Хто винен у туристичному колапсі

Без їжі, води і засинаючи на власних валізах. Для тисяч українців довгоочікувана відпустка перетворилася на справжнє пекло. Хто ж винен в туристичному колапсі і чи врегулює держава проблему? Розслідування журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Дарини Козаченко

Несумлінні туристичні компанії, які організовують відпочинок наших громадян, навіть не намагаються дбати про дотримання законів та вимог ведення бізнесу – завчасно не домовляються з перевізниками, а подекуди навіть продають неіснуючий продукт та послуги. Остання пригода сталася з українцями 12 липня, коли туристи, які мали вилетіти з турецького курорту Мармаріс, не змогли зробити це вчасно. Рейс мав відбутися з аеропорту Даламана о 5-й ранку, однак пасажирам довелось чекати до пізнього вечора. 

Знайди крайнього

В неприємні пригоди з туроператорами українські туристи почали масово потрапляти з квітня цього року. Туристична компанія OASIS Travel Ukraine, яка організовувала відпочинок та замовляла чартерні рейси в авіакомпанії Bravo Airways, не заплатила перевізнику 25 мільйонів гривень. Через це останні затримали вильоти з Грузії, Албанії, Туреччини, Іспанії та Тунісу.  Найбільший колапс  стався в аеропорту Монастір Туніської Республіки, де 860 громадян України  були змушені кілька діб ночувати простісінько у залах летовища або винаймати готель за власний кошт.

Генеральний директор авіакомпанії Bravo Ігор Логвиненко переконує: вся провина лежить на замовнику. Адже OASIS не виконав свої фінансові зобов`язання, і, як результат, авіакомпанія була змушена призупинити  вильоти.

Однак туроператор своєї вини не бачить. Мовляв, після двох аварійних посадок у Львові та Києві у Bravo не вистачає ресурсів  для вчасного перевезення пасажирів. Ба більше, саме через борги Bravo Airways перед аеропортом туристи нібито й застрягли в Тунісі.  Врешті решт авіакомпанія таки відправила українців на батьківщину за власний кошт. Пообіцявши при цьому зустрітися в суді з туроператором.  

Розбір польотів

Після закритої наради за участі авіакомпаній, туроператорів та Державіаслужби почався розбір польотів. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що туристичну кризу подолано. Однак необхідно покращувати сервіс та попереджати подібні колапси. У першу чергу недобросовісних операторів слід позбавити ліцензії, а повітряні компанії ретельно перевірити. Ба більше, Міністерство інфраструктури спільно з авіакомпаніями та держбанками для швидкого оновлення складу літаків планують розробити навіть пільгову лізингову програму.  За словами Омеляна, з наступного року планується обмежити вік використання літаків: все, що старіше 20 років, літати в Україні не матиме права.

Скандальний Join UP

Таку ідею підтримали і в туристичній компанії Join UP, хоча поки що взагалі не зрозуміло, як вона планує працювати в нових умовах, адже і її клієнти неодноразово ставали заручниками аеропортів та поганого сервісу. На початку липня цей туроператор організовував відпустки для українців до Іспанії. Однак вчасно повернутися додому українцям не вдалося. Близько двохсот туристів застрягли в аеропорту курортного містечка Пальма-де-Мальорка. На цей раз начебто з вини вже авіакомпанії YanAir. Принаймні у Join UP заявили, що затримка вильоту пов'язана з несправністю літака.

Виконавчий директор туристичної компанії Дмитро Сіроухов  запевняє: при затримці рейсів всіх туристів за рахунок Join UP забезпечують готелями та їжею.

Фігурував туроператор Join UP у грандіозному скандалі і навесні цього року. Більше як півтисячі українських громадян не змогли вилетіти з єгипетського Шарм-ель-Шейху. Двісті із них до Львова мала начебто доставити авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України". Однак в офіційній заяві МАУ зазначили, що жодних домовленостей щодо рейсу Шарм-ель-Шейх – Львів з туристичним оператором Join UP у них не було.

Чергова затримка вильотів з Києва та Львова сталася 9 липня до єгипетської Хургади. Люди понад добу знову змушені чекати в аеропортах, поки туроператор робить заміну літака.

А 10 липня стало відомо, що у Харкові відмовилися приймати далекомагістральний Airbus A330 з туристами цього оператора з Шарм-ель-Шейха. Join UP заявив рейси до Харкова без попереднього дозволу аеропорту. Як виявилось, цей літак не відповідає летовищу, то ж людей замість Харкова просто висадили в Києві.

Не пощастило і українцям, які 12 липня мали вилетіти додому з турецького курорту Мармаріс. Рейс мав відбутися з аеропорту Даламана о 5-й ранку, однак пасажирам довелось чекати до пізнього вечора.

Оцінка туристів

Туристка Олена оплатила компанії Join UP стовідсоткову вартість туру до Туречини. Однак замість 9 днів відпочила 7. Час відльоту та прильоту кілька разів змінювався, причому людей ніхто заздалегідь не попередив. “Наш час вильоту з 18:00 змінили на 6-ту ранку. Join UP у такий спосіб забирає цілий день у туристів, розгніваних людей було дуже багато”, - розповідає жінка.

Від нечистого на руку туроператора постраждала і пані Людмила. Жінка заздалегідь забронювала подорож, а заради гарантованого вечірнього повернення в Київ навіть доплатила 20 доларів. Однак, незважаючи на доплату, Join UP переніс виліт, забравши у такий спосіб законні дні відпочинку. Через стрес жінка, що летіла на море підправити здоров’я, навпаки, добряче його похитнула.

Жодних гарантій

Адвокат Ростислав Кравець у своїй практиці вже мав справу із знахабнілою манерою ведення бізнесу цієї туристичної фірми. І навіть виграв декілька справ. Однак такого хаосу, як цьогоріч, не було давно, - зауважує юрист. І додає: сам  зміст договору Join UP не надає туристу жодних гарантій. “Згідно з договором, туроператор не несе відповідальність за те, яким чином в який час турист дістанеться відпочинку. Хоча він продає квитки, орендує цей чартерний літак для перевезення пасажирів” - констатує Кравець. За словами юриста, постійні запізнення, перенесення чи взагалі скасування рейсів можуть бути зумовлені чималими боргами Join UP перед іншими гравцями туристичного бізнесу.

Чорні плями на репутації

Дійсно, фінансова історія Join up із самого початку створення – покрита чорними плямами. Її борг перед єгипетською компанією Flash Tour досягнув більше двох з половиною мільйонів доларів. Втім, у 2016-му українська Феміда не задовольнила позову іноземної фірми. Подейкують, туроператор банально підробив документи. Через такі махінації в Єгипті навіть призупинили роботу 2 фірм-партнерів Join UP, які займалися розселенням туристів з України. Водночас, минулого року суд зобов’язав туроператора виплатити 3,6 млн доларів компанії Royal Park, яка раніше співпрацювала з безвідповідальною компанією в Об’єднаних Арабських Еміратах. Ще однією жертвою Join UP стала індійська компанія Сoncorde, якій він заборгував близько 300 тис. доларів.

Поради для туриста

Між тим експерти закликають українців при бути пильними при плануванні своїх відпусток. А при затримці рейсу знати про свої права. Якщо відстань польоту складає від півтори тисячі кілометрів, через 2 години очікування в аеропорту сміливо вимагайте їжу, напої та 2 телефонні дзвінки за рахунок авіакомпанії. Якщо запізнення більше 5 годин, авіакомпанія повинна запропонувати альтернативний маршрут, повернути повну вартість білету чи часткову компенсацію. Якщо рейс переноситься на наступний день, у першу чергу авіакомпанія зобов`язана забезпечити пасажира номером в готелі.  І тільки потім вимагати компенсацію за такі витрати у туроператора, звісно при наявності вини останнього. Сезон відпусток-2018 доводить – держконтроль гравців туристичного ринку має бути жорсткішим. А поки недобросовісні туроператори з’ясовують стосунки з авіаперевізниками, українці продовжують втрачати свої гроші, а подекуди навіть й здоров’я.