До апокаліпсису далеко: 9 фактів про те, як мільярди людей стали жити краще

Здавалося б, що світ котиться все нижче: поки стихійні лиха знищують цілі острови та квартали міст, політики грозять одне одному ядерним знищенням. Але якщо зробити крок назад, ми побачимо більш обнадійливу картину того, куди прямує людська раса - принаймні, з точки зору суспільної охорони здоров'я і якості життя

Цей матеріал є адаптованим перекладом матеріалу Кріс Веллер для видання Business Insider.

Виявляється, в питаннях смертності, голоду, і хвороб життя для людей набагато покращилось. І ось приклади цього глобального прогресу.

Крайня бідність повільно вимирає

Людей у статусі "крайньої бідності" характеризує життя менш ніж на 1,90 доларів США в день.
Близько 150 років (між 1820 і 1970 роками) кількість людей за цією межею продовжувала зростати. До кінця 1970-х років понад 2 мільярди людей були класифіковані як вкрай бідні.

"Мабуть, люди все ще думають, що світ стає гірше, але дані показують, що кількість людей в за межею крайньої бідності наразі скоротилося до 705 мільйонів від цих 2 мільярдів", - йдетья у листі Мелінди та Білла Гейтсів.

Людство майже знищило поліомієліт

В останні 17 років показник нових випадків поліомієліту не сильно знизився - головним чином тому, що він вже і так близький до нуля.

Протягом 64 років з тих пір, як Джонас Сальков розробив першу вакцину проти поліомієліту, багато країн об'єднали зусилля з вакцинації людей. В Китаї останні випадки хвороби були в середині 1990-х років, в Індії -  близько 20 років тому.

У 2016 році у всьому світі було зареєстровано менше 40 нових випадків. В даний час тільки чотири країни ще не ліквідували поліомієліт.

Контрацептиви використовуються частіше, ніж будь-коли

Одним з найбільш ефективних методів забезпечення економічного і соціального успіху в країні є розширення прав і можливостей жінок. У своєму листі 2015 року Гейтс зазначив, що інвестиції в здоров'я жінок призводять до зростання чисельності робочої сили і економіки в цілому.

Протизаплідні засоби допомагають розбити цикл високої народжуваності і дитячої смертності, дозволяючи жінкам більше орієнтуватися на себе особисто і свої родини. Приблизно 300 мільйонів жінок в 69 найбідніших країнах використовували певну форму контролю над народжуваністю в 2016 році - а це стрибок на 30 мільйонів з 2012 року.

Смертність від ВІЛ падає

Світ зробив величезні успіхи в боротьбі з ВІЛ / СНІД, в тій мірі, коли при правильному лікуванні ВІЛ-позитивна людина може жити стільки ж, як і її здоровий сусід.

Станом на 2015 рік у всьому світі налічувалося 36,7 мільйонів ВІЛ-позитивних людей, приблизно 1,8 мільйона з яких були дітьми у віці до 15 років.

Сьогодні рівень смертності від ВІЛ становить близько 0,14 людини на 1000 населення, що нижче рівня 0,30 на початку 2000-х років.

Менше дітей помирає до свого 5-річчя

З 1990 року смертність дітей до 5 років скоротилася вдвічі - з 12,1 млн. до 5,8 млн за 2015 рік.
Це багато в чому пов'язано з інвестиціями в прості, недорогі заходи в країнах, що розвиваються, включаючи мережі ліжок для запобігання малярії і буріння свердловин для доступу до чистої води.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що передчасні родові ускладнення і недоїдання грають вирішальну роль в тому, як діти живуть в перші роки життя.

Санітарія неухильно поліпшується

За останні 25 років частка людей, які живуть в небезбечних антисанітарних умовах впала з 57 до 33 відсотків.
Частково до цього мають стосунок створення безводних туалетів та інвестування в очистку стічних вод, щоб зробити їх придатними для пиття.

Мільярди людей отримують доступ до свіжої продукції

З огляду на труднощі, пов'язані з доставкою і зберіганням свіжих продуктів, вигоди у всесвітньому споживанні можуть виступати в якості проксі для доступу до здорових джерел їжі.

Станом на 1961 рік людина споживала в середньому 83 фунти фруктів на рік, і цей показник зріс до 172 фунтів в 2013 році, тобто зріс більш ніж на 100 відсотків.

Ця сума як і раніше нижча таких країн як Китай, США і Колумбія, що означає, що існує безліч країн, які не мають регулярного доступу до здорової їжі. Але прогрес в області охолодження і глобальної допомоги дозволяє збільшувати вище зазначений показник.

Країни відмовляються від практики дитячої праці

Як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються трудове законодавство, що передбачає мінімальний вік для роботи, дозволило знизити рівень дитячої праці протягом більш ніж сторіччя.

В Італії, наприклад, приблизно 64 відсотки дітей займали стійкі робочі місця в 1881 році. До 1961 року цей показник знизився до менш як 4 відсотків.

Ця ж історія розігралася в США, де дитячу працю практично ліквідовано, за винятком випадків незаконної експлуатації. Однак, як і в 1890 році, приблизно один з 10 дітей працює. У країнах, що розвиваються цей показник знаходиться на рівні 17 відсотків.

Люди харчуються краще

Одним з великих досягнень у сфері охорони здоров'я за останнє сторіччя була здатність надавати їжу людям в тій кількості, якої вони потребують.

Згідно всьому світу, на всіх континентах люди їдять більше (і краще) в порівнянні з минулими поколіннями, згідно з даними, які аналізував Макс Розер в "Нашому світі в даних".

У 1961 році середньостатистична людина споживала 2200 калорій на день. До 2013 року цей показник збільшився до 2900 на день.