Андердог з подушкової фабрики.10 фактів із життя суперника Усика - Тоні Беллью

Дмитро Марценишин
7 листопада, 2018 середа
09:00

Що потрібно знати про наступного суперника Олександра Усика - британського боксера Тоні Беллью

Сталевий характер

Тоні Беллью, на перший погляд, не виглядає найскладнішим суперником Олександра Усика у кар’єрі. Британець не володіє винятковими боксерськими талантами. Він повільний, обмежений у технічному арсеналі та прямолінійний. Опоненти "читають" його, немов, відкриту книгу. У британця непереконливий захист, який легко розбивається контратаками.

Проте, перше враження оманливе. Свої недоліки Беллью сповна компенсує характером та наполегливістю. На рингу він не боїться йти у відверті розміни ударами. Ризикує там, де інші воліють бути обережними.

Саме тому Беллью став популярним у Британії, адже глядачі люблять видовищні поєдинки, а не шахи у рингу. До всього Тоні ще й майстер підігріти інтерес публіки розмовами та додати інтриги. Більшість українських боксерів, із Усиком включно, ставляться до цього скептично, та переконані, що все потрібно доводити у рингу. Але бокс - це шоу та бізнес, у якому потрібно працювати не лише кулакам. А у вмінні вивести балачками суперника із рівноваги Беллью мало рівних.

Соціальний ліфт

Для Тоні Беллью бокс став справжнім соціальним ліфтом, завдяки якому він перетворився на одного з найвідоміших спортсменів Британії та заробив великі гроші. Тоні народився у бідному робітничому кварталі Ліверпуля та мав небагато шансів досягти у житті успіху. Він це добре розуміє та пишається своїм походженням.

"Я - продукт свого середовища. Там, де я народився, ніхто не має серйозної освіти. Серед нас немає адвокатів та лікарів. Є пара футболістів, пара бійців з клітки. Діти сидять весь день у комп'ютерних іграх та соціальних мережах, а потім виходять вночі на вулиці з ножами", - розповідає британець.

За словами Беллью, у бокс він пішов через батька, який був жорсткою людиною зі складним характером. Юнак хотів йому довести, що він чогось вартий. "Я думаю, що він дійсно пишається мною і тим, чого я досягнув", - каже зараз Беллью, який на початку кар’єри довго себе шукав.

Спершу він займався кікбоксингом та досягнув суттєвих успіхів. Здобув 100 перемог, 68 з яких - нокаутом. Проте цей вид спорту за рівнем гонорарів та перспектив не йде у жодне порівнянням із можливостями, які відкриває великий бокс.

Подушки та розбиті обличчя

null

Беллью помітили та переконали його у 20 років наважитися на зміни. Британець почав серйозно займатися боксом. А на життя Беллью заробляв, працюючи на подушковій фабриці.

"Я прокидався зранку, о пів на шосту сідав на автобус та із сьомої до четвертої набивав та зшивав подушки, а потім йшов на тренування", - пригадує Беллью.

Попервах бокс не приніс британцю, ні слави, ні грошей. На любительському рингу Тоні не досягнув великих успіхів. За п'ять років серед аматорів він провів 47 поєдинків, 40 з яких виграв та тричі ставав чемпіоном Британської боксерської асоціації. Це не допомогло йому стати першим номером збірної та досягти успіху на міжнародному рівні.

Читайте також: Чому українському боксеру Усику ще рано у надважку вагу

У 25 років Беллью опинився перед вибором - кидати бокс, або переходити у професіонали. Він каже, що у той момент йому неабияк допомогла дружина - Рейчел, яка у нього повірила у складний момент.

"Без Рейчел я б не був боксером. Є простіші способи заробляти гроші, ніж отримувати у обличчя та проводити ночі у лікарні, ламати руки та сидіти місяцями на дієтах", - переконаний Беллью.

Андердог

null

Та врешті рішення британця залишитися у боксі виявилося правильним. Він крок за кроком рухався вперед та досягнув мети - отримав чемпіонський бій за титул WBO (Всесвітньої боксерської організації) у напівважкій вазі (до 79,9 кг).

15 жовтня 2011 року у Ліверпулі Беллью зустрівся із іншим британцем - Нейтаном Клеверлі. Він провів конкурентний бій, у якому програв за очками - один суддя зафіксував нічию, двоє інших віддали перемогу супернику.

Наступного шансу довелося чекати два роки. 30 листопада 2013-го у Квебеку британець спробував відібрати титул чемпіона WBC (Всесвітньої боксерської ради) у канадця Адоніса Стівенсона.

Беллью був незвично млявим та обережним, але не уникнув принизливої поразки. Стівенсон відправив його у шостому раунді в нокдаун, потім кинувся добивати, і хоча Беллью залишився на ногах, суддя зупинив поєдинок. Через другу поспіль поразку в чемпіонському поєдинку за британцем закріпився статус андердога.

Щось знову було потрібно міняти. Після цієї поразки остаточно з’явилося розуміння, що напівважка вага - це не його категорія. Британцю було складно скидати вагу. Беллью підходив до поєдинків виснаженим та втрачав перевагу в потужності.

Бомбардувальник

null

У нього ніхто не вірив. Фахівці крок зі зміною категорії сприйняли скептично. Мовляв, якщо не впорався у напівважкій вазі, то у крузервейті (до 90,7 кг) він і поготів приречений на невдачу.

Але рішення виявилося виправданим. Британець набрав необхідну масу та зміг реалізувати свої головні козирі - ударну міць та шалений натиск, за які його прозвали "бомбардувальником".

Читайте також: Як Усик покарав Хука за нахабство

У важкій вазі Беллью здобув вісім перемог поспіль та став чемпіоном світу. Зробив він це на ліверпульському "Гудісон Парку", де грає його улюблена футбольна команда - "Евертон". Британець у короткому, але яскравому поєдинку, переміг Ілунгу Макабу з Конго. Він у першому раунді пропустив назустріч та побував у нокдауні. Але у третьому раунді втягнув суперника у жорстку рубку та виграв нокаутом.

Здавалося, час заспокоїтися на насолоджуватися тріумфом. Та не у випадку з Беллью. Стрімкі зміни, яких не боїться британець, якнайкраще його характеризують. Коли він бачить свій шанс, то робить усе, щоб його не змарнувати.

Омріяні мільйони

null

Так сталося і цього разу. Беллью мав захищати титул WBC у поєдинку з Майрісом Брієдісом. Це був титульний бій, але проблема полягала у тому, що латвійця у Британії погано знали і на цьому поєдинку не можна було заробити достойних грошей.

Тому Беллью відмовився від чемпіонства та вирішив перейти у надважку вагу заради поєдинку із зірковим Девідом Хеєм - екс-чемпіоном світу у двох категоріях, який вирішив повернутися у бокс. За цей поєдинок Беллью отримав найбільший гонорар у кар’єрі - $3,7 млн.

На початку зустрічі Хей мав перевагу у швидкості та впевнено лідирував за очками. Але у шостому раунді підвернув ногу та втратив ініціативу. Беллью скористався проблемами суперника та у 11-му раунді відправив його у нокдаун. Хей опинився за межами рингу, підвівся до кінця відліку рефері, однак його секунданти викинули білого рушничка.

Читайте також: Чому колотнеча з тренерами вилізе Усику боком

Хей назвав причиною поразки травму та наполягав на реванші. Спершу повторний бій не цікавив Беллью, який вважав, що має рухатися далі та розглядав можливість зустрічей з Андре Вордом, Джозефом Паркером та навіть зіркою UFC - Майклом Біспінгом. Та бій з Хеєм виявився більш вигідним фінансово. Беллью гарантовано отримав $3,2 млн та додаткові відрахування від платної телетрансляції.

"Мрії про багатство, які колись здавалися такими далекими, здійснилися завдяки двом поєдинкам з Девідом Хеєм", - констатував Беллью.

Вдруге він переміг славетного співвітчизника набагато переконливіше, нокаутувавши його у п’ятому раунді.

Сюрприз на прощання

null

У боксі у Тоні Беллью залишилася лише одна мета - стати абсолютним чемпіоном світу. Олександр Усик хотів битися з ним у надважкій вазі, але британець поставив жорстку умову - бій має відбутися у крузервейті та стати титульним.

Незалежно від результату поєдинку, Беллью пообіцяв, що цей поєдинок стане останнім у його кар’єрі. Він не зраджує собі та продовжує дивувати. Востаннє він спробує ошелешити весь світ 10 листопада у Манчестері у поєдинку проти Олександра Усика.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
10:35
Ексклюзив
Денис Шмигаль
"Знову будуть призначені люди, які лояльні до Офісу президента": нардепка Федина про кадрові ротації в уряді
10:04
OPINION
Тарас Шамайда
Де Червінський? У відповідь — тиша
10:00
Новини компаній
Від серця до столу: благодійники дарують великодню радість українським родинам
09:57
хакери
Південна Корея заявила про масштабні кібератаки з боку КНДР проти оборонних компаній
09:40
НАБУ
Збитки на майже 300 млн грн: НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
09:25
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви
Сирський у Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви: що обговорювали
08:59
У Малайзії зіткнулися два гелікоптери
У Малайзії на репетиції військового параду зіткнулися два гелікоптери: загинули 10 людей
08:45
Ексклюзив
Приліт і пожежа в Маріуполі
"Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська": Андрющенко поділився деталями вибуху в Маріуполі
08:43
Шольц путін
"У Путіна немає жодного права цитувати Канта": Шольц заявив, що РФ намагається "присвоїти собі" філософа
08:37
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
08:23
Ексклюзив
Окупанти активно просуваються з Авдіївки до Покровська, - депутат Дружківської міськради Довбня
08:01
OPINION
Віталій Портников
Лавров знову розмахує ядерним кийком. Колонка Віталія Портникова
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Засіб ППО, 29 артсистем і 800 окупантів: Генштаб оновив добові втрати армії РФ у війні з Україною
07:39
Нікол Пашинян
Пашинян заявив, що не знає, чому Вірменія продовжує залишатися членом ОДКБ
07:21
сили ППО
Нічна атака РФ: ППО збила 15 безпілотників
06:56
РФ обстріляла теплоелектростанцію
Для відновлення ТЕС необхідно $350 млн, - директор ДТЕК Сахарук
06:38
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
06:34
КНДР, Північна Корея
Попередження для США і Південної Кореї: КНДР провела перші навчання з імітацією ядерного контрудару
06:19
Члени Палати представників США демократ Білл Кітінг і республіканець Томас Кейн
"Дещо може бути за кілька днів, дещо - за тижні": член палати представників США про новий пакет допомоги Україні
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
війна з росією Маріуполь
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
22:51
Дмитро Пєсков
"Новий пакет допомоги Україні не змінить ситуацію на полі бою": російські фейки та маніпуляції за 22 квітня
22:50
бронетранспортер М113
США готують додатковий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетехніку, - Politico
Більше новин