Віталій Портников: "зоряні війни" починаються

В Пентагоні згодні, що космос в майбутньому може стати ареною військового протистояння. Путін і його оточення повинні заковтнути наживку.

Американський віце-президент Майк Пенс оголосив про необхідність створення Космічних військ Сполучених Штатів. Якщо судити по останніх висловлюваннях американських конгресменів, військових і представників адміністрації, із необхідністю створення нового роду військ згодні практично всі. І найголовніше - поява Космічних військ відповідає уявленню президента Дональда Трампа про міць Америки. Президент США хоче не просто новий рід військ. Він прагне надати йому особливого значення, створити міністерство і посаду члена Об'єднаного комітету начальників штабів - вищого військового командування Сполучених Штатів. У Білому домі і Пентагоні згодні з тим, що космос може в майбутньому стати ареною військового протистояння.

Деякі експерти можуть сказати, що поки що плани Трампа виглядають науковою фантастикою. Однак кого точно зацікавить ця фантастика - так це Путіна. Адже ідея про те, що він керує космічною державою, є однією з головних для російського президента. І однією з головних ідей, яка виправдовує існування російського імперського міфу під час відсутності Російської імперії. 9 травня і 12 квітня - ось дві дати, якими в Москві виправдовують будь-яку агресію, будь-які злочини сучасної Росії. І що ж це - програти американцям в космосі? Та ніколи!

Три десятиліття тому президент Рональд Рейган підчепив кремлівських геронтократів на вудку "зоряних війн". Радянська економіка ледве дихала, проте в Кремлі вирішили кинути всі сили на забезпечення військового паритету зі Сполученими Штатами. Результати були чудовими - Радянський Союз здох і перестав загрожувати цивілізованому світу.

У Російській Федерації немає і половини можливостей СРСР. Однак є готовність цьому ж самому цивілізованому світу гадити за допомогою нафтодоларів і нових технологій. Тому крах путінської Росії теж стане чудовою подією для всіх порядних людей. А для забезпечення цього краху Путін і його оточення повинні заковтнути наживку американської космічної армії.

Якщо хтось думає, що російське керівництво здатне врахувати урок Рейгана, він помиляється. Для таких, як Путін, крах СРСР обумовлений тим, що Кремль часів Горбачова недостатньо енергійно протистояв Америці. Ось померли генсек Андропов і міністр оборони Устинов - і до влади прийшли шпигуни і колабораціоністи. Так що єдиний вихід - це витрачати якомога більше грошей на армію, створювати власні космічні сили, доводити американцям, що цього разу Росія не прогнеться перед ворогом. Андропов, Устинов, Путін - разом і до кінця!

Давайте побажаємо Путіну великої удачі і величезних витрат на створення "відповіді" американським космічним силам. Адже ми в цьому зацікавлені ще більше, ніж сам Путін.