Незаконна "Сонячна Рів'єра"

24 липня, 2018 вiвторок
16:26

Будівництво найскандальніших висоток столиці виходить на фінішну пряму. Попри низку порушень та заборон. Розслідування журналіста програми «ШУСТРОВА LIVE» Юлії Савчук

На цьому місці регулярно протестують мешканці Микільської слобідки та громадські активісти, адже будівництво паплюжить берегові ландшафти Дніпра. Відбувалися тут і бійки зі стріляниною. Та ані вони, ані численні судові ухвали і розпорядження Державної архітектурної інспекції не змогли зупинити одіозне зведення.

Тутешню землю по шматках відчужували з комунальної власності ще за часів Омельченка та Черновецького. І будувати на ній не можна було нічого, окрім громадських споруд. При цьому на відстані більше ста метрів від води, це зафіксований Водним кодексом України розмір прибережної захисної смуги.

Але “Сонячну Рів’єру” збудували на самому березі і вже от-от введуть в експлуатацію. “На сьогодні ніщо не заважає завершенню будівельних робіт, обидва будинки планується здати в експлуатацію до кінця поточного року по черзі. Ми разом з нашими інвесторами будемо відстоювати їхнє право на те, щоб жити в сучасних будинках в рідному місті”, - запевняє прес-секретар української будівельної корпорації “Укрбуд” Гліб Шемовнєв.

Дніпро чи Десенка?

Ми вирішили з’ясувати, яка ж нині ситуація із ключовими аргументами, які наводилися проти прибережної забудови. Найбільше протиріч виникло при з’ясуванні, на березі якої ж водойми розташований житловий комплекс. Активісти впевнені – це головна артерія нашої країни. Місцева мешканка мікрорайону Микільська Слобідка Ірина Челяєва свою думку аргументує посиланням на офіційні джерела: “Є інформація з Державного земельного кадастру, яка говорить про те, що земельна ділянка має обмеження, у зв’язку із її розташуванням у прибережній захисній смузі лівого берега річки Дніпро”.

В "Укрбуді" ж спростовують таку версію та запевняють: берег проходить уздовж водойми, яка називається Русанівська протока річки Десенки, котра у свою чергу, бере свій початок на дамбі Десни та впадає у річку Дніпро. І за матеріалами типізації річок Русанівська протока є середньою річкою, про що вказано у плані Києва  1975-го року. То ж відстань від будинків до води має бути не менше 50, а не 100 метрів, як це передбачено, приміром, для Дніпра. Прес-секретар “Укрбуду” Гліб Шемовнєв пояснює: будівництво “Сонячна Рів’єра”  розташоване поза межами прибережної захисної смуги, на що вказує і рішення Комітету водного господарства 2005 року, яке чітко вказує: відстань від будинків до Русанівської протоки має бути не менше 50 метрів. А проміжок від води до найближчого будинку житлового комплексу складає 68 метрів.

Прес-секретар корпорації “Укрбуд” додає: коли будівництво починалося — земельна ділянка була великою, то ж, ніхто не заважав відступити від води на зайві 30 м, якби це було необхідно. Депутат Київської міської ради Анатолій Шаповал натомість запевняє, що план міста був змінений ще командою Черновецького, коли прибережні смуги встановили на відстані 50-и метрів: “Коли ми в суді відмінили рішення про прибережні захисні смуги, нам всі відповідають, що то в них немає можливості виїхати на місце, то інші департаменти Київміськради взагалі не хочуть в натурі виставляти ці 100 метрів. Не на камеру нам цинічно кажуть: а ми будували, будуєм і будемо будувати”.

То якою все ж мала бути відстань від житлового комплексу до водойми? Ми звернулися із запитом до Державного водного агентства, аби там розтлумачили, на березі якої водойми розташоване будівництво, та скільки метрів до води передбачено законодавчо. У відповідь нам пояснили, що частина водного об'єкту є Русанівською протокою між основним руслом Дніпра та Десенкою. А Русанівська протока є частиною великої річки. Згідно зі статтею 88 Водного кодексу України прибережні захисні смуги встановлюються по берегах великих річок уздовж урізу води шириною 100 метрів.

Одночасно в документі зазначено, що прибережна захисна смуга у межах населених пунктів може встановлюватися за окремими проектами землеустрою, проте й такі на погодження до Водагентства не надходили.

Історичний ландшафт чи багатоповерхівки?

Наступним спірним питанням є об’єкт культурної спадщини, а точніше наявність чи відсутність його на місці будівництва. Активісти вкотре наголошують — ділянка знаходиться в межах зони охоронюваного ландшафту. Громадська активістка Катерина Макарчук розповідає, що територія, де розташований житловий комплекс, входить до складу пам'ятки Історичного ландшафту Київських гір і долини річки Дніпро, і це ключове, що повинно було зупинити забудовника та київську владу не давати дозволи на будівництво в цій зоні.

Проте в "Укрбуді" переконані – жодних об’єктів культурної спадщини на території "Сонячної Рів’єри" немає. “У Державному земельному кадастрі України на тій ділянці, на якій будується два будинки ЖК "Сонячна Рів’єра" жодних обмежень, які б регулювалися ЗУ "Про охорону культурної спадщини" та Постановою КМДА щодо меж історико-ландшафтних заповідників та пам’яток культури історії немає”, - запевняє Гліб Шемовнєв.

Аби з’ясувати на чиєму боці правда, - активістів чи забудовників, - ми звернулися до Департаменту культури КМДА. І там нам відповіли, що земельна ділянка розташовується в зоні охоронюваного ландшафту в межах території пам’ятки "сторичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра". І є їх частиною та охороняється законодавством України у сфері охорони культурної спадщини.

Будівельні порушення

Певні порушення під час будівництва у вересні минулого року виявила Державна архітектурно-будівельна інспекція. Тоді було встановлено, що приписи з попередньої перевірки піврічної давнини були забудовником проігноровані і водночас виявлено нові порушення, тому ДАБІ застосувала інші важелі — 26 вересня 2017 року забудовнику видали нові приписи, уже про  зупинення підготовчих та будівельних робіт. Проте в "Укрбуді" з таким рішенням не погодилися та подали до суду. “ДАБІ склала акт, в якому перелічила низку фактів, які вони вважають порушеннями. Ми з цим не згодні, ми подали до суду, перша інстанція суду визначила, що рішення ДАБІ незаконне, зараз триває апеляція”, - повідомляє Гліб Шемовнєв.

Екологічний фактор

Упродовж майже року відбувається судова тяганина з «Укрбудом» і в Державної екологічної інспекції. Забудовник вирішив не виконувати вимог і цього контролюючого органу. У лютому 2017-го року до інспекції звернулися мешканці району Микільська Слобідка, тож було розпочато проведення позапланової перевірки, - розповідає інспектор Державної екологічної інспекції у м.Києві Аліна Боднар. У забудовника не було висновку екологічної експертизи та матеріалів оцінки впливу на довкілля. Після цього було надано припис усунути виявлені порушення, але у визначений термін цього не відбулося, тому Інспекція звернулася до суду з вимогою призупинити цю діяльність до моменту виконання усунення порушень. Судова тяганина тривала більше року, проте 16 липня 2018 року Окружний адміністративний суд столиці задовільнив позов у повному обсязі.

Парк

Активісти наполягають на створенні рекреаційної зони. Активістка Олена Орхова наполягає, що за чинним генеральним планом на місці “Сонячної Рів'єри” повинен бути парк. Мешканці Микільської Слобідки уже більше десятиліття борються за берег Дніпра. Цю територію спершу дали в оренду, потім перепродали, запустили територію, розвели сміття, а потім почали розповідати, що тут жахлива територія і тому її потрібно забудувати. В “Укрбуді” натомість хизуються: у  травні 2017 року до Євробачення облаштували набережну за кошти компанії та демонстурють фотографії для порівняння “до” та “після” робіт. “Очерети, стоянки безхатченків, сміття, різний мотлох, вибачте, те, що залишали за собою наркомани, все було там: шприци, пляшки і тому подібне”, - розповідає прес-секретар “Укрбуду” Гліб Шемовнєв про колишній стан набережної.

Дарунки міської влади

Проте активісти розповідають про один цікавий факт. 1 червня цього року виконавчий орган Київради приймає розпорядження здійснити роботи по берегоукріпленню на 60 млн грн. Земельна ділянка, про яку йдеться в цьому розпорядженні, безпосередньо межує з земельною ділянкою ТОВ “Укрбуд Девелопмент”. “Мова йде про 4 га, які були в оренді товариства “Майк”, - розповідає активістка Ірина Челяєва, - це робиться з тією метою, щоб збільшити інвестиційну привабливість ЖК “Сонячна Рівєра”. Містобудівними умовами  передбачалося обов’язок забудовника будівництва влаштувати об’єкт цивільного захисту — підпірну стіну, тобто берегоукріплення, 70 чи 60 м від води і те берегоукріплення, яке мав зробити замовник будівництва, для нього буде робити міська влада”.

Що далі

Сумнівів у тому, що будинки, зведені з порушеннями, стоятимуть і надалі, не мають ані місцеві ентузіасти, ані народні депутати. “Як кажуть забудовники: от ми побудували, а потім ніхто зносити вже не буде, чи це незаконним чи законним, воно так і буде стояти, як пам’ятка корупції, це саме йдеться про Сонячну Рів’єру”, - констатує народний депутат Наталія Новак.

Історія з “Сонячною рів’єрою” свідчить — жителям та небайдужим активістам дедалі складніше відстоювати береги Дніпра в протистоянні з зухвалими бізнесменами. Корумповані суди та недбалі контролюючі органи закривають очі і на порушення законів, і на права людей. І допоки під вивіскою державної компанії свій будівельний бізнес у Києві ведуть численні офшорні фірми, українська столиця продовжує втрачати своє культурне обличчя.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
Більше новин