому.

У Парижі українка повторила це досягнення, а тепер спробує його оновити. У другому раунді турніру вона зіграє з 54-ю ракеткою світу Катериною Сіняковою з Чехії. Раніше тенісистки зустрічалися одного разу, у 2015 році, та гра завершилася перемогою українки.

Як зіграли інші українки

У другому колі Ролан Гаррос зіграє ще одна наша представниця - Леся Цуренко, яка посідає у світовому рейтингу 39-е місце. У першому колі друга ракетка України перемогла швейцарку Стефані Фогель - 4:6; 6:2; 6:2. Наступною суперницю українки стане 15-та сіяна Коко Вандевеге зі США.

А от Катерини Бондаренко припинила боротьбу на турнірі. У першому раунді українка поступилася хорватці Донні Векіч - 2:6; 4:6.

У чоловічому турнірі Ролан Гаррос заявлений лише один представник України - Сергій Стаховський.У першому колі він зустрінеться з іспанцем Фелісіано Лопесом, який займає у світовому рейтингу 33-е місце, в той час, як українець там посідає 127-му позицію.

У Парижі також мав зіграти найкращий український тенісист- Олександр Долгополов, який йде у рейтингу ATP 55-м. У стартовому поєдинку він мав зустрітися із іспанцем Рафаелем Надалем, однак на корт так і не вийшов через травму.