Віталій Портников: кордони реваншу зміщуються кожного дня

Реваншисти намагаються кожен день розширювати хоч на на кілька сантиметрів кордони реваншу

На самому початку нового політичного сезону депутат Верховної Ради України від "Опозиційного блоку" Євген Балицький у виступі на одному з проросійських пропагандистських телеканалів розповів про свій відпочинок у Криму і повторив за'їжджені штампи російської пропаганди про настрої жителів окупованих територій, які "пішли від України".

Про те, що в Криму Балицький розмовляв з людьми, які живуть "під опікою" силових структур авторитарного окупаційного режиму - і тому не тільки бояться говорити правду, а й самої правди бояться - він нам, зрозуміло ж, не сказав. З таким саме успіхом Балицький міг би поспілкуватися з жителями КНДР та й з самим собою в молодості, у Радянському Союзі. Багато правди б дізнався.

Можуть сказати - ну і що ж тут такого? Балицький і раніше відрізнявся такими поглядами - на те він і депутат "Опозиційного блоку". До Криму він міг в'їхати через територію України, законно - що він порушив? До чого такі емоції?

Але ми прекрасно розуміємо, що коли депутат парламенту країни, яка оголосила Росію агресором і обурюється поїздкам чужих депутатів до Криму, спокійно відпочиває на окупованій території, це створює якусь нову "нормальність". Це знову нагадує світові про опереточність української державності - тут засуджуємо, тут відпочиваємо, тут граємо, тут рибу загортаємо. І це саме те, чого домагаються реваншисти, коли кожен день відсувають на кілька сантиметрів кордони реваншу.

Найважливіше питання - навіщо вони це роблять? Чи справді Медведчук за допомогою своїх інтерв'ю хоче прийти до влади? Чи справді Портнов збирається за допомогою гучних декларацій про своє розпорядження одним з пропагандистських телерупорів реваншу повернутися до України? Чи справді Балицький розраховує, що його електорат після таких заяв збільшиться?

Не вважайте їх за дурнів. Ми маємо справу з людьми, які знають, що роблять.

Завдання Медведчука, Портнова, Балицького - створити тло, на якому колаборація буде виглядати патріотизмом.

Це вчора дворушництвом виглядало мовчання з приводу окупації. Завтра "патріотом" буде вважатися той політик, хто просто не відвідує Крим. Це вчора можна було говорити про аморальність відвідин проросійських каналів. Завтра "патріотом" буде вважатися той, хто піде туди і "дасть відсіч" Медведчуку або Балицькому. А ще краще - Портнову по скайпу! І це вже відбувається.

Завдання реваншистів - не влада, а розмивання кордонів патріотизму, створення умов для обрання президентом країни чергового зрадника у вишиванці, для перемоги на парламентських виборах угодовських популістських блоків. Вони повинні полегшити задачу прихильникам таких популістів і угодовців жити у злагоді із власним сумлінням. Не можна обрати президентом України проросійського кандидата. Але можна - кандидата, який буде виглядати проукраїнським на тлі відверто проросійських заяв і намірів.

Українська політична еліта, "олігархи" і великі підприємці, українське суспільство, медіа, вчорашні активісти і воїни вже готові брати участь у цьому черговому похороні української державності під регіт російських чекістів. І на їхні гроші.