Корпорація вбивств Росії. Реакція Wall Street Journal на спецоперацію Бабченка

Інсценоване вбивство в Україні демонструє ризики для дисидентів. Наскільки небезпечне життя у вигнанні для російського критика Володимира Путіна? Настільки небезпечне, що Аркадій Бабченко був готовий удати своє власне вбивство, щоб допомогти українським військовим чиновникам зірвати замах

Дана стаття є перекладом матеріалу видання The Wall Street Journal під назвою Russia Murder Inc.

У середу влада України оголосила, що Бабченко був живий, -  через день після того, як було повідомлено, що його застрелили, коли він відчиняв двері своєї квартири у Києві. Українські офіційні особи тоді не повідомляли подробиць того, що, за їхніми словами, було російською змовою щодо вбивства Бабченка, хоча вони зробили один арешт (затримали організатора замаху, - ред.)

41-річний Бабченко став відомим завдяки своїй роботі військовим кореспондентом, а також тому, що є одним з найсміливіших критиків "правління" Путіна і його вторгнення в Україну та політичного авантюризму в Сирії. Після численних погроз смерттю він залишив Росію в 2017 році і в результаті влаштувався в Україні. Під час березневої конференції Гаррі Каспарова PutinCon в Манхеттені він розповів про пропагандистську машину Кремля. 

Київ став полем для вбивства критиків Кремля. Білоруського журналіста Павла Шеремета було вбито вибухом бомби, закладеної в автомобіль, у липні 2016 року. У березні 2017 року колишній депутат парламенту Росії Денис Вороненков, який стверджував, що має глибинні знання про корупційні схеми російських високопосадовців, був вбитий біля готелю. 

Тим часом в середу інвестора Білла Браудера на короткий час затримали у Мадриді на підставі ордеру на арешт російського Інтерполу через "шахрайство". Браудер є рушійною силою у питанні так званих законів Магнітського, які були ухвалені у США, Канаді, Британії та Балтійських країнах, щоб засудити російських порушників прав людини. У Інтерполі швидко заперечили існування ордера, а іспанська влада відпустила Браудера, але він явно перебуває на вершині списку ворогів президента Путіна.

Сигнал, який посилають ці екстериторіальне вбивство та залякування, - що кремлівським критикам ніде не може бути безпечно.

І добре бачити, що західні країни нарешті відповідають (на такі прецеденти, - ред.). Після березневого нападу з використанням російської нервово-паралітичної речовини проти колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері, Британія виключила російських шпигунів і розглядає більше заходів. Адміністрація Трампа наклала санкції на внутрішнє коло Путіна та лобіювала такі країни, як Латвія, щоб припинити відмивання російських грошей.

Потрібно зробити ще більше, щоб викрити і зупинити "Російську корпорацію вбивств", і будемо сподіватися, що Україна розповість світу більше про цю останню змову, спрямовану на вбивство Бабченка.