Авраам Шмулевич: Москва може не впоратись з пожежами, які вона сама й запалює

Антін Борковський
25 жовтня, 2018 четвер
09:25

Рабин Авраам Шмулевич, президент Інституту Східного партнерства (Ізраїль) в програмі телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про чорних лебедів Путіна, ескалацію на Кавказі й саудівський джек-пот Кремля

Справа вбитого журналіста Джамаля Хашоггі набирає обертів і, на скільки я розумію, зараз правлячий дім Саудівської Аравії напружений  настільки, наскільки  давно вже напруженим не був. З іншого боку, всі очікують чергового стрибка цін на нафту, адже дестабілізація на Близькому Сході завжди закінчується саме цим.

Те, що Саудівська Аравія розправляється із своїми політичними супротивниками - не новина. Це тоталітарний режим. Але те, як вони це зробили, - йдеться про вбивство – при тому вбивство такого плану, що не могло не бути розкритим. Людина пішла зі своєю нареченою в посольство отримувати документи для весілля, потім  їй заявляють, що Дмамаль пішов через чорний вихід і зник.

Є такий вислів в Ізраїлі - "арабська робота". П'ятнадцять людей прилітають, відомі співробітники спецслужб, включно з патологоанатомом, який раптом прилетів і в той самий день полетів, тож на що вони розраховували -  не зрозуміло. І знову ж таки, не перевірили в нього цей годинник Google Watch, який просто все транслював.

З одного боку така непрофесійність, котру годі якось пояснити, а з іншого боку, вони зробили більш грамотно ніж росіяни, коли намагались вбити Сергія Скрипаля. Ну, дивіться, вбивство сталось по суті на території Саудівської Аравії. Вони могли його десь вистежити, застрелити чи отруїти і так далі, але вони вбили саудівського громадянина саме на території дипломатичної установи, тобто на території Саудівської Аравії. Звісно, антураж з яким це зроблено викликає жах, але з юридичної точки зору у випадку замаху на Скрипалів ми маємо реальний акт агресії, - його намагались вбити на території іншої країни з використанням хімічної зброї. Тобто ситуація для втручання чи якихось санкцій набагато менша, менше поле для маневру.

Тепер посилено вкидається в пресу, яким нехорошим був шейх Хашоггі, що він був прибічником Бен Ладена, що він ісламіст, прибічник "Братів мусульман" і так далі. Це все, звісно, можливо, але навіть прибічника "Братів мусульман" не можна вбивати і розрубувати потім на шматки і таємно вивозити з посольства. І це в ситуації, коли настільки ретельно вибудовувалась шахова партія на Близькому Сході.

По суті, Саудівська Аравія один із наріжних каменів цієї хиткої конструкції

Вона наріжний камінь нового світового ладу, який Трамп вибудував на Близькому Сході, і який, здається, забезпечує стабільність. Саудівці - головна сила, яка стоїть за арабською коаліцією, що веде боротьбу проти ІДІЛ. Там проводяться реформи, що мають знизити рівень ісламізму. Трамп почав боротьбу з Іраном і збирається її ввести. Санкції проти іранської нафти впроваджені і повинні запрацювати найближчим часом, а саудити заявляють, що вони заповнять нестачу іранської нафти своїми поставками, аби ціни на нафту не підскочили.

Тепер, у даній ситуації, Трампу, а також іншим силам в США, буде дуже складно продовжувати мати із саудитами справи. В принципі усі знають про те, що сталось з цим нещасним журналістом, адже це в Саудівській Аравії буденність. Там вбивають людей, там вбивають противників режиму, ісламських проповідників, також їх звинувачують в екстремізмі, - можливо і правильно, а можливо і ні. Це один з найбільш деспотичних режимів, які зараз існують.

Я просто впевнений, що намагатись зістригти ті чи інші купони буде Кремль.

Якщо дійсно розвалиться конструкція близькосхідного урегулювання з центром в Саудівській Аравії, якщо Трамп буде вимушений ввести серйозні економічні санкції проти саудитів й одночасно підуть санкції проти Ірану, тоді ціни на нафту злетять догори. І дійсно, таким парадоксальним чином, головним зискоотримувачем, головним бенефіціаром цієї ситуації виходить особисто Путін. Йому щастить просто не по-людськи: згадується "Фауст" Гете та середньовічні романи про людину, що продала душу дияволу.

Фарт в нього, в цьому разі, просто фантастичний. Звісно, що головним зискоотримувачем буде Кремль, якщо Америка буде відволікатись на ситуацію в Сирії та на Близькому Сході. Якщо Саудівська Аравія звідти піде і якщо Америка серйозно посвариться з саудитами, то вони можуть впровадити якісь контрзаходи, а у них є важелі з розхитування ситуації на Близькому Сході, в Сирії. В такому разі Америці тоді буде вже не до Східної Європи, не до України і це може розв’язати Путіну руки.

З іншого боку, чорні лебеді залітають і в путінський город. І, одночасно, ми бачимо, як колосально зростає напруга на Кавказі, - йдеться про спроби відірвати в Інгушетії частину її території.

Я не раз казав: за цим стоїть Москва і вже з’явились докази цього. Зокрема делегація громадських діячів  з Чечні та Інгушетії, котрі організували мітинг, зустрічалась в П’ятигорську, там де знаходиться резиденція намісника Росії на Кавказі, представника Путіна в Північнокавказькому окрузі. Зустрічались з цим намісником і чиновником із Москви, одним із керівників Адміністрації президента, і вони прямо сказали, що Москва ініціює цей конфлікт. Невигідний він і Кадирову, в тому вигляді в яком у він є зараз. Також він невигідний  й інгушам. Це було зроблено максимально провокативно, щоб просто не могло не викликати протесту.

Тобто це рукотворні речі? Коли у Кремля починається серія внутрішніх невдач, як-от солсберійський скандал, падіння рейтингу Путіна, він починає тиснути на кавказький мозоль?

Оскільки неспроможність цього режиму зрозуміла усім, - тобто він економічно неспроможний, йде погіршення ситуації, нічого доброго не відбувається на зовнішній арені, - тож чимало кавказців починають задумуватись: "А навіщо нам взагалі Росія? Росія нас завоювала 150 років, але ми не зобов’язані бути весь час у складі Російської Федерації". Кавказ тисячоліттями існував без Росії. Ось щоб показати кавказцям, що вони не можуть управляти собою, що в разі відходу від Росії одразу ж почнеться кривава різанина, що будь-яка республіка, яка вирішить вийти з-під влади Москви, зіткнеться з нерозв’язними територіальними суперечками і національними протистояннями. Це дуже на таке схоже. До речі, подібну тактику застосовував Радянський Союз напередодні свого розвалу. Ви пам’ятаєте, коли почались…

….Нагорний Карабах

…Нагорний Карабах, Абхазія, різанина турків-месхитнців і зіткнення в Узбекистані, тоді ще радянському, Придністров’є (конфлікт всередині Молдови), вхід радянських військ в Баку, бійня, яку радянські війська влаштовували у Тбілісі, у Вільнюсі... Тобто, це було зроблено для того, щоб показати місцевому народу: якщо вони спробують піти з-під влади Москви, буде гірше.

Тоді Москва не змогла впоратись з пожежею, яку вона ж сама і запалила. Це дуже небезпечна тактика. Але по-іншому Російська імперія не може. Взагалі, єдине, що у Путіна і його режиму виходить добре, - це навіть не воювати, а розпалювати війни. Добре воювати вони теж не вміють. Чи зможуть вони зараз втриматись в рамках керованої кризи, чи ця криза вийде з-під контролю і призведе до нового вибуху, до нового обвалу Російської імперії у вигляді Російської Федерації, - ми поки не знаємо. Але цей випадок із саудівським журналістом показує, що будь-які найхитріші плани можуть бути зруйновані з абсолютно непередбачуваних причин.

Тобто, це навіть не політтехнологія, щоб забити чим-небудь телевізор, це насправді спроба загравати з якимось страшними кривавими енергіями?

Так, саме так. Вони можуть піти на безпрецедентне погіршення ситуації. Росія, очевидно, готується до війни. Її політична система, її економіка, її масова свідомість громадян постійно мілітаризується. Якщо ти готуєшся до війни, ти маєш з кимось воювати.

Нападати на Росію ніхто не збирається. У російського народу є така властивість, що вони дуже добре об’єднуються навколо влади у двох випадках – коли потрібно від когось захиститися, або завоювати когось. Але ж захищатись немає від кого, ніхто не збирається завойовувати Росію. Для того, щоб спровокувати зовнішню агресію проти когось, - так навіть Путін розуміє, що сил у Росії для цього нема. На кого він може нападати? На Китай, на Казахстан, на країни Балтії, але ж вони члени НАТО?!

Головною ціллю залишається Україна. Особливо після того як Україна стала ще й релігійним ворогом. Тож, можливо, крім нападу на Україну, можливим виходом лишається "бомбити Воронеж".

Україна – це головна ціль вже давно. Але зрозуміло, що, якщо він почне масове вторгнення в Україну, то велика ймовірність того, що Захід вже відповість воєнною акцією. Ви пам’ятаєте, така ситуація вже була на початку конфлікту, коли говорили про те, що буквально з дня на день почнеться російське вторгнення, тож міністр оборони США подзвонив міністру оборони Росії Шойгу, і ці приготування були зірвані.

Росія, швидше за все, готується до якоїсь внутрішньої війни. Двічі Росія вже розв’язувала війну в своєму регіоні, в Чечні. Двічі ця війна використовувалась для зміцнення режиму Єльцина та для приходу Путіна до влади. Він прийшов до влади на хвилі російсько-чеченської війни. Не варто забувати, що в Росії була і невеличка громадянська війна. Штурм парламенту, коли, за офіційними даними, загинули сотні людей, в основному мирних цивільних, а за неофіційними даними – навіть кілька тисяч. Це, в принципі, теж війна. Тобто, три радянські війни на території Росії у післярадянський період.

Повторюю – оскільки вони нічого не вміють робити, крім як організовувати теракти і війни, то дуже ймовірно, що вони це єдине своє вміння використають і зараз.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
Більше новин