Тато-расист, Свінгери та "понаїхавші"

Які українські комедії ми побачимо у найближчі півроку

Усе йде до того, що журба потроху відступає, а радість навпаки - приходить. Ще зовсім недавно українське кіно критикували за те, що аж надто воно сумне та невеселе. Режисери, мовляв, знімають лиш про національні негаразди та змушують нас із вами тонути у морі депресії. Але, схоже, кінематографісти отямились і кинулись в обійми комедійного жанру.

У першу чергу, напевне, тому, що надивилися на успіхи колег. Проекти "Dzidzio.Контрабас" та "Свінгери" не просто стали успішними, але і розбили стереотип про те, що вітчизняне кіно окупитися не може. Українці охоче пішли на ці стрічки, тим самим заохотивши інших режисерів та продюсерів братися саме за комедії.

Тому пропоную вам зазирнути на кілька місяців вперед і глянути, що ж на нас із вами чекає у кінотеатрах.

"Скажене весілля" (у прокаті - з 4 жовтня)

 

 

Комедія про те, як директора районного краєзнавчого музею Василя Сердюка спіткає трагедія - її донька виходить заміж. За чорношкірого хлопця, з яким познайомилася на навчанні у Франції. Головний герой палає від люті та організовує низку заходів, аби розлучити закоханих.

Хоч перший трейлер вийшов буквально днями, але про "Скажене весілля" чути було і раніше. Автори влаштовували різні акції, зокрема на фестивалі "Молодість" можна було побачити бусик, оформлений під цю стрічку. А в інтернеті місяць тому з'явилися невеличкі промо-ролики за участю учасників зйомок. Ось, приміром, відео з Потапом та Монатіком.

 

 

Ну і загалом - знаменитостей у "Скаженому весіллі" вистачатиме. Продюсер стрічки Юрій Горбунов, вочевидь, гратиме ведучого на весіллях. А супербомбою буде Олег Винник, який протягом фільму білозубо та спокусливо посміхатиметься і тікатиме від своїх вовчиць.

 

 

Тепер про претензії. Ті, кому не сподобався трейлер, вже встигли написати про примітивний гумор та згадати серіал "Останній москаль". Мовляв, українці там знову показуватимуться як якісь відсталі фріки. Ну, самі дивіться - 21 століття, європейська країна, махровий расист забороняє донці виходити за темношкірого.

З іншого ж боку - ніде правди діти. Сама навіть знаю схожу ситуацію.  Тому заперечувати, що в Україні поширений расизм, особливо в селах та маленьких містечках, безглуздо. Ну але ж треба якось виправлятися. Ось, подивляться кіно, може зміняться.

"Герой мого часу" (прокат - з 20 вересня)

 

 

Вищезгадане товариство, яке нарікає на низький гумор "Скаженого весілля", вочевидь, має вдовольнитися "Героєм мого часу". Принаймні це одна з найінтелектуальніших комедій часів Незалежності. Можливо, її можна порівняти із "Припутнями" (їх, до речі, можна подивитися у вільному доступі на Ютубі).

Що ж до "Героя мого часу" - це історія про "понаїхавших". Головний герой - Жорік, він приїжджає до Києва і хоче змінити своє життя. Причому дуже швидко і не напружуючись. Більше того, він щиро хоче змінити свою країну. Тому свариться з сусідами, які розкидають сміття у під'їзді, йде з'ясовувати стосунки з ЖЕКом, влаштовується охоронцем до музею сучасного мистецтва і знаходить недосяжне кохання.

У стрічці є стьоб як над ось такими шукачами щастя, так і над "богемою" - снобами, які вважають себе цивілізованими інтелектуалами, але поводяться так само кумедно і викликають регіт. До речі, стрічку вже показали на Одеському кінофестивалі і люди у залі справді багато сміялися.

Навіть найзліші критики розсипалися у дифірамбах перед виконавцем головної ролі Євгеном Бушмакіним. Мовляв, такої органічності в українських стрічках вже давно не бачили. Проте були і негативні коментарі, які в основному стосувалися Києва. Частині глядачів здалося, що столиця України зовсім не така, як її показали автори.

"Свінгери 2" (у прокаті - з 5 грудня)

Перші "Свінгери", нагадаю, вийшли півроку тому - у перший день нового року. Стрічка вражала своїм "витонченим" гумором, але, менше з тим, зібрала непогану касу, окупилася, стала прикладом для багатьох кіношників і нарешті - на нас передбачувано чекає продовження.

Нагадаю, у першій частині мова йшла про дві пари, які захотіли урізноманітнити своє сексуальне життя і зайнятися свінгерством. Перша пара - "папік" та його утриманка, друга - змаруджені сімейним життям люди.

 

 

Так, жарти там дійсно були ще ті. Приміром, "це пісєц" говорила героїня Ольги Полякової, описуючи свою шубу. Втім, локальні комедії часто доволі успішні - жарти на спеціфічні українські теми, впізнавані обличчя - усе це зіграло у плюс. До того ж "Свінгери" ще раз показали, що наші актори дуже соромляться еротичних сцен. Тому їх часом замінюють на зірок шоу-бізу, для яких оголитися - звична справа.

"Секс і нічого особистого" (у прокаті - з 14 лютого)

 

 

Нарешті на День усіх закоханих нам з вами не доведеться бачити історію про "50 відтінків сірого". Натомість, у прокат вийде чергова вітчизняна комедія. Історія наступна - головного героя Сергія кидає його дівчина. І не просто так, а з величезною претензією до його сексуальних здібностей. "Ти у ліжку - консервативний соростріл", - кричить вона йому.

Нещасний герой ходить вулицями міста у розпачі, аж поки не зустрічає стриптизерку Діану. Вона погоджується навчити його усім премудростям сексу, але винятково теоретично - жодної практики. До речі, продюсери пообіцяли, що відвертих сцен у фільмі не буде - лише розмови. Що, звісно, не дуже добре. Позаяк у "Сексі" знімається Роман Луцький, один із найсимпатичніших українських акторів.

Без знаменитостей не обійшлося і тут - одну з ролей виконає Сергій Притула. Як на мене, він суперовий актор, який чомусь свій талант не надто витрачає на кіно. Ну і він же - один із авторів сценарію. Тому, думаю, приблизних характер жартів можна уявити вже зараз.