"Шахтар" - "Динамо". Чого чекати від головного матчу осені

Сьогодні у Харкові у 14-му турі чемпіонату України з футболу зустрічаються "Шахтар" та "Динамо"

Чемпіонат України. 14-й тур

"Шахтар" - "Динамо"

3 листопада, Харків, стадіон "Металіст"

Початок - 17:00

Пряма трансляція на телеканалі "Футбол 2"

З чим підходить до гри "Динамо"

Нинішній сезон складається для "Динамо" невдало. Кияни у серпні не впоралися зі своїм головним завданням та вдруге поспіль не потрапили до групового раунду Ліги чемпіонів. Вони продовжили виступи у Лізі Європи, але й там стартували погано. Команда Олександра Хацкевича двічі поспіль зіграла внічию - вдома з казахстанською "Астаною" та у гостях із чеським "Яблонцем".

Лише у третьому турі динамівцям вдалося перемогти на виїзді французький "Ренн". Ваги успіху додало те, що кияни забезпечили результат у меншості наприкінці матчу, продемонструвавши характер, якого команді останнім часом бракує.

Особливо це помітно на внутрішній арені, де кияни виглядають нестабільно. "Динамо" справно набирає очки у матчах із головними конкурентами, але нівелює це невдачами зі скромнішими опонентами. Перемоги над "Шахтарем", "Ворсклою" та "Маріуполем", нівелювалися поразками від "Карпат" та "Львова". Через це Хацкевич опинився на межі відставки.

Киянам не вдалося уникнути проблем навіть у грі 1/8 фіналу Кубка України проти клубу з другої ліги - "Минаю". Динамівці вийшли на матч розконцентрованими та програвали після першого тайму 0:1. Щоправда, по перерві кияни взялися за справу та довели свою перевагу у класі - 3:1.

Такі перепади у грі "Динамо" призвели до того, що перед матчем із головним конкурентом воно відстає від "Шахтаря" на 5 очок. У разі поразки наздогнати донеччан киянам буде складно.

Найголовніше ж, що "Динамо" не демонструє належного рівня гри. Команда діє прямолінійно у півзахисті, який більше зорієнтований на руйнування. Регулярно припускається безглуздих помилок голкіпер Денис Бойко. А у нападі Хацкевич взагалі не має вибору.

Влітку кияни так і не підсилили атаку кваліфікованим форвардом. Після того, як травмувався Артем Бесєдін, тренер може розраховувати лише на 20-річного Назарія Русина та 18-річного Владислава Супрягу. Як наслідок, у кількох останніх матчах він ставить на позицію центрального форварда номінального півзахисника Беньяміна Вербіча.

У якій формі "Шахтар"

"Шахтар" у нинішньому сезоні також помітно змінився. Команду залишило одразу кілька лідерів - Фред, Бернард, Факундо Феррейра. Безболісно їх замінити не вдалося. У середній лінії Алан Патрік, Веллінгтон Нем та Віктор Коваленко виглядають непереконливо. І лише у нападі Жуніор Мораес зробив відсутність Феррейри непомітною та багато забиває. У чемпіонаті України на рахунку бразильця, який влітку зі скандалом перейшов з "Динамо", вже 10 голів.

Кадрові зміни, передовсім, позначилися на конкурентоспроможності команди у Лізі чемпіонів. "Шахтар" стартував на груповому раунді нічиїми з німецьким "Гоффенгаймом" та французьким "Ліоном". Індикатором нинішнього рівня команди стала гра з англійським "Манчестер Сіті", проти якого чемпіони України виглядали безпорадно та поступилися 0:3.

Втім, навіть у своєму нинішньому стані "Шахтар" майже не відчуває проблем у чемпіонаті України. Команда Фонсеки зазнала лише однієї поразки - від "Динамо", а також зіграла внічию із "Зорею". Решту матчів донеччани виграли, забивши у ворота суперників 34 голи. Для порівняння, у "Динамо" лише 15 м’ячів.

Якими будуть склади

Перед головним матчем осені "Шахтар" та "Динамо" мають кадрові проблеми. Суттєвіші вони у команди Паулу Фонсеки. Наприкінці жовтня "Шахтар" втратив одразу двох лідерів півзахисту - Тайсона та Марлоса. Ці футболісти пропустили гру Ліги чемпіонів проти "Манчестер Сіті", яка вкотре довела наскільки гравці важливі для команди.

Наразі не зрозуміло, чи зможуть хавбеки допомогти "Шахтарю" у матчі з "Динамо". За словами Паулу Фонсеки, Тайсон та Марлос добре відновлюються після травм, але їхній вихід на поле залишається під питанням.

Ушкодження у кубковому матчі проти "Олімпіка" отримав й Тарас Степаненко, який також може пропустити гру. Точно не зіграє з киянами Фернанду, який підвернув ногу під час донецького дербі. Нігерійський форвард донеччан Оларенважу Кайоде не зіграє через дискваліфікацію. 

"Динамо" знову не допоможе форвард Артем Бесєдін, який продовжує відновлюватися після травми. Тому в нападі киян вкотре може з’явитися вінгер Беньямін Вербіч.

У центрі захисту киян не зіграє Тамаш Кадар. Під час матчу чемпіонату України проти "Ворскли" угорець плюнув у бік судді Анатолія Абдули після того, як отримав попередження. Рефері, який розвернувся до динамівця спиною, інциденту не помітив та залишив його без покарання. Однак пізніше було оприлюднено відео моменту, яке розглянула Федерація футболу України, котра дискваліфікувала оборонця на три матча.

Як команди грали у нинішньому сезоні

Для "Динамо" та "Шахтаря" сьогоднішня зустріч буде вже третьою у нинішньому сезоні. 27 липня клуби зустрілися у Одесі в матчі за Суперкубок України. Кияни перемогли з рахунком 1:0 завдяки голу Віталія Буяльського.

Виграли кияни й у 3-му турі чемпіонату України. 3 серпня на "Олімпійському" перемогу 1:0 динамівцям приніс точний удар Беньяміна Вербіча.

Хто буде фаворитом

Букмекери вважають фаворитом сьогоднішньої гри "Шахтар". На перемогу киян пропонують коефіцієнт 1.72, на нічию дають 3.40, а в успіх "Динамо" не вірять - 4.50.