“Укрпошта” на новий лад. Як змінюється головна пошта країни

Новий бренд, сучасні відділення, мобільний додаток, розрахунок карткою та навіть кредитування. Що змінилося в “Укрпошті” та чого чекати надалі

В “Укрпошті” обіцяють комп’ютеризацію відділень, вищі зарплати працівникам, модернізацію пошти в селах та поглядають на ринок фінансових послуг. Все це хочуть реалізувати без жодної державної копійки. Як може виглядати державна пошта країни вже незабаром

Ребрендинг та нові відділення

В квітні 2016 року “Укрпошту” очолив Ігор Смілянський, в якого за плечима 17 років досвіду в управлінні в Україні й США та диплом МВА в Georgetown University. В липні 2017 року “Укрпошта” стала публічним акціонерним товариством (ПАТ). Що ще змінилося на державному підприємстві за цей час?

Компанія активно взялася за промоцію. В квітні 2017 року “Укрпошта” змінила логотип та провела ребрендинг, з’явилася нова послуга SmartBox (користувач купує лише коробки для посилок різного габариту, а ціна за доставку вже включена, незалежно від ваги посилки).

Якщо ще кілька років тому для того, щоб доставити посилку йшло два-три дні, то зараз 94% листів та посилок доставляють на другий день, запевняють в УП.

“Укрпошта” оновлює автопарк. За словами очільника пошти Ігора Смілянського, тільки за п’ять останніх місяців куплено нових машин більше, ніж за 5 років до цього.

Також в Києві вже з’явилися перші відділення нового формату: з примірочними, терміналами та без черг.

Змінюють підхід до роботи з клієнтом й за межами відділення.16 травня УП презентувала оновлений контактний центр. Відтепер працівники пошти спілкуються з клієнтами телефоном, електронною поштою, у соціальних мережах і месенджерах. Чат-боти вже є в “Укрпошти” Facebook Mesenger, Telegram та Viber. За хамство обіцяють звільнення.

Помітно, що компанія намагається привернути до себе увагу молодшого покоління. Наприклад,“Укрпошта” відкрила на Хрещатику арт-хаб з коворкінгом та кав’ярнею.

Крім того, нещодавно запустили бета-версію мобільного застосунку. З його допомогою можна знайти найближче до себе віділення, визначити індекс за адресою, розрахувати вартість доставки, оформити відправлення онлайн, щоб не чекати на пошті, викликати кур’єра. Цікавою також є послуга замовлення іменної марки - для цього достатньо завантажити фото.

Компанія активно та часто дуже вдало послуговується соціальними мережами. Наприклад, в травні минулого року, коли в Україні заблокували російські інтернет-ресурси, УП нагадала, що може допомогти в спілкуванні.

Крім того, держкомпанія бере участь в різноманітних благодійних заходах. Наприклад, під час Книжкового Арсеналу УП давала можливість оформити підписку на газети та журнали для дітей-сиріт.

“Укрпошта” стала партнером благодійної організації All-Ukrainian Network of People Living with HIV. Акцію підтримав відомий співак Елтон Джон. Через УП можна безкоштовно замовити селф-тест на ВІЛ з доставкою у будь-яке відділення.

Модернізація пошти в селах

Нещодавно в рейтингу Всесвітнього поштового союзу (ВПС) Україна за індексом поштового розвитку (2IPD) зайняла 33 місце. Всього в рейтинг потрапило 173 поштові оператори.

Тож ми обійшли пошти Норвегії, Ізраїлю, РФ та Грузії. За останній рік Україна піднялася в рейтингу на 7 позицій.

“Укрпошті” вдалося обійти пошти розвинутіших країн та проводити необхідні зміни без залучення державних грошей, наголошує Смілянський.

В  IV кварталі 2017 року компанії вдалося вийти на прибуток 212,8 млн грн, однак за підсумками року збитки “Укрпошти” становили 203 млн грн.

Найбільші витрати минулоріч компанія несла на персонал. Згідно з даними річного звіту, витрати компанії на ФОП та ЄСВ складали 74% від загальних витрат “Укрпошти” в 2017 році.

В звіті йдеться, що минулого року зарплатня працівників “Укрпошти” зросла на 37,5%, а фонд оплати праці з нарахуваннями зріс на 1,12 млрд грн. Подекуди ставка зросла в 2-2,5 рази. Щоправда, це було радше вимушене підвищення, адже довелося “підтягувати” все під нову мінімальну зарплатню.

Для того, щоб витримати такі витрати, в УП серйозно взялися за економію та ефективність. Наприклад, "Укрпошта" здає приміщення в оренду через Prozorro. Також завдяки цій системі на тендерах вдалося зберегти $14,29 млн, йдеться в звіті МІУ.

Для ефективнішої роботи “Укрпошта” закриє частину відділень в невеликих селах (де мешкає менше 2 тис. жителів).  

Таких відділень в УП 80%. У компанії пояснюють необхідність закриття відділень тим, що вони не працюють повний день.  

Натомість в УП пропонують інший формат роботи в селах - листонош пересадять на авто. В них повинен бути повний робочий день та підвищена зарплатня. Обіцяють, що за допомогою GPS кожну машину та статус відправлення можна буде бачити онлайн, тож це повинно навіть покращити якість послуг. Пілотний проект випробують в Чернігівській області.

Також до кінця року в “Укрпошті” обіцяють комп’ютеризивути 40% сільських відділень. Із 11,5 тисяч відділень комп’ютери мали лише 20%, причому їхній вік був понад 16 років. Втім, чи вдасться це, поки незрозуміло.

“Хто не намагався комп'ютеризувати село - той не бачив справжню Україну”, - скаржиться Смілянський на своїй сторінці в Facebook. -”Закупили техніку - немає каналів зв'язку. Є дроти - повільний інтернет. Підключились до супутника - працівники бояться комп'ютерів. Навчили працівників - вимикається електрика. І ще решітки на вікна треба поставити”.

Тепер ще й банкінг

В транспортній стратегії 2030 Мінінфраструктури розраховує, що в 2030 році “Укрпошта” займатиме  понад 70% поштового ринку.

Зараз УП обробляє близько 20% ринку поштових посилочних відправлень.

Втім розрив з конкурентами все ще значний. Наприклад, минулого року “Нова пошта” опрацювала понад 145 млн посилок, в той час як УП - лише 21 млн.

З “Новою поштою” в держпідприємства останнім часом тривають перепалки. Хоча за конкурента в НП держкомпанію не визнають:

“ Укрпошта“ вважає себе нашим конкурентом. А ми її - ні. Наскільки я знаю, ми є для них бенчмарком”, - заявив в квітні засновник “Нової пошти” В’ячеслав Клімов в інтерв’ю ЦТС.

Втім в листопаді НП поскаржилася на “Укрпошту” в Антимонопольний комітет. Підставою для звернення "Нової пошти" в АМКУ стало право "Укрпошти" орендувати державну і комунальну нерухомість за 1 грн на рік.

В травні “Нова пошта” подала до суду на НБУ після того, як регулятор дозволив “Укрпошті” в квітні отримати ліцензію на переказ грошей у національній валюті, не відкриваючи при цьому рахунків. Також НБУ зареєстрував угоди про участь “Укрпошти” в міжнародних платіжних системах.

Навіщо “Укрпошті” банкінг? “Близько 10 млн українців (чверть населення) не живе в межах 5 км від банку”, - пояснює в інтерв’ю  UBJ Смілянський. - “Але поштові відділення там є. Італійські поштові сервіси заробляють 80% своїх прибутків саме завдяки банкінгу”.

Тож “Укрпошта” планує стати фінансовим супермаркетом і починає з банківських послуг.

Вже незабаром у віділеннях УП можна буде розрахуватись карткою через платіжні термінали Укрпошти, на сайті чи в додатку.  Також у відділеннях можна буде отримувати готівку з платіжних карт. До кінця вересня УП обіцяє встановити близько 5 тис. терміналів у своїх відділеннях для прийому платіжних карток.

Також у відділеннях “Укрпошти” тепер можна оформити кредит від “ПриватБанку”. Кредит можна оформити на будь-які потреби до 50 тис. грн терміном до 24 місяців.