Мода на Total Black і хитрі додатки: що робити, якщо смартфон швидко розряджається

Ідеальний смартфон у розумінні сучасного споживача має поєднувати потужність ноутбука, якість зйомки професійної камери, феєричну стійкість старих “цегл” від Nokia і ще безліч усього. Але що робити, якщо акумулятор такого гаджета у руках швидко починає вимагати додаткового “корму”?

Power bank - звісно, це крута штука, але часто скористатися ним немає можливості. Тож ми вирішили розібратися, що краде заряд вашого акумулятора та як подовжити активне життя смартфону в “безрозеткових” умовах.

Поганий зв’язок як спонсор смерті акумулятора

Ви, певно, чудово знайомі із “мертвими зонами” сотового зв’язку, перебоями у роботі певних операторів у конкретних місцях і неможливістю “зловити” нормальний інтернет.

Виявляється, окрім людських нервів поганий зв’язок ще й виснажує батарею смартфона.

Як це працює?

Ваш смартфон починає працювати у посиленому режимі в зонах обмеженого зв’язку. “Сматфони в зонах поганого прийому часто використовують більше енергії, щоб поліпшити зв'язок з базовою станцією”, - пояснює інженер-програміст зі США Кайл Логью.

Тобто, поки телефон спокійно лежить у сумці, він постійно відправляє і приймає сигнали від сусідніх станцій. У певному сенсі, він запитує їх: “Чи можете ви мене почути?”, і, якщо вежа не може, телефон спробує відправити повідомлення знову зі збільшеною потужністю”.

Що робити?

Якщо прямо зараз вам не потрібні дзвінки, і ви можете обійтися лише повідомленнями, то краще задіяти режим “у літаку”. Це трохи подовжить життя заряду акумулятора.
 

Ваш новий стиль - Total Black

Ви навіть не уявляєте, наскільки серйозно "темний режим" впливає на енергозбереження пристрою. Google надала дані енергоспоживання смартфона на прикладі Pixel при використанні в різних колірних режимах.

Як бачимо на діаграмі, найбільше енергії витрачається, коли на екрані домінує білий колір, а найменше - коли задіюється чорний.

Як це працює?

Це обумовлюється особливостями OLED-екранів, окремі пікселі яких практично не використовують енергію при відображенні чорного кольору.

Що робити?

Стандартні "гуглівські" програми зазвичай сяють сліпучою білизною, проте компанія поступово запроваджує "темний" режим в своїх додатках: наприклад, він є в YouTube, "Повідомленнях", а в серпні 2018 року з'явився в "Телефони" - не ігноруйте можливість ними скористатися. 

І це стосується не лише встановлених програм: навіть просто встановивши на фонову заставку смартфона "чорну тему", ви значно заощадите заряд електроенергії. Заставки, які сяють усіма барвами веселки звісно радують око, але змусять вас куди швидше побачити страшну цифру у "5%". "Режим темноти" є і у багатьох онлайн-кінотеатрах - зазвичай кнопка для перемикання розташовується безпосередньо над відеоплеєром.

Одного ранку Google прокинувся чорним

Про альтернативи: якщо вам потрібно певний час користуватися пошуковиком, а телефон "помирає", скористайтеся спрощеною і "чорною" версією Google під назвою Blackl. Чоний фон та спрощений інтерфейс дозволять вам юзати смартфон трохи довше, ніж у випадку із звичайним "білим" гуглом.

Хитрі додатки та їхні підступні агенти

О, ні, ви вже день не заходили у якусь гру? Або ж сестра подруги вашої колеги прокоментувала її допис у Facebook? Не хвилюйтеся, встановлені додатки не дозволять вам нічого прогавити, адже певне у всіх них увімкнуті сповіщення, які невтомно працюють на позбавлення вашого акумулятора життєвих сил.

Як це працює?

Більшість додатків, якщо спеціально не відмовитися, регулярно надсилатимуть вам push-повідомлення, які часто не потрібні. А тепер уявіть, що ця послуга множиться на 10, 20, 50 чи й 100 встановлених на смартфоні додатків — постійні запити можуть швидко розрядити акумулятор телефону.

Що робити?

Спробуйте перейти в “Налаштування” > “Повідомлення” , а потім виділити певний список потрібних додатків, які можуть надсилати вам сповіщення.

Вічний Bluetooth

Якщо ви користуєтеся Bluetooth-пристроями, то знайомі і з пришвидшеним процесом “сідання” акумулятора. Вихід лише один — не забувати вимикати цю функцію на телефоні коли у ній немає потреби, адже більшість використовуваних зовнішніх пристроїв будуть автоматично під’єднуватись до смартфону за умови активності Bluetooth.

Телефону теж буває холодно (і спекотно)

Акумулятори смартфонів зовсім не у захваті від екстремально низьких або високих температур, а робочий діапазон температур часто варіюється від -20 ° C до +20 ° C. Перегрів чи переохолодження пришвидшують розрядку акумулятора.

Що ще?

Якщо ваш смартфон вже "на межі", скористайтеся порадами із зображення вище. До того ж, варто налаштувати автоматичне відключення екрану гаджета: довге світіння дисплею анітрохи не економить енергозапаси батареї.

Також за відсутності потреби варто вимкнути функцію розпізнавання голосу: в очікування заповітної команди "О'кей, Google". Телефон безперервно сканує мову і звуки, що також суттєво впливає на розрядження пристрою.

Також стежте за своєчасним вимкненням GPS-навігатора та функції "автоматичний поворот екрану": акселерометр, який відповідає за "поворот", витрачає забагато електроенергії.

Пора на пенсію?

Можливо, у вас просто старий телефон, і всі вище зазначені методи просто не зможуть якісно допомогти. Наразі багато компаній все більше підтримують тенденцію незмінних акумуляторів: якщо ви власник саме такого смартфону, а батарея все більше вас підводить, ймовірно, його час замінити на новішу модель. Якщо ж батарея змінна, то ймовірна заміна акумулятора допоможе позбавитися проблеми.