Віталій Портников: Європа справді не супермаркет

Україні не вдасться скористатися плодами європейської наївності так, як це змогли зробити наші сусіди по континенту

Президент Франції Емануель Макрон звернувся до громадян країн Вишеградської групи - Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - з чітким меседжем. Він нагадав їм, що Європейський Союз - це не супермаркет, не вулиця з одностороннім рухом. Це загальна система цінностей і солідарності.

Претензії Макрона пов'язані, у першу чергу, з міграційною політикою країн Вишеградської групи. Уряди цих країн вважають цілком прийнятним для себе отримувати багатомільйонні дотації з Євросоюзу - ця допомога і визначила економічний злет останніх років, але коли мова йде про солідарність, про зобов'язання, торжествує безвідповідальна популістська риторика.

І виборець - той самий виборець, який сповна скористався результатами вступу своєї країни до ЄС - нерідко підтримує популістів і демагогів, а не відповідальних політиків. Причому впевненість в тому, що Євросоюз просто зобов'язаний підтримувати цей центральноєвропейський фестиваль безвідповідальності, поділяють всі - і самі виборці, і їхні обранці.

І це шапіто потроху перебирається до країн "старої Європи". Формування в Італії коаліції двох популістських партій - правих і лівих - це підтвердило. Італія негайно почала дрейфувати до економічного краху. А це означає, що в разі його початку у "старої Європи" просто не залишиться грошей на побажання "нової".

Для того, щоб всім в Європі жилося добре, потрібно перестати розглядати її як супермаркет, де одні приймають на себе всі труднощі і зобов'язання, а інші просто хочуть грошей.

Це те, в чому матимуть змогу переконатися народи країн Вишеградської групи - причому найближчим часом. Але це і те, що необхідно зрозуміти українцям - причому якомога швидше. Якщо ми вже обрали курс на європейську інтеграцію, так повинні розуміти - ця інтеграція має на увазі не тільки високий рівень життя, не тільки фінансову допомогу, не тільки інвестиції, але і серйозні взаємні зобов'язання. Причому виконання багатьох з них може не сподобатися більшості українців.

Якби ми були в Європейському Союзі сьогодні, так повинні були б прийняти на себе всі зобов'язання з прийому біженців з Близького Сходу - ну або вести себе як Польща або Угорщина і конфліктувати зі "старою Європою". Якби ми були в Європейському Союзі сьогодні, а Росія напала б на якусь іншу країну, ми повинні були б приєднатися до санкцій. І ніхто б не слухав наших розмов про економічний збиток - як ніхто не слухає греків чи італійців.

І це тільки найочевидніші приклади солідарності. Чи готові українці, які і власну державу не поважають, прийняти на себе зобов'язання перед союзом європейських держав? Зрозуміти, що цінності - це найголовніше? Маю великі сумніви. Але ж доведеться!

Тому що я не сумніваюся: те, що пише Макрон, означає, що лідери "старої Європи" врахували уроки розширення Євросоюзу. І зможуть змінити цю організацію таким чином, щоб отримання одними її членами допомоги від інших безпосередньо погоджувалося із виконанням ними зобов'язань перед ЄС. Не буде цього - і грошей не буде.

Україні не вдасться скористатися плодами європейської наївності так, як це змогли зробити наші сусіди по континенту. Просто тому що вони вже продемонстрували, якою небезпечною і руйнівною є така наївність, до успіху яких політичних сил вона призводить, як перемагає огидний - і, найголовніше, заразний - популізм. І як багато можливостей з'являється у Росії для знищення європейської єдності. Всьому цьому потрібно навчитися протистояти. Батогом і пряником.

Саме тому Україна має приєднатися не до "супермаркету", а до Європи цінностей і взаємних зобов'язань. І українці повинні вирішити, чи дійсно вони хочуть цього.