Вбивство Хашшогі. Від заперечення до прийняття: як саудівська влада змінювала версії

Анастасія Пашинська
2 листопада, 2018 п'ятниця
13:28

Саудівський публіцист Джамал Хашоггі зник 2 жовтня. Знадобився місяць, щоб влада Саудівської Аравії підтвердила, що сталося вбивство. Однак допомагати слідству саудівська королівська сім'я поки що не поспішає

28 вересня саудівський публіцист Джамал Хашоггі приїжджає в Стамбул, щоб забрати з саудівського консульства документ про розлучення. Документ потрібен, щоб журналіст і його наречена Хатідже Дженгиз змогли одружитися. У консульстві йому відповідають, що документ отримати одразу не вийде. Публіцист їде на конференцію в Лондон. Трохи пізніше Хашоггі і представник консульства домовляються про зустріч 2 жовтня, о 13:30. В цей день, о 13:14 Хашоггі віддає нареченій Дженгиз обидва своїх мобільних телефони і заходить на територію посольства.

null

Дженгіз чекала 11 годин, але Хашоггі так і не з'явився. AFP / GETTY IMAGES

Джамал Хашоггі працював журналістом з 1985 року, писав про бойовиків-ісламістів, був знайомий з Усамою бен Ладеном. Він був прихильником прогресивних реформ, а західні ЗМІ цитували його як експерта щодо радикального ісламізму.

Кілька десятиліть Джамал Хашоггі був близький до саудівської королівської сім'ї. Однак у 2017 році журналіст і письменник почав критикувати діючу саудівську владу, за що йому було зроблено "попередження". Хашоггі переїжджає до США, звідки продовжує писати колонки вже в Washington Post. У них він порівнює наслідного принца Мохаммеда ібн Салмана з президентом Росії Володимиром Путіним, а також критикує абсолютну монархію в Саудівській Аравії.

null

Хашоггі і його наречена

Влада Саудівської Аравії спробувала пояснити зникнення журналіста. І кожен раз по-різному. Королівська родина Саудівської Аравії начебто проходила стадії прийняття трагедії. Ось як змінювалися їхні версії.

Ступінь перша: заперечення

"Хашоггі не помер, його треба знайти"

Саудівська влада запевняє, що Хашоггі покинув консульство. А також висловлює свою впевненість, що журналіст відмінно себе почуває. Втім, надати відеозаписи моменту виходу Хашоггі з консульства влада Саудівської Аравії так і не змогла.

null

Співробітник консульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Associated Press

5 жовтня в інтерв'ю для Bloomberg наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман підтвердив, що Хашоггі покинув будівлю консульства. І хоча територія консульства є суверенною територією, ібн Салман запевнив журналістів, що влада Саудівської Аравії готова впустити туди турецьких слідчих. Проте їм знадобилося два тижні, щоб отримати дозвіл на проведення розслідування на території консульства.

10 жовтня проурядові турецькі ЗМІ опублікували фотографії й імена 15 саудівських кілерів, які, за їхньою версією, убили журналіста, розчленували і знищили тіло. Агенти прибули в Стамбул 2 жовтня, і в той же день покинули Туреччину, повернувшись в Ер-Ріяд, столицю Саудівської Аравії.

null

Кадри з камер спостережень аеропорту "Ататюрк" в Стамбулі, на яких видно 15 підозрюваних у вбивстві Хашоггі

Ступінь друга: злість

"Все брехня! Ви відповісте за свої звинувачення!"

У саудівській пресі підозрюваних назвали звичайними туристами. Міністр внутрішніх справ Саудівської Аравії принц Абдулазіз ібн Сауд ібн Наїф Аль Сауд назвав всі звинувачення брехнею. За словами міністра, все це нібито "безпідставні нападки" на Королівську родину, яка дотримується своїх принципів, правил, а також міжнародних законів і конвенцій.

14 жовтня в інтерв'ю каналу CBS News президент США Дональд Трамп сказав, що збирається "розібратися в цьому, а причетні до вбивства журналіста понесуть суворе покарання".

У відповідь на цю заяву влада Саудівської Аравії вибухнула бундючним повідомленням про свою історичну участь в боротьбі з тероризмом, а також роль у світовій економіці. У заяві також вельми дохідливо пояснюється, що люди і уряд Саудівської Аравії вище всіх цих звинувачень і "як завжди, непохитні і доблесні, незалежно від тиску і обставин". Але якщо проти них застосують санкції, то їхні дії будуть ще більш рішучими. А це вдарить по світовій економіці.

15 жовтня турецьких фахівців нарешті впустили на територію саудівського консульства. У цей же день головний свідок слідства - консул Саудівської Аравії, без попередження залишає Туреччину. Слідчим не вдалося знайти слідів жертви, так як все консульство було очищено від слідів, а деякі поверхні заново пофарбовані.

Крок третій: торг

"Можливо, Хашоггі і був убитий. Він сам почав сперечатися і побився з кимось. Ми не винні."

У той же час, відповідно до джерел видання New York Times, влада Саудівської Аравії готує альтернативну версію зникнення Хашоггі, щоб дистанціювати особистість наслідного принца подалі від інциденту. Згідно з новою легендою, дисидента вбили кілери-одинаки під час несанкціонованого допиту в консульстві, про який офіційна влада не могла знати.

Нове пояснення призначалося для полегшення політичної кризи, яка сталася після зникнення Хашоггі. Це могло перешкодити проведенню саудівського інвестиційного форуму в кінці жовтня. Також історія з убитим журналістом грає далеко не на руку Трампу, який планує багатомільярдну збройову угоду з Саудівською Аравією.

null

Наслідний принц ібн Салман на конференції інвесторів в Ер-Ріяді. The New York Times

Трамп із готовністю прийняв запропоновану теорію. 15 жовтня, після 20-хвилинної розмови по телефону президента США й ібн Салмана, Трамп розповів пресі, що наслідний принц був дуже переконливим у своєму спростуванні причетності до вбивства. Американський лідер допустив можливість, що вбивство сталося без участі королівської родини Саудівської Аравії.

Однак прихильники та друзі вбитого Хашоггі висловили недовіру до чергової версії подій і здивувалися підтримці Трампа. Сенатор Крістофер Мерфі написав в Twitter, що спроба запропонувати "сміховинну" версію вбивства журналіста цілком очікувана від саудівської влади. Однак сенатора здивувала готовність президента США поширювати цю теорію з ентузіазмом особистого "піар-агента" королівства Саудівської Аравії.

Ступінь четверта: депресія

"Так, він помер, але все це через помилки".

Турецькі ЗМІ продовжують публікувати нові звинувачення. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган тепер використовує розслідування вбивства як важіль у відносинах з Саудівською Аравією і адміністрацією президента США Дональда Трампа.

Офіційна влада Саудівської Аравії більше не може відкладати заяву і увечері 19 жовтня публікує результати своїх "розслідувань". За заявою прокуратури, під час зустрічі в консульстві Хашоггі посперечався з кимось в будівлі консульства. Згідно з цією версією, саме суперечка призвела до бійки, а потім і до смерті журналіста. Про те, з ким посперечався журналіст, в заяві не говориться.

null

Плакати з фотографією Джамала Хашоггі перед посольством Саудівської Аравії в Лондоні

Згідно з новою офіційною версією, Хашоггі був убитий випадково під час стандартної процедури допиту. Журналіст спробував втекти одразу після того, як зайшов на територію консульства. Нібито співробітники консульства оголосили йому про обов'язкове повернення в Саудівську Аравію. Хашоггі спробував втекти. Чоловіки (особистість яких не уточнюється) спробували зупинити його втечу. Почалася бійка, один з учасників схопив в задушливий захват журналіста і, не розрахувавши сил, вбив його.

Ступінь п'ята: прийняття

Пройшов майже місяць з того часу, як журналіст Джамал Хашоггі зник з саудівського консульства в Стамбулі. Тепер офіційні особи Саудівської Аравії визнають, що він був убитий в консульстві командою кілерів, відправлених з Ер-Ріяда, але поки що його тіло не знайдено. За словами саудитів, тіло Хашоггі було загорнуте в килим і знищено невідомим "місцевим співробітником". Турецька і саудівська сторони розслідування погодилися, що вбивство було сплановане заздалегідь.

null

Девід Берроуз в масці наслідного принца бін Салмана під час протестної акції проти зникнення
саудівського журналіста Джамала Хашоггі в середу, 10 жовтня 2018 р. у Вашингтоні. Ассошіейтед Прес

Згідно з даними турецького розслідування, підозрювані у вбивстві є агентами елітних саудівських військових підрозділів і спецслужб. Четверо з них працюють в особистій охороні наслідного принца Саудівської Аравії.

Людина, яка ймовірно особисто розчленувала тіло журналіста Хашоггі в консульстві, є главою судової експертизи Головного управління розвідки Саудівської Аравії. Салах Мохаммед аль-Тубаікі - так звали експерта по аутопсії (розтину), мав при собі спеціальну пилку для людських кісток. Турецькі слідчі навіть знали той факт, що аль-Тубаікі перед розтином надів навушники і включив собі музику. Ще троє агентів шукали місце для поховання тіла в лісах Стамбула.

 

Що зараз відбувається

null

Саудівський прокурор Сауд аль-Муджиб прибув до Саудівського консульства в Стамбулі 30 жовтня

Поки що Саудівська Аравія виконала вимогу Туреччини і затримала 18 підозрюваних у вбивстві Хашоггі. Однак екстрадувати затриманих до Туреччини саудівська влада поки не поспішає, а чекає закінчення слідства.

Головні прокурори Саудівської Аравії і Туреччини зустрілися в Стамбулі 29 жовтня, де провели 3-денну нараду з розслідування. Турецькі слідчі хотіли отримати відповіді на три питання:

Де знаходиться тіло Хашоггі?

Чи знайшли саудівські слідчі докази навмисного вбивства?

І хто був "місцевим співробітником", який, як кажуть, розпорядився останками журналіста?

Питання були задані на зустрічах 30 і 31 жовтня. Однак по завершенню генпрокурор Туреччини Ірфан Фідан заявив, що зустрічі не принесли результатів. Замість відповідей саудівська сторона запропонувала Фідану приїхати до Саудівської Аравії і спільно з місцевим слідством допитати затриманих 18 підозрюваних.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
12:52
Чорноморський флот РФ
Британська розвідка проаналізувала активність Чорноморського флоту РФ після заміни командувача
12:47
Возив окупантів у Білгород і зброю з РФ: водієві школи з Харківщини оголосили підозру
12:45
На фото: Бріжит Макрон
Французька кінокомпанія Gaumont зніме серіал про Бріжит Макрон
12:40
Оновлено
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії заявила, що ветуватиме закон про "іноагентів", схвалений парламентом
12:37
Оновлено
Вибух
РФ запустила по Україні ракети: в Дніпрі прогриміли вибухи, є постраждалі
12:29
ракета "IRIS-T"
Виробник Iris-T заявив, що Україна найближчими тижнями отримає ще одну систему ППО
12:29
Ексклюзив
Ірина Федорів
Соратницю Табачника призначили на керівну посаду в митниці, - громадська активістка Федорів
12:18
фейк
Зеленський "зруйнував країну", а Путін "не планує захопити Європу": добірка фейків у світі за 18 квітня
12:14
Ігор Коломойський
Росіяни пустили з молотка недобудований пансіонат Коломойського в окупованій Алушті
12:11
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня
12:09
OPINION
Віктор Шлінчак
Законопроєкт про допомогу США: Джонсон ставить ультиматуми
12:00
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві прощаються з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
11:55
літній дощ
Можливий мокрий сніг: Наталка Діденко розповіла, де 19 квітня ймовірні опади, а де - заморозки
11:45
Енергосистема, електроенергія, обстріли
Україна застосовує аварійну допомогу з трьох країн: ситуація в енергосистемі станом на 18 квітня
11:36
Бердянськ
В окупованому Бердянську прогримів вибух, - МВА
11:35
На фото: Квентін Тарантіно
Квентін Тарантіно передумав знімати "Кінокритика" та займеться іншим фільмом
11:30
Вибух у Криму
Удар по військовому аеродрому в Джанкої: ГУР розповіло деталі
11:28
Ексклюзив
окупанти
Два основні напрямки та два допоміжні: полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог атакуватиме влітку
11:14
новини Львова
Видавав себе за монаха, освячував військову техніку росіян, здавав будинки односельців: на Київщині засудили 76-річного чоловіка
11:01
новини
Росіяни зранку вдарили по Селидовому: загинула жінка
10:53
«20 днів у Маріуполі»
Український фільм "20 днів у Маріуполі" показали в Європарламенті
10:46
Німеччина
У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які планували зірвати військову підтримку для України
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
Більше новин