Саміт G7 за крок від прірви: чи зможуть лідери Заходу відвернути торговельну війну

Максим Вікулов
9 червня, 2018 субота
11:56

Зустріч лідерів G7 відбувається в умовах різкого росту протиріч між західними країнами в питаннях торговельних обмежень, ставлення до іранського ядерного досьє та до необхідності стримування РФ

Цьогорічна зустріч керівників семи найбільших розвинутих держав планети істотно відрізняється від попередніх самітів G7 – зокрема, і від саміту минулого року. Тоді, у італійському містечку Таорміна, зустріч була радше ознайомчою: троє з семи лідерів – Дональд Трамп, Еммануєль Макрон та Тереза Мей – незадовго до цього приступили до виконання своїх обов’язків і були вперше присутні на саміті "Сімки". Тим не менше, глобальні розходження у позиціях провідних цивілізованих країн вже почали формуватися – і, крім "знайомства" всіх зі всіма, основною темою дискусій стало питання глобального потепління (про що ж іще сперечатися на спекотній Сицилії!) та доля Паризької кліматичної угоди.

Рік, що минув, був позначений стрімким зростанням як загального градусу конфліктності між глобальними гравцями, так і протиріч та суперечностей всередині колективного Заходу. На перший план вийшли вихід США з іранської ядерної угоди, наростаюча диференціація провідних країн у ставленні до російської загрози, а також - торговельні мита, запроваджені Вашингтоном з 1 червня 2018 р., на сталь та алюміній для європейських країн, Мексики та Канади.

Якщо завтра торговельна війна

Останні і становлять основний предмет перемовин на саміті, що стартував у канадському містечку Ла-Мальбе, що у франкомовній провінції Квебек.

За тиждень до саміту французький міністр фінансів Брюно Ле Мер заявив: "Що покаже цей G7, так це те, як США одні проти всіх, особливо впроти своїх союзників". А недавні телефонні переговори Дональда Трампа і Еммануеля Макрона, за інформацією CNN, закінчилися провалом після того, як французький президент розкритикував господаря Білого дому за введені мита на сталь і алюміній, і політику США щодо Ірану.

Читайте також: Іранський поворот Трампа: чому США виходять з іранської ядерної угоди та що очікує на регіон

Канцлер ФРН Ангела Меркель напередодні вильоту до Канади сказала, що обговорення суперечностей може стати "проблематичним". Прем'єр-міністр Канади Жюстен Трюдо ж у четвер назвав аргументи США "сміховинними". "Як можуть Канада і Франція становити загрозу національній безпеці США? Ми одні з кращих союзників, які коли-небудь були у США", - сказав він за підсумками переговорів з французьким президентом Еммануелем Макрона.

Останній виступив жорсткіше всіх. Вперше вживши термін "шістка", пан Макрон попередив, що США можуть виявитися в ізоляції. Він застеріг Дональда Трампа від такого шляху: "США - це потужна економічна держава, але, якби вони пішли в напрямку ізоляціонізму, жорсткої гегемонії і віддалення від власної історії і цінностей, це було б погано для самих США, для американських громадян і для міжнародного іміджу країни. Я думаю, президент Трамп це знає". Еммануель Макрон заявив про неприпустимість торгової війни між союзниками і підкреслив, що від неї постраждають в тому числі американські компанії.

Президенти Сполучених Штатів та Франції на полях саміту

Напевне, не буде перебільшенням сказати, що саме на теперішній зустрічі G7 і вирішиться, чи розпочнеться повноцінна світова торговельна війна, на порозі якої перебуває нині людство. Партнери Сполучених Штатів по "сімці" готові до рішучих кроків: у 5 червня Єврокомісія прийняла рішення затвердити мита на американську продукцію з 1 липня. У переліку – як продовольчі товари (віскі, апельсиновий сік, арахісове масло та ін.), так і промислові вироби – зокрема, джинси Levi’s, металеві вироби та мотоцикли Harley-Davidson. Загальний обсяг європейських контрсанкцій – близько 3,4 млрд доларів.

Читайте також: Що означає тарифне протистояння США і Китаю

Аналогічні контрзаходи анонсували також партнери США по Північноамериканській угоді з вільної торгівлі (NAFTA) Канада і Мексика. Список торгівельних обмежень Оттави в основному збігається з європейським і торкнуться товарів на суму 12,8 млрд. Мехіко пригрозило додатковими митами на продовольчі товари – американські яблука, виноград, свинячі ніжки та сир. Крім того, Євросоюз і Канада оскаржують американські мита в СОТ.

За інформацією видання Politico, цей саміт може стати першим в історії "сімки", який завершиться без підписання підсумкової декларації. Напередодні вильоту до Канади лідери Франції і ФРН дали зрозуміти, що не будуть заради компромісу підписуватися під "порожнім" документом.

Російське питання

Ще однією проблемою, у ставленні до якою з’являється все більше розбіжностей у лідерів цивілізованого світу, є ставлення до Росії. Візити Ангели Меркель та Еммануеля Макрона у Сочі та С.-Петербург явно засвідчили: держави-локомотиви Європейського Союзу зацікавлені у співпраці з Москвою – і щодо побудови другої гілки "Північного потоку", і загалом, за висловом Макрона - щодо нарощування економічної взаємодії "у сферах, не охоплених санкціями". У ще одній країні "Великої сімки" (і третій економіці об’єднаної Європи) – Італії – до влади прийшли сили, що не приховують свого захоплення Росією взагалі та стилем правління Володимира Путіна зокрема, і закликають до скасування антиросійських санкцій.

Натомість, англосаксонські країни – Сполучені Штати, Велика Британія і Канада – займають принципову позицію щодо подальшого стримування Кремля та виступають за посилення санаційного тиску. Зокрема, міністр закордонних справ Сполученого товариства Борис Джонсон повідомив про намір голови уряду Її Величності Терези Мей представити у Квебеці новий план із протистояння агресії Кремля, а у Вашингтоні всерйоз розмірковують над можливістю застосування санкцій проти європейських компаній задіяних у проекті Nord Stream-2.

Читайте також: Холодний Північний потік-2: ризики для України та Європи

Втім, з самого початку на полях зустрічі відбулася дискусія щодо можливості повернення Росії до G7, яку несподівано для всіх ініціював Дональд Трамп.

"Я люблю нашу країну. Я був найгіршим жахіттям Росії… Але, з урахуванням сказаного, Росія повинна бути на цій зустрічі… Це може не бути політично правильно, але нам потрібно вирішувати світові проблеми… Вони повинні дозволити Росії повернутись", - заявив очільник Білого дому.

Позиція Трампа відразу ж була підтримана керівником право популістського уряду Італії Джузеппе Конте. Водночас решта лідерів висловилися різко проти такого повернення, Канада пообіцяла заблокувати ініціативу, а президент Ради ЄС Дональд Туск та німецький канцлер Ангела Меркель повідомили, що пропозиція Трампа не знайшла підтримки ні в кого. Заява Трампа парадоксальним чином спровокувала очільників європейських країн засвідчити свою вірність ідеї ізоляції РФ. На цьому питання було закрите, а сам господар Овального дому відбув додому – готуватися до історичної зустрічі з Кім Чен Ином у Сінгапурі.

Втім, можна сказати, що саміт G7 якраз і став стартовим майданчиком для дискусій з питань продовжень ЄС антиросійських санкцій на наступні півроку (термін дії закінчується 31 липня). Вже зараз видно, що баталії будуть зовсім непростими - і навряд чи приємними для нашої країни. З іншого боку, позиція італійського прем'єра на зустрічі у Квебеку опосередковано підтверджує версію, висловлену напередодні брюссельським кореспондентом Радіо "Свобода" Рікардом Йовзяком, про те, що Рим таки не буде порушувати європейську єдність в питаннях санкційного тиску на Москву.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:45
ППО
У частині регіонів України оголошено загрозу ударів балістикою: у Херсоні пролунав потужний вибух
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:18
Оновлено
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
Більше новин