Спалені історичні пам'ятки в Києві

9 червня, 2018 субота
12:01

Хто і чому знищує історичні пам'ятки столиці. Розслідування журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Юлії Савчук

Тиждень тому в одному зі спальних районів Києва трапилася, на перший погляд, нічим не примітна пожежа.

Майже вщент згоріла будівля одного з перших у столиці стаціонарних кінотеатрів — 117-річного “Екрану”. Чи не впритул до будівлі розташоване заморожене будівництво, що мимоволі наштовхує на думку: “Екран” тут трохи заважав.

"Споруда стара й занедбана, хоча й має багату історію, яку повинні були зберегти", - переконує директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко. За його словами це — класична пам'ятка історії, кінотеатр на цьому місці був побудований в 1911 році, тому будівлю варто було б зберегти, щоб люди знали, що понад 100 років тому на цьому місці теж був вогник культури.

Не “Екраном” єдиним

Вогонь зараз — чи не найпоширеніший спосіб отримати ласий шмат землі для зведення економічно вигідніших об'єктів. Охоронювані законом пам'ятки зазвичай розташовані в центрі міста, тому спритні ділки охоче користуються можливістю будь-що – знищити будівлю та непогано заробити. Народний депутат Ігор Луценко зазначає, що: “Пожежа — це класична витівка забудовника, котрий хоче позбутися незручної пам'ятки і просто збудувати на цьому місці багатоповерхову структуру.”

Найтривожніше те, що такі ситуації в столиці непоодинокі і кількість знищених унікальних архітектурних споруд зростає у геометричній прогресії. Олександр Сергієнко наголошує, що за останні років 10 таких випадків безліч: “Починаючи з 2006 року, коли до влади прийшла команда Черновецького, вони почали активно роздавати в оренду у користуванні і у власність передавати старі будинки історичні, пам'ятки в центрі міста.”

Пожежа на Хрещатику

Проте і після зміни влади Черновецького схема продовжила процвітати. Найгірше те, що Україна поступово втрачає унікальні споруди, пов'язані з основоположними історичними подіями на шляху до незалежності. Приміром, 8-го лютого цього року спалахнув унікальний будинок - "Свідок незалежності" на Володимирській, 21, з балкону якого 100 років тому Грушевський проголошував IV Універсал. У лютому торік будівлю обнесли зеленим парканом. Ще тоді активісти припускали, що це може бути початком знищення пам’ятки.

За інформацією громадської активістки Олени Терещенко, власником цього будинку є колишній зять Черновецького,  В'ячеслав Супруненко, який одночасно володіє й іншою пам'яткою на розі Хрещатику та Богдана Хмельницького - колишнім готелем "Кане" та резиденцією гетьмана Павла Скоропадського, яка теж палала влітку минулого року. Архітектор Віктор Глеба про подальшу долю будівлі озвався зовсім невтішно: “Будівельна мафія перейшла від просто порушення закону у вигляді документів до фізичного знищення життєвого простору киян. Вигоріла повністю будівля і вигоріла надія киян на те, що цей будинок буде відновлено, врешті-решт, відновлювати там вже нічого.”

Експерти зазначають — це типова схема захоплення будівлі та землі під нею: пам'ятка доводиться до руйнування, а потім приймається рішення, що відновленню вона вже не підлягає. Архітектор Анатолій Фролов вважає, що тут мав місце саме навмисний підпал. За його словами якщо будівля згоріла, а стіни рухнули, то її можна знімати з охоронного номеру і вважати, що будинку нема.

Столітня будівля з ромашками

Горів і так званий "Будинок з ромашками" на Златоустівський, 35. Двоповерхова будівля 1910-го року спалахнула взимку 2015-го, тоді ж по сусідству розпочала роботи будівельна компанія “Укрбуд”. Олена Терещенко переконує, що стан будинку після пожежі був некритичний: “Він був у нормальному стані: фасад повністю зберігся, там трішки постраждав дах, але це не привід взагалі робити висновок, що він втратив свою автентичність, але в нас є експерти, які роблять відверто корупційні висновки”.

Восени наступного року "Будинок з ромашками" було виключено з реєстру об'єктів культурної спадщини і вже менш як за місяць зрівняно з землею. Зараз на цьому місці триває зведення багатоповерхівки. Олександр Сергієнко пояснює проблему неузгодженістю з реєстрами, оскільки їх є два: у Міністерстві культури та  в Мінрегіону і вони між собою не корелюються.

Садиба Мурашка та Гостинний Двір

В ніч на 28-е червня 2013-го року горіла скандальна садиба Мурашка середини ХІХ століття, яку вдалося через суд повернути у власність міста. 2 роки тому було виділено 1,5 млн гривень на протиаварійні роботи. Тож поки цей об'єкт завдяки розголосу вдалося зберегти. Чимало галасу зчинилося і в бою за Гостинний Двір на Контактовій площі. Боротьба за унікальну пам'ятку розпочалася майже десятиліття тому.  У 2011 році Кабінет Міністрів зняв з Гостинного Двору  статус пам’ятки національного значення, потім активісти програли суди 2 інстанцій, і аж у 2014-2015 роках судді почали виносити рішення на користь громади. Знищити цю історичну пам'ятку також намагалися шляхом пожежі, згадує Ігор Луценко: “Він, на щастя, не весь згорів, але частина його була пошкоджена саме, власне, я вважаю, з потурання власника і забудовника.”

8-го травня цього року крапку у цій справі поставив суд. Рішення судді прийняли на користь Гостинного двору та громади, а договір оренди зобов’язали розірвати. Але натомість виникла нова проблема. Зараз цей об'єкт є загальнодержавною власністю, проте передавати його на баланс міста розпорядник, а саме Кабінет Міністрів, чомусь не поспішає.  Тож є шанси втрачати Гостинний Двір через фізичні фактори, а держава, за словами Ігоря Луценка, до цих пір не подала позов в суд на компенсацію збитків, що дійсно ця будівля була поруйнована попередній власником.

І те, що винні особи будуть притягнуті до відповідальності — теж сумнівно, додає народний депутат Наталія Новак: “На жаль, у нас так виписані закони, сплив термін давності позивної, все, кажуть вже не можна притягати до відповідальності. У нас купа чиновників, які видавали ці дозволи, лишаються непокараними.”

Ігор Луценко пояснює: проблема й у відсутності практики застосування законів. Приміром, навіть за свідоме руйнування пам'ятки, коли хтось шляхом підпалу його знищує, тут немає прецедентів.

Охоронний договір

Саме тому певні складнощі пов'язані і з банальним нехтуванням закону, стверджує директор “Інституту міста” Олександр Сергієнко. Це, передусім, пов'язано з не укладанням охоронних договорів “Не можна передавати будівлю в оренду, але вона передається, але охоронний договір не укладається, а начальник управління каже: ну вони не хочуть підписувати, що я можу зробити? І от такі маленькі хитрощі, вони призводять до деградації історичного обличчя Києва.”

Як зарадити?

Експерти переконує: нині вкрай необхідні зміни у законі. Адже багато нормативних актів у нас мають подвійне трактування. Наприклад, пам'ятка історії, пам'ятка культури і пам'ятка містобудування — це різні за походженням і тлумаченням об'єкти. Пам'ятка історії відображає певну подію на зазначеному місці, тоді як пам'ятка містобудування вимагає збереження об'єкту в первісному вигляді.

Для об'єктів історії та культури останнє не є важливим. Наступним кроком є визначення режиму охоронних зон: “Якщо орендодавець доводить до руйнації пам'ятку, то він повинен за це відповідати. Якщо пам'ятка руйнується, то на її місці має бути відбудована така сама пам'ятка в тих самих розмірах,без ніяких перебудов, надбудов, мансард, за рахунок орендаря. І тоді кожен орендар буде знати: якщо він доведе до руйнації, йому доведеться за це заплатити.”, - додає Олександр Сергієнко.

Ігор Луценко натомість є співавтором законопроекту, який уже направлений до парламенту. Найперше, що пропонує народний депутат – це прозорий механізм примусового викупу пам'ятки, який працюватиме таким чином: спершу робиться така пропозиція власнику чи орендарю пам'ятки (надсилається поштою), якщо на неї не пристають, тоді є можливість звертатися до суду і через суд уже укладати правочин по поверненню цього майна. І додатково надається повноваження місцевим органам влади викупати ці пам'ятки у свою власність, та як раніше це право мала лише держава.

Механізми для того, аби рятувати пам'ятки існують і зараз. Однак, через складність їх часто ігнорують, прикриваючись недосконалим законодавством. То ж, активісти наполягають: посилювати слід і можливості для збереження, і відповідальність за знищення. Між тим, на сьогодні у Києві близько сотні унікальних історичних будівель уже визнано аварійними і вони знаходяться під загрозою знищення. Більшість цих споруд ще у 90-ті перейшли до приватних рук, подекуди недобросовісних власників, котрі навмисно доводять їх до руйнувань, аби заволодіти дорогою землею. За останні 20 років Київ безповоротно втратив сотню пам'яток архітектури.

 

Відео: https://espreso.tv/video/258271

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
Більше новин