6 відомих українців у світовій космонавтиці

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк і творець орбітальної станції Михайло Яримович. Хто ще з українців зміг наблизити людство до пізнання космосу

В Україні стартувала космічна чат-бот гра Boto Sapiens з головним призом - поїздкою в NASA.

Все що потрібно - це відповідати на питання чат-бота в месенджер Facebook або Telegram, які стосуються різних сфер науки, космосу і розваг. Більшу частину гри присвячено українцям у космонавтиці.

Сергій Корольов

Почнемо з першого польоту в космос, який відбувся 12 квітня 1961 року. Керував ним Сергій Корольов, який народився і прожив третину життя в Житомирі.

Микола Кибальчич,ув'язнений у кімнаті смертників, першим задумав літальний апарат з реактивним двигуном, а Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) - багатоступеневу космічну ракету і "трасу", по якій американці зрештою полетіли на Місяць.

Володимир Челомей

Володимир Челомей, під керівництвом якого було створено ракети-носії "Протон" і штучні супутники Землі  "Політ", "Космос-+1267", орбітальні станції "Салют-3" і "Салют-5", народився на українському Підляшші, а навчався в Полтаві та Києві.

Саме Володимиром Челомеєм була вперше висунута ідея і реалізоване створення транспортного орбітального корабля багаторазового використання.

Леонід Каденюк

Леонід Каденюк став першим і поки єдиним громадянином незалежної України, який відвідав космос. Він отримав диплом льотчика-інженера, а потім вирішив випробувати долю у відборі до загону радянських космонавтів. Після тривалих випробувань і тренувань його і ще вісім осіб вибрали серед 3 тис. охочих.

Читайте також: Перший космонавт, Який увімкнув гімн України у космосі. Чому Леоніда Каденюка пам'ятатіме увесь світ

Леонід Костянтинович здобув другу вищу освіту і вступив до Московського авіаційного університету, який закінчив з дипломом "інженера-механіка". З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив політ на американському транспортному кораблі "Колумбія".

Він і його колеги вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичні процеси у рослин, на запліднення та розвиток зародка.

Михайло Яримович 

Проект нашого земляка Юрія Кондратюка про політ на Місяць здійснював у США також українець - уродженець Підляшшя Михайло Яримович (1933). Переїхавши з батьками до США, де юнак отримав освіту, швидко зарекомендував себе талановитим інженером, який може пропонувати оригінальні ідеї і добиватися впровадження їх у життя.

Саме в зв'язку з цим на початку 60-х років Михайла Яримович залучають в США до створення орбітальної станції в навколоземному просторі. А 1964 року Яримович у Національному агентстві США з аеронавтики і космосу стає відповідальним за функціонування всіх систем космічних кораблів "Аполлон".

Через рік його призначають технічним директором проекту зі створення орбітальної станції з екіпажем, що було практичним кроком до майбутніх міжпланетних польотів. Діяльність Михайла Яримович влади США оцінили дуже високо, нагородивши його спеціальною грамотою.

Игор Богачевський

Благополучний результат польоту американських астронавтів на Місяць - заслуга і ще одного українця, уродженця Сокаля на Львівщині Ігоря Богачевського (1928), який вивів формулу, що дає розрахунки повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети.

Богдан Гнатюк

А уродженець Заліщиків на Тернопільщині Богдан Гнатюк (1915) дуже багато зробив для створення міжконтинентальних балістичних ракет "Трайдент" (в українському перекладі - Тризуб), що запускаються з підводних човнів.

Тепер, знаючи трохи більше про українців у космонавтиці, можна пробувати свої сили в грі Boto Sapiens і поборотися за поїздку в NASA.