Вибух під телеканалом

Минув рік з моменту вибуху біля телеканала "Еспресо", від якого загинули двоє людей. Як розслідується цей теракт та що відомо про нього зараз

Ввечері 25 жовтня 2017 року під телеканалом "Еспресо" в Солом’янському районі Києва стався вибух. Загинули двоє людей: охоронець народного депутата Ігоря Мосійчук, екс-беркутівець Руслан Кушнір та випадковий перехожий, колишній працівник юридичного департаменту МВС Михайло Морміль. Ще троє людей були поранені: це сам Ігор Мосійчук, відомий політолог Віталій Бала та 56-річна жінка Надія Тарасенко. Їх госпіталізували та прооперували.

Вибух кваліфікували як теракт. Справу розслідувала СБУ. Момент вибуху був зафіксований на камеру спостереження телеканалу. Вона ж зафіксувала й виконавця злочину, який припаркував свій мопед із вибухівкою поряд із входом на телеканал.

У прокуратурі Києва розглядали три основні версії подій: замах на вбивство депутата Ігоря Мосійчука, організований спецслужбами Росії, політична діяльність Мосійчука та особисті мотиви щодо нього. Однак слідство не відкидало і того, що мішенню міг бути політолог Віталій Бала чи будь-хто з інших потерпілих.

Загиблі

Руслан Кушніру був 31 рік. Екс-беркутівець, який був охоронцем і помічником Ігоря Мосійчук. Працював з ним близько місяця. У нього залишилися вагітна дружина й чотирирічна донька. Соратник Мосійчука Андрій Лозовой розповів, що той разом із дружиною вирішили взяти на утримання доньку Кушніра "і допомагати їй як рідній".

"Ігор пам'ятає тільки крик Русіка: "Володимирович, земля!" - затим Руслан з усієї дурі штовхнув його на землю. Це врятувало Мосійчуку життя, більш нічого він не пам'ятає, окрім світла від вибуху і осіннього листя, яке розлетілося... ", - написав Лозовий у Facebook.

36-річний підполковник Михайло Морміль до 2015 року був співробітником юридичного департаменту МВС. Після звільнення займався приватною юридичною практикою.

Хто такий Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук — людина із “багатою” біографією. Націоналіст, колишній член УНА-УНСО, Мосійчук став відомим через справу “васильківських терористів”, які нібито готували теракт за часів президентства Януковича. У 2011 Мосійчук та його соратників затримали, він перебував у СІЗО. На початку 2014 року його визнали винним, однак після зміни влади в лютому 2014 — відпустили як політв’язня.

Навесні 2014 року Ігор Мосійчук називав себе заступником командира батальйону "Азов" і часто з'являвся на фото та відео з Донбасу. Наприклад, перед початком операції проти бойовиків "ДНР" у Маріуполі. Під час цих подій він почав тісно співпрацювати з Олегом Ляшком і згодом став членом парламенту від "Радикальної партії".

У вересні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін особисто представив у парламенті свідчення корупційних дій Ігоря Мосійчука. Його затримали прямо в залі, однак пізніше випустили з-під варти. А Верховний суд скасував постанову парламенту про зняття з нього імунітету.

Після вибуху говорили про можливий “чеченський слід” у справі. Адже, за словами Мосійчука, за його голову лідер Чечні Рамзан Кадиров нібито обіцяв мільйон доларів. Це сталось після того, як наприкінці 2014 року в Грозному під час нападу загинули 14 співробітників місцевої поліції. Ігор Мосійчук та деякі інші політики тоді фактично підтримали дії нападників - "борців за волю чеченського народу", як вони казали.

Після вибуху Ігор Мосійчук заявляв, що останнім часом мав інформацію про небезпеку, яка загрожувала його життю, тому ходив з охоронцем. Зараз він так само пересувається з охороною.

В Кремлі відкинули звинувачення на адресу Росії у зв'язку з вибухом у Києві. Також глава Чечні Рамзан Кадиров відкинув звинувачення у замаху на Ігоря Мосійчука, заявивши, що "організатори злочину перебувають в Україні".

Розслідування

На початку квітня 2018 у СБУ повідомили, що справу розкрито. Перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко та заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявили, що вибух біля телеканалу "Еспресо" в Києві був саме замахом на життя народного депутата Ігоря Мосійчука. "Організатор – представник Головного управління Генштабу РФ", - сказав Віктор Кононенко. Оперативник Генштабу, за словами правоохоронців, навіть в’їхав до України за підробленими документами для безпосередньої координації дій виконавців.

За підозрою у виконанні теракту затримано чоловіка на ім'я Михайло М'ятних, його вже арештували. Нині він у СІЗО. Правоохоронці встановили, що М'ятних готував вибухівку в гаражі. Там він встановлював вибуховий пристрій на придбаний одним із спільників мопед. Під час обшуку в гаражному кооперативі оперативники СБ України вилучили п’ять тротилових шашок, дві гранати РГД-5, гранатомет РПГ-26, вогнепальну зброю та дроти використані для монтажу вибухівки.

Ще двох виконавців оголошено в розшук. Це уродженець Азербайджану Олександр Григорян та уродженець Волині Ігор Лисак.  Після вчинення замаху вони залишили територію України. Зараз вони перебувають в Росії. Їм повідомлено про підозру заочно. За словами правоохоронців, двох фігурантів справи спецслужби РФ завербували під час перебування на тимчасово анексованій території Криму та візитів до Росії.

"Мета замаху прописана в фабулі статті Кримінального кодексу України "Tерористичний акт". Це порушення громадської безпеки, залякування людей, розв’язування воєнних дій, дестабілізація ситуації. Наразі ми вбачаємо саме таку мету. Коли будуть затримані й допитані інші учасники цього злочину, ми, імовірно, дізнаємося і про інші цілі", – сказав прокурор.

Ігор Мосійчук, зі свого боку, вважає розкриття справи про вибух, у якій він є потерпілим, серйозним успіхом СБУ і новою підставою для тиску на Росію.

Про передачу справи до суду СБУ та прокуратура не повідомляли.

Попередження про новий замах

1 жовтня 2018 року Ігор Мосійчук заявив, що отримав повідомлення про підготовку чергового замаху на нього з боку російських спецслужб, а також на інших громадських діячів, що є ворогами Москви. Про це він написав у Facebook.

За його словами, днями він отримав інформацію про це від двох не пов'язаних між собою джерел зі столиці РФ (одне джерело — з ФСБ, інше — з так званої кадирівської діаспори). "Якщо хтось каже, що це піар, то скажу, що манав я такий піар", - заявив Мосійчук в ефірі одного з телеканалів.