Російський шпигун на чолі Інтерполу. 10 фактів із життя Олександра Прокопчука

Уродженець України, який зробив карколомну кар’єру у Росії, за крок до крісла директора Інтерполу. 21 листопада Олександр Прокопчук може очолити цю структуру

1. 57 років. Народився на Житомирщині. У 1983 році закінчив Київський державний університет ім. Т.Шевченка за спеціальністю "Романо-германські мови та літератури".

2. Молодший брат Олександра Прокопчука – Ігор Прокопчук представляє інтереси України у ОБСЄ (Відень). 10,5 років Прокопчук-молодший знаходиться у закордонному відрядженні. Свого часу був послом Україні у Литві.

3. Олександр Прокопчук володіє п’ятьма мовами: англійською, німецькою, французькою, італійською та польською.

4. Розпочинав свою кар’єру у комсомольських організаціях УРСР, працював у Житомирському обкомі комсомолу.

5. З початком перебудови у СРСР, у 1986 році, переїхав до Москви. Там розпочинав свою роботу в Управлінні міжнародного співробітництва Держкомітету РФ з вищої освіти.

6. З 1998 року його рід діяльності істотно змінився. Він почав працювати в податковій сфері: спочатку як керівник Департаменту кадрової політики Міністерства з податків і зборів РФ, потім ― як начальник Управління інформації та громадських зв'язків Федеральної податкової поліції.

7. Кандидат економічних наук. Учасник бойових дій, нагороджений іменною зброєю. У 2003 році Прокопчука перевели до органів МВС РФ у межах кампанії зміцнення міліції кадрами зі спецслужб. Але він, як і раніше, був і є співробітником спецслужб РФ.

8. У 2011 році Дмитро Медведєв присвоїв Прокопчуку звання генерал-майора поліції та призначив його начальником російського НЦБ Інтерполу.

9.10 листопада 2016 року на 85-ій Генеральній Асамблеї Інтерполу Олександр Прокопчук був обраний віце-президентом Інтерполу і став першим громадянином РФ, який посів високу керівну посаду в Інтерполі.    

10. У листопаді 2018 року народний депутат Антон Геращенко заявив, що, за його інформацією, Олександр Прокопчук є кадровим співробітником російської розвідки. За його даними, наприкінці 1980-х років той був співробітником першого відділу управління РТ ПГУ КДБ СРСР. Працював під прикриттям Інституту російської мови імені Пушкіна, займався розробкою перспективної агентури серед студентів зі США та Європи. У 1991 році його перевели до "американського" відділу Першого головного управління КДБ. Шпигував проти США.