Віталій Портников: Російський газ перетворюється зі зброї на сировину

Туреччина може тепер використовувати "газову зброю" проти Росії так, як Росія використовує її проти сусідніх країн

Присутність українського президента на церемонії відкриття Трансанатолійського газопроводу - поки що подія символічна. Має пройти ще кілька років, перш ніж стане ясно, чи готова Європа до закупівель азербайджанського газу і в якій кількості. І, звичайно ж, не відразу визначаться українські можливості для закупівлі цього газу.

Проте, сама церемонія відкриття Трансанатолійського газопроводу в День Росії - попередження Москві. І це попередження зробив навіть не Петро Порошенко. Його зробив "заклятий друг" російського правителя, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, який запросив на церемонію не тільки президента Азербайджану Ільхама Алієва, але і президента України.

На практиці це означає одне: дружба дружбою, а конкуренція конкуренцією. При цьому Туреччина може тепер використовувати "газову зброю" проти Росії так, як Росія використовує її проти сусідніх країн. І не тільки з точки зору транзиту, але і з точки зору власних закупівель. Адже Туреччина теж закуповує газ у "Газпрому" і збирається розширювати закупівлі через "Турецький потік". Але з появою нового газопроводу Туреччину буде важче шантажувати. А сама Туреччина спробує зробити так, щоб було важче шантажувати Україну.

"Газпрому" доведеться з цього робити очевидні висновки. Зрозуміти, що Україна це не тільки країна, на яку потрібно тиснути. Це країна, з якою потрібно домовлятися. У такому висновку Москву має переконати і недавня перемога "Нафтогазу" над "Газпромом" в арбітражі, і вчорашня церемонія.

Звичайно, розраховувати на розсудливість "Газпрому" і тим більше на розсудливість Кремля не доводиться. Перше, що захоче зробити "Газпром" - так це торпедувати новий проект. Спочатку - за допомогою нового уряду популістів в Італії. Однак стабільним цей уряд і його позиції назвати важко. Потім - за допомогою дестабілізації ситуації в Азербайджані, можуть бути зроблені і такі спроби. Однак поставки газу - об'єктивний інтерес Баку. І навіть якщо домогтися появи в Україні більш лояльного до Москви керівництва, йому теж доведеться закуповувати газ і рахувати гроші.

Транскаспійскій газопровід змінює об'єктивну економічну реальність. І в цьому його головний сенс. Об'єктивну реальність не можна змінити за допомогою спеціальних операцій і політичної дестабілізації - хіба що на недовгий час. "Газпром" - хоча й докладає великі зусилля і витрачає величезні гроші - перестає бути монополістом і для європейців, і для нас. А ми перестаємо бути його заручниками. Російський газ зі зброї перетворюється просто на сировину.