Воздвиження - вшанування Хреста Господнього з написом "Цим переможеш!". Легенди і традиції великого свята

Воздвиження Христа Господнього - одне з найбільших християнських свят. Як зустрічали його наші пращурі, у що вірили, на що сподівалися і що робили цього дня

Сьогодні – одне з 12 найбільших християнських свят – Воздвиження Христа Господнього.  Цей день - нагадує нам про віднайдення в IV столітті Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, а також -  про жертву Спасителя, про Його перемогу над гріхом і смертю, про Його найвищу любов і наше з вами спасіння.

"Величаємо Тебе, життєдавчий Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої", -

так сьогодні починаються ранкові богослужіння. Освячується колосся, зілля, трави, благословляючи їх на новий засів.

 Митрополит Епіфаній, митрополит Київський і всієї України, предстоятель ПЦУ, вітаючи православний люд з цим по-справжному великим днем, сказав:

"Хрест для всіх християн несе в собі глибокий і важливий зміст. Саме на Хресті Бог показав людям найвищий прояв і доказ Своєї любові через страждання Свого Єдинородного Сина, Який прийняв смерть від людей добровільно, зійшовши на Хрест, адже тільки справжня Любов готова на таку велику жертву: віддати Своє життя за спасіння інших людей. Хрест – це не лише символ страждання заради нашого визволення, Хрест Господній навіки утвердив перемогу над смертю і став знаменням спасіння людства, сили і перемоги.

Саме про це ми маємо пам’ятати, вшановуючи сьогодні найбільшу християнську святиню. Хрест Господній нагадує нам, що жодні випробування, страждання, душевні чи тілесні, не є беззмістовними та марними. У земному житті все, що посилає нам Господь, робиться з Його волі, допомагає нам наблизитись до істини, спонукає наслідувати Його, закликає людину стати подобою свого Творця, як це написано у книзі Буття. А ось обрати, якою дорогою йти до Бога – світлою чи темною – залежить лише від нас, від «воздвиження» Хреста Господнього в собі, у своїй душі, у своєму житті та в житті людей, що нас оточують.

Дорогі брати і сестри, у це велике свято Воздвиження чесного і животворчого Хреста Господнього закликаю усіх вас шанувати Господній Хрест як вічний символ перемоги і спасіння, як приклад вияву найвищої Любові".

 

 



А біблійні часи ще більше овіяні загадками і легендами. Як насправді був знайдений Хрест Господній, є багато свідчень і ще більше загадок. Переказують, що за наказом римського імператора Адріана була знищена гора Голгофа з Гробом Господнім, сучасною мовою кажучи, - стерта з лиця землі. 

І вже аж через три століття, уже інший римський імператор Костянтин, який вирішив припинити гоніння християн, побачив на небі знамення – хрест з написом "Цим переможеш!". 

Він відправив до Єрусалима царицю Олену, свою матір, щоб вона спробувала знайти хрест та Гроб Господень. Її довгі пошуки увінчалися успіхом: під іншим храмом знайшли Гроб Господень і хрест, на якому було розіп'ято Спасителя.

Прикмети Воздвиження

Православні вважають, що між Різдвом Пресвятої Богородиці і Здвиженням, у пору осіннього рівнодення, все живе на землі проходить очищення і здобуває спасіння. А ще кажуть: 
"Земля на Здвиження ближче до зими движеться".

Ще про вирій - з народних уявлень, за якими сьогодні вирушають птахи. Вирій за легендами - це тепла країна, де ніколи не буває зими і де живуть тільки птиці і звірі, комахи, змії: птиці у долинах, а змії - на горбах. Це рай для тварин. Птахів колись шанували як Божих провісників, а змій -  як їхню протилежність, яку Бог береже для того, щоб показати боротьбу зла і добра.

Що краще не робити на Здвиження:

Що благословляється цього дня:

Здвиження - "здвиг" всього живого до зими. Нехай воно буде благословенним! А напис на Хресті "Сим побідиш!" - нехай допомагає у всьому!