Що принесе сінгапурська зустріч Трампа з Кімом

Максим Вікулов
11 червня, 2018 понедiлок
21:48

Сінгапур приймає першу в історії зустріч лідерів Сполучених Штатів та Північної Кореї. Втім, навряд чи довгоочікуваний саміт вирішить основні питання протистояння на корейському півострові

З часу різкого загострення відносин між Вашингтоном і Пхеньяном навесні минулого року (коли режим Чучхе розпочав серію випробувань ядерної зброї та ракет все більшої дальності і точності, а Дональд Трамп у відповідь послав до Східно-Китайського моря ескадру на чолі з авіаносцем "Карл Вінсен") спостерігачі заговорили про те, що нинішній раунд протистояння закінчиться або ядерною війною, або розрядкою. У перше відверто не вірилося – війна не відповідала інтересам ні Кім Чен Ина (оскільки означала гарантований демонтаж його режиму), ні цивілізованих країн на чолі зі США – бо призвела б до колосальних жертв і відкинула б один з найважливіших і найрозвиненіших регіонів планети у кам’яний вік.

Про переговори всерйоз заговорили з початку цього року, коли з’явилися перші паростки розрядки та взаєморозуміння між Кореями. Збірні КНДР та Південної Кореї виступили під єдиним прапором на зимовій Олімпіаді. Пхеньян миттєво перестав брязкати зброєю, натомість заговоривши про серйозні поступки – аж до припинення ядерних випробувань.

Апофеозом відлиги стала зустріч північнокорейського диктатора Кім Чин Ина з президентом Республіки Корея Мун Чже Ином, що відбулася 27 квітня у селі Пханмунджом в демілітаризованій зоні, що з 1953 року розділяє комуністичну північ і демократичний південь півострову. За підсумками якої було підписано Декларацію, яка передбачає укладання до кінця року повноцінного мирного договору між двома країнами (наразі КНДР та Республіка Корея формально перебувають у стані війни, з того ж таки 1953 року між сторонами діє перемир’я) та денуклеаризацію корейського півострова.

Власне, на офіційному рівні про можливість зустрічі Дональда Трампа з лідером Північної Кореї заговорили на початку весни - 9 березня повідомив ЗМІ, що зустріч Трампа і Кім Чен Ина повинна відбутися до травня 2018 року. Того ж дня Білий дім офіційно підтвердив інформацію про підготовку зустрічі. Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс заявила, що зустріч запланована на травень цього року.

Втім, певність щодо того, чи буде проведено саміт, була відсутньою до останнього часу. Після зустрічі у Пханмунджомні, Пхеньян для когось несподівано, а для когось – навіть дуже очікувано, повернувся до войовничої риторики, одночасно фактично припинивши підготовку до зустрічі – за словами державного секретаря Сполучених Штатів Майка Помпео, північнокорейські дипломати просто перестали відповідати своїм американським колегам.

Проте коли Білий дім оголосив про скасування зустрічі, північнокорейський режим відразу ж повернувся за стіл перемовин (за словами Рудольфа Джудліані - адвоката Дональда Трампа і колишнього мера Нью-Йорка - Кім Чен Ин просто благав Трампа про рандеву), і невдовзі світ дізнався: зустріч таки відбудеться там, де й було заплановано з самого початку – 12 червня, на території міста-держави Сінгапур.

Дональд Трамп зі своєю командою відбув до Сінгапуру після повністю провального саміту G7 у Канаді – під час якого сторони не лише не змогли подолати суперечності в торгівлі та підписати підсумкову декларацію, але й обмінялися купою "компліментів" на адресу один одного.

Варто сказати, що приготування до саміту, яку вже встигли охрестити "історичною зустріччю" та "головною подію року", велися справді титанічні.

Так, прем'єр Сінгапуру Лі Сун Лун під час зустрічі із Трампом розповів, що проведення саміту США-КНДР, який відбудеться на острові Сентоса в готелі Capella, коштуватиме острівній державі 15 мільйонів доларів, більше половини коштів піде на заходи безпеки та охорону.

null

Перед зустріччю з керівником КНДР Дональд Трамп повечеряв з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сун Луном - сином легендарного творця цієї держави Лі Куан Ю

Повідомлялося також, що влада Сингапуру розпорядилася виділити спеціальну зону, яка буде відгороджена з 10 по 14 червня для запланованого саміту між президентом США Дональдом Трампом і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

null

Готель Capella на острові Сентоса, на якому буде відбуватися зустріч

Крім того, повітряний простір над Сингапуром буде обмежений на час саміту. 11, 12 і 13 червня він буде закриватися на деякий час. Усі повітряні судна, які прибувають у Сингапур, повинні будуть знизити швидкість, а також літаки зіткнуться з деякими обмеженнями на злітно-посадковій смузі "виходячи з національної безпеки".

Напередодні зустрічі Сингапур випустив пам'ятні монети. На аверсі медалей зображено рукостискання Трампа та Кім Чен Ина на тлі прапорів США і КНДР, а також вибита дата проведення саміту - 12 червня 2018 року. На реверсі медалей зображений голуб миру, "який символізує важливість саміту для миру в усьому світі", а також переплетені між собою національні квіти США та КНДР - троянда і магнолія.

По прибутті в Сінгапур, Держсекретар Помпео провів прес-конференцію, на якій, зокрема, повідомив - Вашингтон готовий запропонувати КНДР "унікальні" гарантії безпеки у разі успішної денуклеаризації Корейського півострова.

"Ми готові запропонувати різні і унікальні гарантії і надати КНДР достатню впевненість в тому, що денуклеаризація не несе загрозу її безпеці", - заявив він.

В чому ці гарантії, і чим вони принципово будуть відрізнятися від, скажімо, Будапештського меморандуму, голова американської дипломатії не повідомив.

Крім того, Помпео зазначив, що сторони працюють над тим, щоб звузити саме поняття "денуклеаризації" та надати цьому терміну більшої конкретики. Espreso вже писав, під словом "денуклеаризація" сторони розуміють зовсім різні речі. Якщо Сеул та особливо Вашингтон хотіли би бачити під цим цілковиту відмову КНДР від ядерної і водневої зброї, то Пхеньян буде наполягати на тому, щоб американці прибрали ядерний щит, що захищає південну Корея (а в ідеалі – і Японію).

Читайте також: Потепління на 38-й паралелі. Чи стала Корея ближче до завершення 70-річної війни

До чого домовляться сторони – дізнаємося вже протягом доби. Втім, великого оптимізму і очікувань на прорив на переговорах відверто небагато. Дональду Трампу потрібен швидкий прорив на корейському напрямку – на фоні провального саміту "Сімки", початку торгівельних конфліктів і перманентного падіння рейтингу, президенту треба хоча б щось продемонструвати напередодні запланованих на листопад виборів до Конгресу.

Північнокорейський режим, хоч і відчуває на собі тягар посилених санкцій, не надто обмежений у часі і може дозволити собі "гратися" з Вашингтоном ще не один рік. І приклади України та Лівії, що відмовилися відповідно від ядерної зброї та від ядерної програми, а також вихід Сполучених Штатів з ядерної угоди з Іраном теж не створить найліпший фон для переговорів – адже тепер Кіма буде складно переконати, що у випадку ядерного роззброєння його банально не "кинуть".

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та три розвідувальні БПЛА
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
Більше новин