Віталій Портников: звинувачення чеського комуніста - синдром хвороби

70 років тому комуністи Чехословаччини звинувачували у всіх смертних гріхах євреїв і вишукували носіїв "чужої крові" у власних лавах. Сьогодні перемагає установка звинувачувати у всьому українців

Лідер чеських комуністів Войтех Філіп звинуватив у придушенні "Празької весни" Україну та українців. За словами Філіпа, і в політбюро ЦК КССС  був "один чистокровний росіянин", і військовослужбовці округів, війска яких було введено на територію Чехословаччини, були в більшості своїй українцями.

Не потрібно бути дипломованим істориком, щоб сперечатися з цими мареннями. Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв дійсно був вихідцем з України. Але українцем він себе не вважав, а найголовніше - рішення про введення військ до Чехословаччини він не приймав одноосібно. Це рішення ухвалювалося на засіданні політбюро, в якому тоді було 11 членів. Українців серед них було всього двоє - Микола Підгорний та Петро Шелест, один член політбюро був білорусом, один - латишем. Решта були росіянами, не знаю вже наскільки "чистокровними", лідеру чеських комуністів варто було б звернутися з цим питанням до німецьких нацистів з їхніми циркулями.

Що стосується солдатів, то добре відомо, що в СРСР вихідців з одних республік, як правило, відправляли служити в інші. А ЧССР мала кордон саме з Радянською Україною. Так що більшості українців в прикордонних округах не могло бути за визначенням.

Справа, втім, не в цьому, справа в самому підході. 70 років тому комуністи Чехословаччини звинувачували у всіх смертних гріхах євреїв і вишукували носіїв "чужої крові" у власних лавах - бо такою була лінія Кремля. Сьогодні перемагає  установка звинувачувати у всьому українців - і політбюро ЦК КПРС відразу стає українським. Нічого не змінилось. І нічого в висловлюваннях лідера чеських комуністів не може здивувати.

Дивує тільки те, що такі дикі висловлювання звучать в країні, яка 50 років тому пережила радянську окупацію. І що в цій країні партія колишніх колабораціоністів не просто має фракцію в парламенті, але є й необхідним фактором для існування уряду мільйонера-популіста Андрія Бабіша. Так що звинувачення Філіпа - не просто дурість, а синдром серйозної суспільної хвороби.