Віталій Портников: Янукович чекає на нового Януковича

Новина про те, що колишній президент України потрапив до лікарні Скліфосовського у "нерухомому стані" - втім, залишив її за кілька годин, щоб стати пацієнтом якоїсь загадкової приватної клініки - це не бюлетень про стан здоров'я

Це інформація про політичні наміри.

Ще кілька тижнів тому Янукович був сповнений бажання виступити в суді і розповісти нам про "державний переворот" і "злочини Майдану". Але люди, які є кураторами Януковича у російському керівництві, очевидно, порадили йому помовчати - щоб не завадити спільним перспективам. Навіщо виступати у суді з останнім словом і нариватися на вирок у справі про державну зраду? Адже набагато простіше затягнути процес до обрання нового господаря кабінету на Банковій. А з цією людиною можна і потрібно буде домовитися. І навіщо ускладнювати її життя скасуванням вироку Януковича або помилуванням колишньому президенту? Нехай краще Януковича виправдає новий суд - чесний і безкомпромісний суд, який отримає імпульс після виборів 2019 року.

У Путіна і Януковича одне спільне бажання - кардинально змінити владу в Україні. Путін, та Янукович хочуть покращення свого життя. Путіну потрібна відміна санкцій, Януковичу - повне відновлення контролю над фінансовими потоками, втраченими після втечі з Києва. Путін упевнений, що новому президенту потрібно буде з ним домовлятися - бо інакше продовжиться війна, інакше величезну кількість коштів Україна продовжить витрачати на оборону, інакше доведеться виконувати вимоги МВФ замість того, щоб просто взяти у Кремля черговий кредит. І я не скажу, що він зовсім не має рації. Поки величезні ресурси витрачаються на оборону, поки російський ринок для нас закритий, поки Москва робить все можливе, щоб позбавити нас можливостей транзиту і прийому вантажів - від будівництва нових газопроводів до провокацій у Азовському морі - серйозно підняти життєвий рівень населення не вдасться жодному президенту і уряду. Такими є реалії, які багато хто з наших співвітчизників не хоче усвідомлювати.

Це означає одне - президенту, який буде обраний наступного року, доведеться або продовжити виснажливу боротьбу, або капітулювати в обмін на закінчення війни та економічні преференції. Ну і зрозуміло, домовитися із Путіним про все, що турбує російського президента - а серед іншого і про долю Януковича. Так, це може призвести до нових повстань і повалення такого президента. Але Путін і Янукович - не зважаючи на два українських Майдани - не вірять у повстання. Вони вірять у гроші і технології.

Весь їхній розрахунок сьогодні - чекання на чергового зрадника. Янукович чекає на нового Януковича. Саме тому йому нема чого зараз йти до суду.