Віталій Портников: Путін в Криму, міст гнеться, нафта падає

Російський президент Володимир Путін прибув до анексуваного Криму для проведення засідання Держради - декоративного органу за участю керівників регіонів країни.

Російський президент Володимир Путін прибув до анексованого Криму для проведення засідання Держради - декоративного органу за участю керівників регіонів країни. Глава окупаційного режиму вибрав для засідання санаторій "Мрія", який знаходиться під міжнародними санкціями - це до питання про те, як насправді Путін на санкції реагує. На Заході є широко поширеною ілюзія, що Путін санкцій побоюється і ось-ось піде на поступки - ніде правди діти, багато хто і в Україні перебуває в цій щасливій омані. Але Путіну насправді санкції подобаються, вони дозволяють консолідувати гроші оточення в Росії і виправдати погіршення життя росіян діями Заходу. Путін санкціями просто хизується - і тому збирає чиновників у санкційному санаторії.

І все ж таки приндитися старіючому правителю не так просто. Путін приїхав до Криму на тлі повідомлень про технологічні проблеми, які є у щойно збудованого Кримського мосту - одного з головних символів сучасного російського імперіалізму. І найголовніше - стала стійкою тенденція до зниження нафтових цін. А таке зниження - це вам не санкції, це справжнісінький удар під дих для російської економіки, це передбачуване погіршення життєвого рівня - що є не достатньою, але необхідною умовою для дестабілізації і краху режиму, а то і самої агресивної країни.

Путін, немов би нічого не помічає, вимагає від чиновників виконання горезвісних «травневих указів» - пакету подачок для населення, яке має вірити, що держава все ще може його прогодувати. Але поки правитель займається балаканиною на чужій землі, в самій Росії експерти обговорюють перспективи майбутнього краху. На засіданні уряду, яке пройшло за день до засідання Держради, обговорювали довгостроковий прогноз соціально-економічного розвитку Росії з ціною на нафту не більше 50 доларів за барель.

Путін не встиг дістатися до Криму, як довгостроковий прогноз вже почав збуватися.