Гвоздик – Стівенсон. Все про бій, у якому Україна може отримати нового чемпіона світу

Дмитро Марценишин
1 грудня, 2018 субота
09:00

У ніч із суботи на неділю український боксер Олександр Гвоздик спробує відібрати титул чемпіона світу WBC у напівважкій вазі у канадця Адоніса Стівенсона

Олександр Гвоздик (Україна) – Адоніс Стівенсон (Канада)

Бій за титул чемпіона світу за версією WBC (Всесвітньої боксерської ради) у напівважкій вазі (до 79,4 кг)

1 грудня, Квебек, Канада, Centre Videotron

Пряма трансляція, у неділю 2 грудня, о 01:20 за київським часом на телеканалі "Інтер".


Повільний старт

Олександр Гвоздик належить до "золотого" покоління українського боксу. На Олімпіаді-2012 збірна України із Василем Ломаченком, Олександром Усиком та Олександром Гвоздиком у складі здійснила справжній фурор. Тоді Ломаченко та Усик стали олімпійськими чемпіонами. Відзначився у Лондоні й Гвоздик, який здобув бронзову нагороду у категорії до 85 кг.

Проте, професійна кар'єра Гвоздика розвивалася не так стрімко, як у його зіркових партнерів по збірній. Він підписав контракт із однією найвпливовіших промоутерських компаній світу – Top Rank, з якою також співпрацює Ломаченко та дебютував на профі-ринзі у 2014 році. Але українця неквапливо підводили до чемпіонського бою. Прорив Гвоздик здійснив лише у 2016-му році, коли переміг одразу трьох боксерів, які раніше билися за чемпіонський титул.

Читайте також: 10 фактів про українського боксера Гвоздика, який б’ється за чемпіонський титул

У квітні українець у другому раунді нокаутував француза Наджиба Мохаммеді. У липні Гвоздик провів складний поєдинок проти американця Томмі Карпенсі, у якому побував у нокдауні, зумів зібратися та переміг технічним нокаутом у шостому раунді. А у листопаді наш боксер достроково виграв у малавійця Айзека Чілемби, який відмовився від подальшого продовження бою у восьмому раунді, пославшись на перелом руки.

Марні сподівання

Ці поєдинки показали, що Гвоздик практично готовий до титульного поєдинку. Але українському боксеру довелося змінити плани  через ситуацію, яка склалася у напівважкому дивізіоні. 2017-й рік у цій вазі минув під знаком протистояння між двома найсильнішими боксерами категорії – американцем Андре Вордом та росіянином Сергієм Ковальовим, які провели два поєдинки, у яких свою перевагу довів боксер зі США.

Читайте також: Найкрутіший боксер світу пішов на пенсію, а виграти від цього може українець. Історія шансу Олександра Гвоздика

Наприкінці 2017-го року Ворд несподіваного оголосив про завершення кар'єри та залишив титули IBF (Міжнародної боксерської федерації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) та WBO (Всесвітньої боксерської організації) вакантними. На останній з поясів мав усі підстави розраховувати Гвоздик, який лідирував у рейтингу організації. Втім WBO призначила бій за титул між екс-чемпіоном Ковальовим та іншим українцем - В'ячеславом Шабранським, з яким росіянин легко розібрався за два раунди.

Тривожний дзвоник

Після цього промоутери Гвоздика вирішили вести його по лінії WBC та, схоже, ухвалили правильне рішення. У 2017-му році Гвоздик, очевидно, зупинився у прогресі. Так, він здобув яскраву перемогу нокаутом над кубинцем Юнієскі Гонсалесом у вечері боксу в Оксон-Гіллі, де він вийшов на ринг разом із Ломаченком та Усиком. А потім впевнено виграв у американця Крейга Бейкера.

Але, бій за титул тимчасового чемпіона світу WBC проти француза Мехді Амара, продемонстрував, що Гвоздику потрібно щось міняти. Цей поєдинок було призначено через неквапливість Адоніса Стівенсона, який останніми роками проводить вкрай мало поєдинків. Тому Всесвітня боксерська рада дала українцю своєрідний бонус у вигляді проміжного титулу. Він мав битися за пояс із Елейдером Альваресом, але через відмову колумбійця, отримав у суперники маловідомого француза. 

Читайте також: Бій Гвоздик - Амар. Чому Україна отримає ще одного чемпіона світу з боксу

Очікувалося, що бій з Амаром стане для Гвоздика легкою розминкою перед великим чемпіонським поєдинком. Натомість він отримав складне 12-раундове протистояння, у якому виграв лише за очками та припустився маси помилок. Висновком стало звільнення тренера Марка Контрераса та призначення замість нього Тедді Атласа, який, серед іншого, працював із легендарним Майком Тайсоном.

Залишається сподіватися, що тривожний дзвоник пролунав для Гвоздика вчасно і йому вдасться підійти до бою зі Стівенсоном у кращій формі.

Сутенер та в'язень

Адоніс Стівенсон, при усіх своїх безумовних талантах, є досить суперечливою фігурою. Він народився у Гаїті, звідки його батьки емігрували до Канади, коли хлопчик був маленьким. У Стівенсона темне кримінальне минуле. Він займався сутенерством у Монреалі та примушував жінок до проституції. Одна із побитих дівчат вирвалася з полону та заявила у поліцію. Молодого Стівенсона судили та посадили на чотири роки.

Саме у в'язниці майбутній чемпіон розпочав займатися боксом та робив це настільки вдало, що у 25 років вирішив розпочати кар'єру серед любителів.

Читайте також: Вбивці, ґвалтівники та грабіжники. 10 зірок спорту, які стали злочинцями

На професійному рингу Стівенсон дебютував у 2006 році у другій середній вазі (до 76,2 кг). Канадець швидко прогресував, проте у 2010 році зазнав несподіваної поразки від Дарнела Буна, який нокаутував його у другому раунді. Вона досі залишається єдиною у пасиві Стівенсона.

Боксер вчасно зробив із невдачі висновки. Допоміг йому у цьому славетний американський тренер Емануель Стюард, добре відомий завдяки роботі із Володимиром Кличком. Під його керівництвом канадець дістався до звання претендента на титул чемпіона світу. Та несподівано відмовився від чемпіонського бою і перейшов у напівважку вагу.

Найкращий боксер світу

Цей крок себе виправдав. У 2013-му році Стівенсон надзвичайно ефектно здобув титул чемпіона світу WBC, нокаутувавши американця Чада Доусона у першому раунді. З того часу Стівенсон нікому не віддає пояс та захистив його уже дев'ять разів.

Варто зазначити, що у листопаді 2013 року канадець зустрічався із добре відомим українським вболівальникам британцем Тоні Беллью, який тоді виступав у напівважкій вазі. Нещодавнього суперника Олександра Усика, Стівенсон переміг впевнено, нокаутувавши його у шостому раунді.

У 2013-му році Адоніса Стівенсона визнали найкращим боксером року за версією журналу The Ring та дали йому чемпіонський пояс авторитетного видання. Щоправда, вже за два роки його у канадця відібрали, через те що він за цей час не провів жодного поєдинку проти боксерів із топ-5 рейтингу.

Своїм небажанням битися із найсильнішими боксерами категорії  Стівенсон багатьох розчарував. Свій попередній бій у травні 2018 року він провів проти Баду Джека зі Швеції. Олександр Гвоздик перед цим поєдинком зізнавався, що хоче, аби переміг швед, адже із канадцем дуже складно домовитися про зустріч.

У поєдинку Стівенсон – Джек було зафіксовано нічию, яка дозволила канадцю зберегти титул. Добре все закінчилося й для Гвоздика. WBC зобов'язала Стівенсона зустрітися з ним, а канадець цього разу не став уникати поєдинку.

Хто буде фаворитом

Перед поєдинком проти Гвоздика, Стівенсон нарешті згадав, що є чемпіони й за іншими версіями та заговорив про об'єднання титулів. Схоже, що на цьому шляху канадець розглядає Гвоздика, як не найнебезпечнішу перепону.

"Я король дивізіону і проведу об'єднавчі поєдинки, щоб стати абсолютним чемпіоном. Стосовно зустрічі з Гвоздиком, то я його нокаутую. Нокаути завжди продаються і я буду шукати нагоди для дострокової перемоги", - сказав Стівенсон.

Водночас, канадський боксер відзначив й сильні якості Гвоздика.

"Сильними сторонами Гвоздика назву міць, оборону і габарити. Крім того, він ставав бронзовим призером Олімпійських ігор. Але нічого, я звик битися з високими та молодими суперниками", — запевнив Стівенсон.

Читайте такожТоп-5 нових зірок українського боксу

Гвоздик, дійсно, переважає суперника у габаритах – його зріст - 188см, проти 180 см у канадця. Вирішальним може стати навіть не це, а вік боксерів – українцю лише 31 рік, в той час, як Стівенсону вже 41. Швидкість, витривалість та потужність канадця вже не ті, що у найкращі роки.

Сам Гвоздик, попри свої переваги, вважає фаворитом Стівенсона.

"Я буду битися в статусі андердога, це полегшує моє завдання. Перемога в цьому бою означає для мене все. Я буду чемпіоном світу, а не напівчемпіоном, такий титул мене не влаштовує", - розповідає Гвоздик.

Між тим, букмекери вважають фаворитом саме українського боксера. На його перемогу пропонують коефіцієнт 1.57, в той час як на виграш Стівенсона дають 2.37. Ймовірність нічиєї оцінюється у 21.00.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
21:24
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу. Ситуація увечері 28 березня
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
Більше новин