Глава УАПЦ митрополит Макарій: будемо єднатись навіть зціпивши зуби, най Москва не тішиться

Антін Борковський
13 червня, 2018 середа
16:21

Глава Української Автокефальної Православної Церкви митрополит Макарій про процеси в українській церкві та перспективи отримання томосу

Глава Української Автокефальної Православної Церкви митрополит Макарій в ефірі телеканалу Еспресо розповів про об’єднавчі процеси в Україні, брак спілкування з Патріархом Філаретом і можливі кремлівські провокації

Позиція Константинопольського Вселенського Патріарха у справі томосу значною мірою буде зумовлена єдністю українських церков. Як зараз виглядає ситуація?

Справа виглядає добре. Справа історична. У цій справі слід відкинути всі амбіції і молитися за Вселенського Патріарха, бо йому теж нелегко у теперішній час. Слід молитися за Священний Синод, за президента і всіх в Україні - депутатів Верховної Ради і всіх українців, які стараються для того, щоби томос отримати. Я молився понад 22 роки за єдину помісну православну церкву і не пропустив жодної служби.

Ваше Блаженство, але ми розуміємо, що є такий чинник, який називається Москва. І ми розуміємо, що вона вкрай незацікавлена у цьому. Адже у разі створення Української єдиної помісної церкви, ми станемо найбільшою православною державою світу. І російські мрії про "Москву-Третій Рим", по суті, згорнуться. Ми розуміємо, що Москва буде включати різні важелі впливу, зокрема, і на Константинополь, і на українських ієрархів.

Москва вже потерпіла поразку, коли відбувався Всеправославний собор на Криті, вони думали, що раз вони не поїдуть, то й половина церков не поїде, але так ся не стало. Москва - то Москва, ми знаємо, що це – монстр, але ж над нами є Господь. Казали, що Радянський Союз ніхто не розвалить, але і він розвалився. Ми тоді тому були свідками і зараз будемо свідками.

А в Україні як це виглядає?

А як виглядає? Зараз в Україні деякі собрати з Київського Патріархату вже розподіляють посади. Я би цього не хотів коментувати, адже, по-перше, слід дочекатися, щоби Священний Синод разом із Патріархом більшістю голосів ухвалили надання томосу. А коли буде таке рішення, - думаю, воно в незабаром буде, - тоді Священний Синод і Всесвятійший Патріарх дадуть пораду, що нам робити. І дай Боже, щоби тої поради всі послухалися.

Але є й ієрархи в Українській Православній Церкві в єдності з Московським патріархатом, котрі не хочуть єдності зі своїми братами во Христі.

Це є, але є й підтверджені речі, от проукраїнський митрополит Софроній, хоча й належить до Української Православної Церкви московської патріархії, підтвердив свій підпис. Але й є такі, що ще не знають, чи буде рішення щодо надання томосу, тож вони себе проявлять. Ми можемо розмірковувати, як це буде, але знає це лише один Бог.

Але ж Ви маєте внутрішню інтуїцію, адже зокрема і Вам творити Помісну Церкву в єдності як з українськими священиками так і з частиною московських священників.

Щодо УАПЦ я можу давати гарантію, ми декілька разів зверталися до Вселенського Патріарха протягом 3 років, що я очолюю церкву – ми згідні. Якщо буде рішення Вселенського Патріарха з патріаршим устроєм, це би було чудово. Але якщо не буде, то ми готові і на митрополію. От Патріарх Філарет хоче патріарший устрій.

Тобто Українська Православна Церква Київського Патріархату наполягає на патріаршому устрої?

Ми не маємо патріарха, нам не треба знімати нікому куколь, - задля того, щоби Україна ставала духовно самостійною, я згідний на все. І зараз мене не цікавить, хто буде її очолювати!

Але ми розуміємо, що частина єпископів чи архієпископів мають амбіції, і це може негативно вплинути на процес. Далеко не всі можуть щиро простягнути руку і сказати "обнімімося", адже часом у духовенства спрацьовують внутрішні амбіції чи кар’єрні інстинкти, які підпадають під окреслення, зрештою, гріха гордині.

Це треба відкинути. Я їм раджу і собі кажу - відкинути це. Пам’ятаймо, Всесильніший Бог, а ми всі смертні люди, неважливо сильніші, чи не сильніші. Справа сили - невелика, велика справа, щоб зробити все можливе і неможливе. Я думаю, що це станеться: томос буде отримано, але ж томос не може отримати президент. Тож всього коментувати я не буду, але міркую про інше: слід думати, щоби після отримання томосу не тішилася Москва, що, мовляв, "от, між українцями, українськими церквами війна". Тут потрібні злагідність, порозуміння і єдність. Єдність така, щоб кожен зціпив зуби, як його щось провертає, і сказав: ми все зробимо, аби північний сусід не тішився, що "от отримали томос, а тепер воюють". Найбільше я переживаю саме за це.

Чи розуміють Вас предстоятелі інших українських церков? Зокрема Патріарх Філарет?

Ми з ним не спілкуємося. Колись я був на Пушкінській (Ющенко цю зустріч організував), то мій попередник Мефодій відмовився йти, а я пішов. Ми багато розмовляли. Я відкрита людина. Деколи я ставив такі питання, котрі, можливо не подобалися Святійшому (Патріарху Філарету – ред.), зокрема я питав: "Ваша Святосте, от ми ся об’єднаємо, чи Ви визнаєте Перший Всеукраїнський Собор 90-го року, вибрання Патріарха?" тощо. Де в чому він мною погоджувався, а в чомусь – ні.

Ваше Блаженство, є складний процедурний момент. Ми розуміємо, що свого часу московська церква наклала на частину українського кліру анафему. І, відповідно, частина єпископів не буде визнана московською церквою. Чи будуть продумані якісь моменти, щоби вирішити це питання? Тому що, наскільки я розумію, це буде однією з карт, якою гратиме Кремль проти України.

Американську церкву прийняли, Канадську церкву прийняли. Там були свячення від Патріарха Мстислава, і з тим не було проблем, адже Патріарх Мстислав був висвячений як канонічний в Андріївській церкві.

Тобто це не означатиме остаточної крапки у переговорах з Московським Патріархатом?

З Московським Патріархатом в Україні, які можуть бути переговори? Їм лишається відійти від Москви і долучитися, як долучилися – ще умовно – десять єпископів. Другий момент – це щоб православна церква на чолі з Онуфрієм зробила заяву і відійшла від Москви. Але перш за все слід відійти від Москви. Я казав колись митрополиту Онуфрію: "Знайдіть в собі сили, знайдіть".

А що він відповів?

Мовляв, не так просто. Але ж і мені непросто було в 1989 році відійти. Священики, зокрема і я (я служив в Петропавлівській церкві) підписалися: "Я виходжу з російської церкви". Я дві парафії мав на той час. Парафіяни мені казали, Греко-католицька церква ще не реалізувалася, то може почекаємо? Я відповів що в греко-католики не піду. "Ну, якщо не підете, то ми підемо". Або ж інше: "Отче, а хто з Мостиська ще підписався про автокефальну церкву?" Кажу: "Я перший". "То почекаємо". Я казав Онуфрію, чому я зробив це. Бо коли я служив на Донбасі, то ніхто, певно, з українських священників на українській землі не потерпів того, що я потерпів від московського КГБ. Я перетерпів, але ви знаєте, мене то не розчарувало у вірі і твердості, а загартувало.

Ми розуміємо, що частина українських олігархів годується з руки Москви. Вони організовують своїх людей у формат так званого "русского міра" в Україні. Ми знаємо, до чого це все призвело колись, ми знаємо, що і зараз можливі провокації.

Я переживаю, щоби не було конфліктів між духовенством. Щоб ми не ділили місця, щоб ми не конфліктували один з іншим. Якщо все буде мирно, коли буде томос, і в Христі і єднанні з Вселенським Патріархом, то всі мирно потягнуться, і Москва тут буде безсила, я переконаний. Я одну провокацію вже пережив, 2015-го року, дехто казав, що мене за ніч перекупили і так дальше. Але ж я не продаюся! Казали я отримав мільйони від Новінського. Натомість була розбіжність з Київським Патріархатом, яка полягала у тому, що я просив Патріарха Філарета лишити у назві "автокефалія". Вони не хотіли, а потім мене й обвинуватили, що я, буцім би за ніч продався. Мені це боліло, але я мовчав. Я переживаю, щоби зараз щось подібне не повторилося, коли б духовна людина (вибачте, як я казав у Краматорську, коли зібрали Всеукраїнську раду Церков), неправду сказала. Але будемо молитись. Кулаки тримати і не піддаватися.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
Більше новин