Журналісти Еспресо провели рейд нелегальними гральними закладами

Після заборони у 2009 році гральний бізнес в Україні нікуди не зник. Просто перейшов у тінь. Один із способів його існування - це прикриття під вивісками відомих національних лотерейних брендів

Журналісти Еспресо разом з представниками оператора МСЛ вирушили в рейд по київським відділенням, в яких пропонують пограти у лотереї. І побачили наступне.

Перший пункт нашого рейду. Це гральний заклад на Чоколівському бульварі. У кутку для відвідувачів інформація - тут можна придбати лотереї оператора МСЛ. Висить ліценція, умови проведення державної грошової лотереї. Та як заявляє юрист компанії Владислав Юхименко, жодного стосунку це відділення до МСЛ - не має: "Тут написано, що за вказаною адресою знаходиться пункт продажу державної лотереї М.С.Л, що не відповідає дійсності. Оскільки такої точки ТОВ "М.С.Л" та інші розповсюджувачі ТОВ "М.С.Л" за вказаною адресою не відкривали і така точка на даний момент не функціонує".

Паралельно до грального залу упіймати щастя в лотерею відправляємо свого таємного агента. Та як тільки учасники рейду потрапляють всередину приміщення, з екранами комп'ютерів раптом трапляється диво. Гральна картинка перетворюється на стартову сторінку Інтернет-пошуковика. Як кажуть - на злодієві шапка горить. Незаконність роботи закладу - цілком очевидна. Викликаємо поліцію. Оперативна група складає протокол.

У Печерському районі столиці - подібна історія. Знову ж вивіски національного бренду, який ніякого відношення до цієї точки також не має. Знову виклик поліції, слідчо-оперативної групи та складання протоколу. В обох випадках слідчі заявили, що обидві справи будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Випадки коли ігорний бізнес прикривається вивісками легальних лотерейних операторів - непоодинокі, каже віце-президент компанії "М.С.Л." Євген Власенко. По всій країні за його словами нелегально працює близько 2000 закладів. "Ми зараз маємо можливість проводити аудит і моніторинг цієї ситуації по всій країні. І такі дані надходять постійно та оновлюються. Тому далі буде співпраця нашої компанії з органами влади на те щоби навести порядок у цій сфері", - каже Власенко.

Держава і досі не може урегулювати лотерейний ринок. Профільний законопроект Верховна Рада провалила. Лад у справі намагався навести Мінфін, прописавши Ліцензійні умови провадження лотерейної діяльності. Проте документ був жорстко розкритикований рядом державних органів.