Віталій Портников: знищать Європу - знищать і Україну

В світі, в якому не буде Євросоюзу, Україна знову стане просто околицею Росії

Ідеолог передвиборної кампанії Дональда Трампа і його колишній радник Стів Беннон заявив в інтерв'ю The Daily Beast про наміри створити у Брюсселі фонд для підтримки правого популістського націоналізму. Саме прихильники цієї ідеології будуть найближчими роками, на думку Беннона, керувати Європою.

Серед політиків, на підтримку яких має намір розраховувати Беннон - і яким він, судячи з його намірів - збирається допомагати, американський стратег назвав колишнього лідера британських євроскептиків Найджела Фараджа, вождя французьких правих Марін Ле Пен і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Не дуже важко помітити, що цей список практично повністю збігається зі списком симпатій президента Росії Володимира Путіна. І це, звичайно ж, ніякий не збіг. Беннон і Путін - це практично одне і те ж. Це програма руйнування Європейського Союзу, знищення процесу європейської інтеграції, повернення війн і трагедій на наш континент.

Права чи охоронна ідеологія - тільки прикриття для задумів реваншистів. Не складно помітити, що Європу атакують політики з країн, які не є частиною континенту, але претендують на особливу роль у світовій політиці. США набули такої ролі тільки в результаті двох світових війн. Саме зараз, коли президент Трамп намагається протиставити свою країну решті цивілізованого світу, ясно, наскільки важливим гравцем став Європейський Союз. І якому Беннону це сподобається?

Росія ж у випадку повної втрати впливу в Європі ризикує перетворитися просто на продовження Китаю. Це саме те, чого бояться в Кремлі. Те, що змушує чіплятися за Україну і намагатися відновити зони впливу в Центральній Європі. Саме тому інтереси таких, як Беннон і таких, як Путін, збігаються.

Вони розраховують, що після загибелі Європейського Союзу і перетворення Європи на конгломерат ворогуючих між собою держав Білий Дім і Кремль зможуть розділити континент на сфери впливу і усунути сильного конкурента з міжнародної арени. Плюс буде покінчено зі світовою торгівлею та іншими "недоліками" глобалізації. Все буде Ле Пен.

Трамп в цій конфігурації виглядає навіть не прихильником Беннона, а ракетою, яка запущена на орбіту під оплески з Кремля. Людина, яка живе в минулому, не може не викликати захоплення у людей, які готують Європі трагічне майбутнє заради задоволення своїх божевільних амбіцій.

Україні в цій ситуації залишається тільки розраховувати на перемогу європейців над своїми недоброзичливцями. Ми скільки завгодно можемо вірити в казки про те, що все зможемо самі, а США нам допоможуть. Але в світі, в якому не буде Євросоюзу, Україна знову стане просто околицею Росії - навіть якщо і збереже формальну незалежність і американське посольство.