12 країн за місяць: як самостійно організувати автоподорож Європою

Подорожувати самостійно – це нестрашно і, головно, не так дорого, як багатьом здається на перший погляд

7 років тому  моя родина повністю відмовилась від подорожей із туроператорами. Саме у 2012 році ми здійснили першу нашу сімейну автомандрівку. Дітям тоді було 4 і 6 років. Тривала поїздка лише два тижні. Тоді це були перші несміливі кроки. Ми поїхали до родичів в Іспанію, дорогою зупинялись у Польщі, Німеччині, Франції та Італії. Однак саме тоді ми чітко зрозуміли: літні подорожі автівкою – це наш вибір!

Маршрут: як вибрати оптимальний шлях?

Скажу відразу: оптимального маршруту не існує. Має значення лише ваше бажання. Тому передусім дайте відповідь собі: а що я хочу побачити? Торік, наприклад, у нас була подорож довжиною в 11000 кілометрів. Ми хотіли побачити Атлантичний океан. Ми жили у Франції біля найбільшої піщаної дюни – Дю Піла, їли устриці і пили прекрасне французьке вино. Потім переїхали до Португалії, де осіли у невеличкому – абсолютно нетуристичному – містечку Фурадоуро біля Порту.

Цьогоріч ми до останнього не знали, куди їхати. Діти – 10 і 12 років – цікавляться географією. Тож кожен мав свої побажання. У мене із чоловіком теж не збігались погляди на цьогорічну мандрівку: я обожнюю Францію, він прагнув побувати у ще незвіданих італійських містечках. Зрештою вирішили поїхати туди, де ще жодного разу не були – на Балкани. І першою великою нашою зупинкою стала Греція, а саме - невеличке містечко під горою Олімп – Літохоро. Туди ми їхали неспішно, зупинялись у Молдові, Румунії та Болгарії. Це були фрагментарні зупинки, але цього було достатньо, аби зрозуміти, куди ми поїдемо наступного року.

вулиці Літохоро

за хмарами гора Олімп

на шляху до Олімпа

Отже, Літохоро. Тут ми прожили майже тиждень. Туристів не так багато, як у південній частині країни. Тут смачна їжа, красиві гори і чисте море. Цьогоріч ми внесли корективи у нашу поїздку. Ми вирішили не планувати всю поїздку відразу. І зараз я поясню, чому. Коли ти подорожуєш на автівці, ти можеш лише приблизно прорахувати час мандрівки. Такі поїздки – це свобода вибору. Ось ти їдеш у наступну заплановану точку, але дорогою бачиш неймовірне місто із казковим замком. До нього – лише рукою подати. То чому ж не повернути і не зупинитись там бодай на день? Саме це мене найбільше і приваблює в автомандрівках. І саме так ми потрапили у казкові Метеори.

монастир Варлаам

монастир Русану

монастир Святої Трійці

Далі наш маршрут лежав на південь Греції. Ми хотіли побачити Афіни, насолодитись красою Пелопоннесу і, звісно, поплавати у теплому Іонічному морі. Вибір впав на невеличке містечко Лутракі. Обрали його ми невипадково – і це теж є важливою деталлю у подорожах на машині. Лутракі лежало посередині всіх наших південно-грецьких маршрутів.

Коринфський канал

міст Ріо-Антіріо

театр в Епідаврі

Акрополь

Вже у Греції ми чітко зрозуміли, що прагнемо максимально – наскільки дозволяє час та гроші – побачити Балкани. Тому, не вагаючись, поїхали далі в Албанію. Це країна контрастів. Красивенні гори, смачнючі морепродукти, шалені албанські водії та «мерседеси» на будь-який смак. Ми зупинились у містечку Орікум, неподалік популярної Вльори. Ціни на житло та їжу у ресторанах (так-так!) порадують будь-якого туриста. Албанія – невеличка країна, але її дивитись-не передивитись. Тут і гірські озера, і стародавні фортеці, і дивовижні монастирі та мечеті.

албанські будинки

монастир Святої Марії, Звернець

Шкодерська фортеця

албанські бункери

Наступною нашою зупинкою стала Чорногорія. Нас не стільки цікавив пляжний відпочинок, скільки архітектура та природа країни. Тож спочатку ми оселились у Подгориці – чорногорській столиці. Звідси рукою подати до Будви. Далі – гори та озера. Наш шлях – до парку Дурмітор, який є всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО. Круті серпантини, вражаючі пейзажі за вікном – і ми в Жабляку. Саме тут найкраще зупинитись, щоб побачити красу чорногорських гір.

міст Джурджевича

Чорне озеро

А далі у нашому списку – одна із найкрасивіших бухт у світі – Боко-Которська. Що не місто – кожне, як з картинки.

Боко-Которська бухта

Скільки часу провести у тому чи іншому місті, в тій чи іншій країни – вирішуєте тільки ви. І це ще одна перевага автомандрівки. Ми, наприклад, ніколи не знаємо – наскільки нам припаде до душі певне місто. І дуже часто ми змінюємо наші подальші плани, бо хочемо залишитись у цій країни ще на день чи два. Після Чорногорії ми не знали, куди їхати. Здавалось, ось Хорватія – і треба рухатись у той бік. Але нас так і вабила невідома нам Боснія й Герцеговина… Цього разу ми не доїхали до Сараєво, але побували у неймовірних містах Требіньє та Мостар. Власне, доїхавши до останнього, ми вирішили тут зупинитись на кілька днів. Країна, яка ще нещодавно не була у жодному нашому тревел-листі, стала справжнім відкриттям літа-2018. У Мостарі живуть одночасно мусульмани, православні та католики. Сьогодні тут вживаються усі. Втім сліди від куль на будівлях та відбудований Старий міст нагадають про страхіття Боснійської війни.

Старий міст

Хорватію ми не оминули у нашій мандрівці. Щоправда, обійшлись без великих міст. Оселились у невеличкому Ніні неподалік Задара. Обрали його зовсім випадково – шукали місце виключно для відпочинку від дороги. Але й тут не обійшлось без несподіванок – натрапили на плантації гребінців (їстівних мушель).

Додому ще не хотілось, та й трохи залишилось часу й грошей, тож вирішили рушити у бік Австрії. Словенія, Італія завжди нас тішать своєю погодою, пейзажами та стравами. Та цього разу ми зупинились там лише на день. Наша мета – Відень. Подорож сюди ми планували заздалегідь – точно знали, що цього року побуваємо в австрійській столиці. А ось решта деталей – коли саме і на скільки днів – вирішували вже під час мандрівки.

 палац Шенбрунн

замок Бельведер

 Шлях додому – традиційно для нас – пролягав через Будапешт. У кожної родини є свої традиції. Наша – обов’язковий візит до угорської столиці.

Житло: готелі, апартаменти, кемпінги чи… автостоянки?

Зазвичай ми заздалегідь бронюємо житло лише для першої великої зупинки. Решту шукаємо вже під час подорожі. Раніше було інакше. Але після того, як ми кілька разів фізично не доїжджали до місця призначення, вирішили змінити тактику. Головне, що треба знати, – навіть у високий сезон житло завжди знайдеться. Наш неодмінний помічник – сайт Airbnb.com. Єдина вимога до житла – аби всім вистачило ліжок і була власна кухня. Якщо зупиняємось лише на ніч, то, безперечно, краще шукати житло на Booking.com чи Expedia.com. Але давайте буду відвертою – часом, дуже рідко трапляється так, що у маленьких містечках чи гірських районах справді нема житла. Не знаю, як ви, але для нас нема жодної проблеми заночувати під зорями – у машині чи у спальних мішках на вулиці десь на автостоянці. Торік ми зупинились на перевалі у французьких Альпах: півночі ніхто не спав – навіть діти – усі дивились на зірки, які звисали прямо над головою.

Ціна питання: де взяти гроші і скільки коштує мандрівка?

Фінансове питання – найбільш популярне. Де взяти гроші на подорож і скільки коштуватиме така автомандрівка? Скажу відразу: ані я, ані чоловік не заробляємо багато. Це правда. Але ми і не витрачаємо багато на одяг, їжу, розваги. У цьому наш секрет. Наша глобальна мета – мандрівки. І саме тому ми відкладаємо гроші на велику літню автоподорож. Причому, роблять це і діти. Взимку колядують, протягом року ходять на різні кастинги і, якщо вдається, заробляють копійчину, відкладають щось із кишенькових. Головні витрати в автоподорожі – житло, бензин, плата за автобани і вже десь потім їжа. Ціни на проживання абсолютно різняться. У Греції апартаменти – 60-70 євро/доба, а у Чорногорії – 30. Не треба забувати, що ви все-таки їдете в Європу, де ціни відрізняються від українських. Літр бензину за 1,6 євро – це нормально для західних країн. Хоча за межами автобанів пальне завжди дешевше. Зекономити можна на багатьох речах. Зокрема, і на автобанах. У Греції їх не оминути, а ось в Італії чи Франції можна спокійно поїхати альтернативними – безкоштовними дорогами. Ну, і харчування. Ми готуємо їжу самі – ходимо на місцеві ринки, купляємо у рибалок щойно виловлену рибу за 1-2 євро, не гребуємо фруктами «під ногами» - як ось фігами у Греції. Крім того, у морях знаходимо їжу – устриці в Італії, мушлі у Франції та Хорватії. Хоча в Албанії, як не дивно, дешевше їсти у ресторанах, ніж купляти їжу в супермаркетах.  

риба на ринку коштує 2-10 євро

грецькі оливки

гранати на кожному кроці

фіги у Греції

устриці, виловлені самотужки

Важливі ньюанси перед подорожжю

Обов’язково купляйте страховку перед мандрівкою – green card для машини і медичну для себе. На останньому не економте. Лікування в Європі – дуже дороге. І саме страхування, якщо трапиться щось, суттєво вам допоможе. Якось в Італії наш молодший син вночі впав із ліжка – розбив голову. Швидка, лікарня – і повне покриття витрат страховою. Доба у шпиталі – +- 200 євро. Жодної копійки з нашої кишені. У подорожах ніхто не застрахований від нещасних випадків.