Комедія від Дзідзьо, Шевченко-самурай та серіал "Кіборги". Хто подався на конкурс патріотичного кіно

Лєна Чиченіна
30 червня, 2018 субота
13:00

На сайті Мінкульту з'явився список заявок, які виробники кіно подали на конкурсний відбір для отримання державного фінансування. Сам конкурс має відбутися у липні, і авторка цих рядків чекає на нього з хвилюванням. Позаяк сюжети інтригують неймовірно

Нарешті у нас з'явилася можливість дізнатися, що ж таке - це патріотичне кіно від Мінкульту. Бурхливі обговорення цієї ініціативи тривають вже кілька місяців, і одна з головних інтриг - що ж саме називати патріотичними сюжетами. Бо у кіноспільноти одразу була іронічна реакція - мовляв, знову про гетьманів та князів дивитимемось.

Але ж ні.

Відомство виклало скани заявок, а там, на жаль, не вказано найголовніше - про що саме планують знімати. Над багатьма назвами висить таємниця. Приміром, "Ау", "Ваш Василь", "Життя Антона" - ані хто такий Василь, ані особистість Антона поки не відома. Тому розповім вам про найцікавіші проекти, сюжети яких хоч і приблизно, але відомі.

Серіали

Так, невдовзі ми дивитимемося україномовні телесеріали на патріотичну тематику. Проти фінансування телепродукту була значна частина кінематографістів, але Міністр культури пояснив, що міра ця необхідна, позаяк є скарги, що вітчизняне телебачення досі переповнене сумнівною продукцією. А хочеться дивитися щось про себе і обов'язково українською.

Серед заявок - одразу кілька серіальних варіантів стрічок, які нещодавно були у прокаті.

"Гніздо Горлиці"

 

 

Стрічка Тараса Ткаченка із Риммою Зюбіною у головній ролі. Мова йде про жінку, яка їде в Італію на заробітки, хоча вважає це принизливим. На телебаченні продюсери хочуть показати 4-серійний варіант цієї історії. Подали вони його, до речі, як просвітницький, що вже наштовхує на роздуми. Зауважу, що проекти з таким маркуванням можуть претендувати на 100% фінансування. 

"Червоний"

 

 

Автори надумали зробити цілих 12 епізодів по 45 хвилин. Нагадаю, стрічка "Червоний" Зази Буадзе за романом і сценарієм Андрія Кокотюхи вийшла у прокат наприкінці минулого літа. Це розповідь про українських націоналістів у ГУЛАГу, Червоний - псевдо їхнього лідера. Тут два питання. Однойменна книга Кокотюхи складається із трьох частин, а у фільмі була показана лише одна з них. Відтак, мала місце вельми передбачувана млява динаміка та брак подій.

Така ж історія виникала з екранізацією останніх частин "Гаррі Поттера" та "Голодних ігор". І там, і там за однією книгою зняли два фільми, розділивши історію. Тому вона вийшла більш розтягненою і бідною на перипетії. У випадку з "Червоним" мусимо думати ще далі - що ж буде з цілими 12 епізодами?

І питання номер два - на конкурс подали ще і повнометражку про Червоного, - мова йде про пріквел історії, яка була у прокаті. Справа в тім, що перший фільм не був надто успішним, а практика розвинених кінематографій нам показує, що гроші на другий проект даються тоді, коли перший виявився молодцем.

"Кіборги", просвітництво та розваги

 

 

Тут зовсім інша історія. Стрічка Ахтема Сеітаблаєва стала одною з найбільш успішних у вітчизняному прокаті. До, так би мовити, золотого кінофонду "Кіборги" увійдуть навряд, але можна сміливо прогнозувати, що високі рейтинги у серіалу будуть неодмінно. Автори планують зробити 4 серії.

Одразу кілька груп хочуть робити навчальні серіали про українську мову - "Мова кольорова", "Говоримо українською" та "Пригоди мови". Останній збирається знімати Віктор Андрієнко, відомий нам за "Шоу Довгоносиків", "Іваном Силою" та "Микитою Кожум'якою".

Один з найцікавіших українських комедійних режисерів Павло Остріков планує знімати 12 епізодів про козаків. Аби зрозуміти, що герочним пафосом там, вочевидь, і не повіє, подивіться одну з його минулих робіт.

 

 

"Кайдашева сім'я XXI" - одна з інтриг. Як вже було сказано, на сайті міністерства про сюжети проектів не йдеться, тому можна лиш здогадуватися, що усі 12 епізодів не будуть прямою екранізацією твору Нечуй-Левицького. Можливо, автори перенесуть події у наші дні. До речі, сценаристкою на проекті є Наталя Ворожбит, а це ім'я вже дає шанси на хороший результат.

Ще серед серіалів - мелодрама "Виклик №5", документалка "Таємниці великих українців", детективний трилер "Принцип насолоди" (підозрюю, що еротичний), детектив "Мішень Антихриста", гостросюжетний детектив "Поліцейська академія" і другий сезон "Центральної лікарні".

Несподіванки-сенсації-інтриги

"DZIDZIO: Перший раз"

 

 

Михайло Хома, після свого акторського успіху, не збирається сидіти склавши руки. На "патріотичне кіно" він пішов ще і як режисер. Хто не в курсі - не поспішайте закочувати очі. Кіно він знімає вже давно і доволі успішно. Мова йде про міні-фільми, які він вже кілька років викладає на свій канал у Ютубі.

"11 дітей з Моршина"

null

фото - фейсбук-сторінка "11 дітей з Моршина"

Якщо вже взялися за комедії - продовжуємо. Аркадій Непиталюк, після своїх "Припутнів", взявся за історію про дітей з курортного містечка, які задумують якусь грандіозну аферу. Раніше повідомлялося, що одну з ролей зіграє ексцентричний бізнесмен Гарік Корогодський.

"Петрик"

null

Петрик П'яточкін. Повернення. Якщо проект пройде конкурс, то герой буде зовсім не тим, що у далекому 1984. Інший режисер - інші правила. Хоча сценарій писала та сама Наталя Гузєєва, "мама" не лише П'яточкіна і його слоників, а і "Капітошки". Впевнена, що більшість людей не захочуть бачити оновленого персонажа. Але справедливо буде написати, що навіть культовим персонажам доводиться проходити ребрендинг - погляньте хоча б на оновлені "Качині історії".

"Роксолана"

null

фото - сайт film.ua

Легендарний український серіал - є. Популярний турецький серіал - теж є. Мультика - немає. Тому автори "Викраденої принцеси", яка зовсім недавно була у прокаті, прийдуть на конкурс із повним анімаційним метром про величну дружину Сулеймана Пишного.

"140 децибелів тиші"

null

фото - сайт starylev.com.ua

Не мультик, але теж для дітей або підлітків. Це екранізація однойменної книги Андрія Бачинського, яка у 2015 році отримала "Дитячу книгу року ВВС". Хлопчик Сергій разом із батьками та сестрою потрапляє у автомобільну аварію і єдиний лишається живим. Він втрачає не лише рідних, але і слух, тому на кар'єрі музиканта можна ставити хрест. Більше того - герой потрапляє до дитячого будинку, в якому доведеться зіштовхнутися як з добром, так і навпаки.

"Фелікс Австрія"

null

фото - сайт film.ua

Кілька років тому однойменна книга Софії Андрухович стала справжньою подією на нашому книжковому ринку. Це розповідь про досить цікаву дружбу двох героїнь - заможної панянки та її служниці. Проект запланований вже давно, тому на кількох професійних подіях автори встигли розповісти про свої плани. Приміром, що кіно буде чимось схоже на "Амелі" Жана-П'єра Жене.

"Номери"

null

Олег Сенцов написав цю п'єсу ще до свого ув'язнення. Втім, тема тоталітаризму цікавила його ще тоді. У "Номерах"він описав групу людей, які живуть за доволі абсурдними правилами і перетворюють своє життя на щось абсолютно безрадісне. На недавній читці п'єси у "Центрі Курбаса" я почула, як її порівнювали з романом "1984" Джорджа Орвелла. Антиутопій в українському кіно, здається, ще не було.

"Гуцульський вестерн"

null

Історію з такою назвою на "патріоткіно" подали усім нам відомі люди з "Кіно Кварталу". Про що це буде - поки зрозуміти важко. Знаємо лиш жанр - і це не комедія, а історична драма. Режисер - американець із Лос-Анджелеса.

"Максим Оса"

 

 

Це один з довгобудів українського кіно. Чесно кажучи, я, відколи побачила трейлер, внесла стрічку до свого переліку найочікуваніших. Але виробництво зайшло у глухий кут ще кілька років тому. Аж тут з'явився ось такий шанс вибити ще трохи фінансування. Чесно кажучи, історія знає багато випадків такого знімання з перервами, і часто нічого доброго з того не виходило. Але головний герой настільки симпатичний, що хочеться дати йому шанс. Це козак, який повертається із довгої подорожі у рідні краї та дізнається про власну смерть. У трейлері він веселий, іронічний та пропонує усім ворогам "поцілувати його в сраку".

"Тарас Шевченко: перший самурай"

null

фото - фейсбук-сторінка Yura Minzianoff

Можна лише здогадуватися, що автори зроблять із нашим великим Кобзарем. Про сюжет, повторюсь, ми поки нічого не знаємо. Але назва багато обіцяє. Втім, вигадувати альтернативну реальність для визначних людей - це частий прийом у кінематографі, який може стати дійсно цікавим. Зрештою, Тарас Григорович у сучасній маскультурі вже бував і гіпстером, і рокером, і коміксовим персонажем.

Байопіки

На конкурс патріотичного кіно досить передбачувано подалися знімальні групи з біографіями відомих людей. Це як документалістика, так і ігрові стрічки. Серед них такі: "Князь Володимир: між пам'яттю і похвалою", "Містер Гелікоптер" (про Ігоря Сікорського), "Щедрик" (ймовірно, про Миколу Леонтовича), "Сковорода", "Амосов", "Анна Київська, королева Франції" та "Визвольний рух України, або Справжні бандерівці".

Це, звісно, лише невелика частина з того, що вітчизняні кінематографісти принесли на конкурс патріотичного кіно. Захищати свої проекти вони будуть у липні, якщо відомство не перенесе пітчинг на пізніший час.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
Більше новин