Парфуми від Роналду та фаст-фуд від Макгрегора. На чому ще заробляють найбагатші спортсмени

Дмитро Марценишин
6 червня, 2018 середа
17:00

Найзаможніші атлети давно не обмежуються заробітками на спортивних майданчиках, але й стають успішними бізнесменами та отримують мільйони від реклами

Традиційно на початку червня впливовий американський журнал Forbes оприлюднив щорічний список найбагатших спортсменів світу. Значну частку заробітків найпопулярніших атлетів все ще складають гроші зароблені на полях та рингу. Проте все суттєвішими стають прибутки у інших сферах - рекламі та бізнесі. Еспресо розповідає на чому роблять статки п'ять найбагатших спортсменів.


Флойд Мейвезер

Заробіток: $285 млн

Вік: 41 рік

Вид спорту: бокс

Країна: США


Флойд Мейвезер став найбагатшим спортсменом світу вчетверте за останні сім років. У 2017 році американський боксер повернувся на ринг заради суперпоєдинку із найпопулярнішим у світу бійцем змішаних єдиноборств ірландцем Конором Макгрегором.

41-річному боксеру було заради чого повертатися - бій викликав величезний інтерес у світі, а його учасники отримали шалені гонорари. Сам Мейвезер поклав до кишені за цей поєдинок $275 млн.

Організатори лише на платній трансляції бою заробили $550 млн - її купили 4,3 млн глядачів. Це навіть попри те, що результат зустрічі боксера проти представника змішаних єдиноборств був досить прогнозований. Врешті дива не сталося і, після кількох рівних раундів, американець виграв у Макгрегора технічним нокаутом у десятому раунді.

Прибуток американського боксера виявився втричі більшим, ніж у Макгрегора, оскільки він також є промоутером та став співорганізатором шоу. Це допомогло Мейвезеру довести свої сумарні прибутки за кар'єру до $1 млрд та повторити досягнення славетного баскетболіста Майкла Джордана та гольфіста Тайгера Вудса, які теж перевершили позначку у $1 млрд

Ще $10 млн євро Мейвезер за минулий рік заробив завдяки іншій діяльності. Зокрема, рекламним контрактам із Tequila Avion та Hublot. Зокрема, швейцарські майстри випустили лімітовано серію золотих годинників із діамантами та зображенням боксерських рукавичок


Ліонель Мессі

Заробіток: $111 млн

Вік: 30 років

Вид спорту: футбол

Країна: Аргентина


Ліонель Мессі відіграв за "Барселону" черговий відмінний сезон, проте втратив лідерство у списку найбагатших спортсменів світу. Аргентинець забив у різних турнірах 45 голів, 34 з них - у чемпіонаті Іспанії, який каталонці впевнено виграли. Завдяки своїй неймовірній результативності, Мессі вп'яте у кар'єрі отримав "Золоту бутсу" та став рекордсменом за кількістю бомбардирських трофеїв.

На фінансовому фронті головним досягнення форварда стало підписання нового контракту з "Барселоною", яке повернуло йому звання футболіста із найбільшою у світі зарплатою. За угодою, яка розрахована до 2021 року, аргентинець отримуватиме, з урахуванням різноманітних бонусів, $80 млн за сезон.

Решту прибутків Мессі отримує від численних спонсорів - серед яких Adidas, Gatorade, Pepsi, Ooredoo, Huawei та Hawkers.

А на 2020 рік у китайському місті Наньцзин заплановано відкриття тематичного парку, присвяченого футболісту - Messi Experience Park. На ньому Ліонель також планує добряче заробляти.


Кріштіану Роналду

Заробіток: $108 млн

Вік: 33 роки

Вид спорту: футбол

Країна: Португалія


Кріштану Роналду й у свої 33 роки продовжує дивувати. У 2017 році він здобув другий поспіль та п'ятий у кар’єрі "Золотий м'яч" і наздогнав за їхньою кількістю Ліонеля Мессі.

У португальця є шанси цього року аргентинця перевершити. Він допоміг "Реалу" встановити унікальне досягнення - втретє поспіль виграти Лігу чемпіонів, а особисто вшосте став найкращим бомбардиром головного єврокубкового турніру, фінал якого відбувся 26 травня у Києві. Роналду провів черговий вражаючий сезон, у якому забив 43 голи у різних змаганнях за мадридський клуб.

У "Реалі" португалець заробляє $50 млн на рік, проте вимагає від клубу підписання нового контракту до 2022 року на покращених умовах. Іспанські ЗМІ стверджують, що форвард хоче отримувати близько $90 млн на рік.

Крім цього, у футболіста виникли проблеми із іспанським законом - у разі, якщо Роналду не заплатить штраф у 28 млн євро за приховування прибутків, він може отримати 8 років в'язниці. Португалець, нібито, просив клуб сплатити цю суму, але у "Реалі" відмовили. Після цього нападник прозоро натякнув, що може залишити Мадрид.

Втім, у Роналду є чимало інших джерел прибутків. Чого лише вартий довічний контракт із Nike із щорічними $24 млн. Також Кріштіану рекламує Herbalife, EA Sports та American Tourister та володіє по всьому світу низкою готелів та ресторанів. Португалець заснував свою лінійку одягу CR7, під якою випускає взуття, нижню білизну, джинси та парфуми.

Ще один актив Роналду - 322 млн підписників у соцмережах та статус найпопулярнішого спортсмена світу.


Конор Макгергор

Заробіток: $99 млн

Вік: 29 років

Вид спорту: змішані єдиноборства/бокс

Країна: Ірландія


Конор Макгрегор - головна зірка змішаних єдиноборств вперше потрапив у топ найбагатших спортсменів року. Зробити це не завадив той факт, що ірландець з 2016 року не провів у октагоні UFC (Абсолютного бійцівського чемпіонату) жодного поєдинку.

Там Макгерор собі здобув всесвітню славу, а статки сколотив у боксерському рингу. За минулорічний бій із Флойдом Мейвезером він отримав $85 млн. Суперникам настільки сподобалося, що вони домовляються про другу зустріч - цього разу вже у клітці, за змішаними правилами двох видів.

Поки ж Макгрегор нагадує про себе скандальною поведінкою. У квітні він влаштував брутальний напад на автобус із іншими бійцями MMA, серед яких був росіянин Хабіб Нурмагомедов. Ірландець розтрощив лобове скло автобуса та поранив кількох спортсменів, за що був заарештований поліцією. Зрештою, якщо не вдасться вдруге домовитися із Мейвезером, то інтрига у протистоянні із Нурмагомедовим вже гарантована.

А поки ірландець продовжує отримувати зиск із свого боксерського дебюту. За якийсь рік ірландець уклав безліч споснорських контрактів - із Burger King, Beats by Dre, Monster Energy, David August, BSN, Anheuser-Busch, HiSmile і Betsafe. Окрім того Макгрегор просуває IT-технології та є обличчям додатків FAST Conor McGregor, MacMoji App, MacTalk App та Mac Life.


Неймар

Заробіток: $90 млн

Вік: 26 років

Вид спорту: футбол

Країна: Бразилія


Минулого літа Неймар став найдорожчим футболістом світу. Бразильця за $250 у "Барселони" купив ПСЖ. Загалом витрати паризького клубу на трансфер склали $600 млн. За угодою із різноманітними бонусами французький клуб має виплатити форварду до 2022 року $350 млн.

Втім, є велика ймовірність, що Неймар залишить ПСЖ уже цього року. Форварда не влаштовує рівень французького чемпіонату, а його одноклубників - особливе становище бразильця у клубі. Ще більш кепським настрій зірки став після отриманої взимку травми, через яку він пропустив весняну частину сезону.

Неймар вже цього літа може опинитися у мадридському "Реалі", який, схоже, готовий встановити новий трансферний рекорд.

За межами футбольного поля Неймар також добре заробляє та має контракти із Nike, Red Bull, Gillette, McDonalds і Beats Dre.


Що у решті видів 

Загалом у цьогорічному топ-100 Forbes опинилися представники дев'яти видів спорту - окрім футболу, боксу та MMA, це американський футбол, бейсбол, автоперегони, легка атлетика, гольф та крікет.

Так найбагатшим баскетболістом світу є американець Леброн Джеймс ($85,5 млн), який серед іншого інвестував у футбольний клуб "Ліверпуль" та володіє 2% акцій англійців. Серед автогонщиків найбільше отримує британський пілот "Формули-1" Льюїс Хемілтон ($51 млн). Найзаможніший бейсболіст - Клейтон Кершоу зі США ($34,5 млн), гольфіст - Тайгер Вудс ($43,3 млн), тенісист - швейцарець Роджер Федерерр ($77,2 млн). Єдиний легкоатлет у цьому списку - ямаєць Усейн Болт минулого року заробив $31 млн - з цієї суми $30 млн - спонсорські контракти із Gatorade, Hublot, Puma. І це найбільш непропорційний розподіл між спортивними та сторонніми прибуками.

Цього разу жоден українець до топ-100 не потрапив. Минулого року там перебував боксер Володимир Кличко із $21,5 млн отриманими за бій із британцем Ентоні Джошуа, який став останнім у його кар'єрі.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
Більше новин