Віталій Портников: УПЦ МП - російська церква

Вчорашній скандал зі зривом зустрічі ієрархів УПЦ Московського патріархату із президентом України Петром Порошенком - свідчення того відвертого нерозуміння ситуації у нашій країні, яке вже не перший рік демонструє Москва.

Тому що зрозуміло, що піти на зрив зустрічі керівництво УПЦ МП могло тільки після жорсткої вказівки, отриманої від свого власного керівництва - Московського патріархату. А патріархія, у свою чергу, навряд чи наважилася б на таку вказівку без консультацій із адміністрацією президента Росії. Коли мова йде про чужі землі, Путін і Кирило діють у "симфонії".

Однак замість симфонії вийшла какофонія. Якби запланована зустріч відбулася, вона навряд чи вплинула б на актуальну позицію епісокопата УПЦ МП по відношенню до надання автокефалії для Української церкви. Однак дозволила б цьому ж єпископату продемонструвати повагу до Української держави, наголосити, що УПЦ МП - українська церква. А замість цього був наспіх - і судячи, з цієї поспішності, обманом - скликаний собор для засудження матері-церкви, Константинопольського патріархату. І на цей нецерковний вчинок зважилися клірики, які після відновлення канонічної території Константинополя є його священиками, які заради порятунку своїх вірян зобов'язані чекати подальших вказівок від Вселенського патріарха, а не відрікатися від нього! Яке самовдоволення!

Цей обман - як і сам зрив зустрічі з президентом - продемонстрував те, що ми знали і без демаршу московських церковників. УПЦ МП - російська церква. І її єпископату наплювати не на президента України, не на Константинопольський патріархат, не на автокефалію. Її єпископату наплювати на Україну.

З високої кремлівської дзвіниці.