Марк Войджер: Україні слід денонсувати угоду з Росією і запросити флот НАТО в Азовське море

Антін Борковський
4 грудня, 2018 вiвторок
11:04

Марк Войджер, колишній спецрадник командувача армії США у Європі, старший викладач Коледжу оборони Балтики, в програмі телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" про державне піратство Росії, фактичну денонсацію азовської угоди Кремлем і можливість масштабної війни проти України

Росія обстріляла, взяла на абордаж і захопила в полон українських військових. Як подібні речі можна кваліфікувати?

Дії Росії у цій кризі можна інтерпретувати двома способами. Перший - це державне піратство. Звісно, конвенція ООН щодо морського права чітко вказує, що піратство це - приватна справа, а у даному  випадку були докази, що наказ віддало російське керівництво.  Відтак це або піратство, або державна агресія, або ж потрібно розширювати інтерпретації міжнародного морського права в бік державного піратства з боку Росії. Вона порушила договір 2003 року між двома державами. Тож  можна вважати, що Росія своїми діями денонсувала угоду і ці води вже є міжнародними, а не як колись, коли вони просто використовувались  Росією і Україною.

В такому випадку слід встановити міжнародну зону акваторії, довести у міжнародному суді, що договір Росія сама порушила і денонсувала своїми діями, а також залучити міжнародну спільноту і показати, що це зона міжнародною акваторії. По-друге, потрібно, звісно, запросити кораблі НАТО, аби вони показали, що це море відкрито для навігації і для міжнародного судноплавства. Дивіться, для Росії, контроль над Україною, звісно, це - велика стратегічна ціль, але в довготривалому плані Азовське море - не межа їх стратегічних бажань. Вони хочуть вибити з Чорного моря флот НАТО і США. Уявіть собі ситуацію в майбутньому, коли Україна буде членом НАТО, але  натівські кораблі не зможуть заходити в Азовське море , це ж буде парадокс. По-друге, можна вжити жорсткі санкції проти Росії, проти російського кораблеплавання і навіть проти російських банків. Я думаю, що НАТО і США повинні  підтримати Україну не лише заявами, це теж, звісно, дуже добре, але Києву потрібно надати більше зброї. Я маю на увазі радари, протикорабельні ракети і  показати Росії, що її дії не залишаться без відповіді. Якщо вони зможуть зараз фактично встановити контроль над морем, то в майбутньому буде дуже складно вибити їх з Азову, навіть правовими методами. Вони будуть постійно вигадувати нові прийоми, бо угода це - комплексний документ. Тож зараз настав момент для вашого керівництва діяти у міжнародному вимірі.

Міжнародні організації це - дуже добре, але можна написати 10 тисяч різних паперів, подати багато різних позовів і поки вони будуть розглядатись і міжнародна спільнота зреагує, Росія може почати окупацію Маріуполя чи Бердянська, або ж буде намагатись  пробивати так званий "Кримський коридор".

Так. Дійсно така гіпотеза існує. Я би сказав, що у контексті гібридних дій Росії це можливо в сердньотривалій перспективі. Зараз для них дуже важливо створити тиск, економічно придушити цей регіон. Російське керівництво, мабуть, покладає сподівання, що якщо люди у  Маріуполі і загалом у цьому регіоні, залишаться без роботи, то виникне соціальний тиск на українську владу, і це створить соціальну та інформаційну ситуацію для такого прориву. Так, ваше керівництво вже оголосило воєнний стан у десяти областях, також воно оприлюднило інформацію про стягування російських танків до кордону, тож існує варіант і конвенційної агресії. Але для цього Росії потрібно повністю підготувати все, здійснити тиск і таким чином виправдати свої дії, як квазіправові, псевдолегальні, що, мовляв, вони будуть "захищати" населення, яке там потерпає. Так вони це сформулюють.

Наскільки я вас правильно зрозумів, на Заході не виключають так званої конвенційної війни, коли Росія може придумати будь-який привід для агресії проти України і розпочати ті чи інші бойові дії вже під російським триколором?

Так, я це кажу, як приватна особа,  як аналітик, і це не означає, що це офіційна позиція…

…Дональда Трампа. Ні, ми не трактуємо це як офіційну позицію Білого Дому.

… Так. Є розуміння, що Росія зараз намагається ізолювати Азов і це призводить до економічних втрат для західного світу, для західних  компаній. Ми можемо собі уявити: сьогодні Азов, завтра буде якась провокація в районі Керченського мосту, потім провокація, як стверджує Росія,  в територіальних водах  Криму, які в правовому полі належать звісно Україні, але зараз контролюються Росією. Потім буде якась бурова установка в Чорному морі і врешті-решт вже підійдуть до акваторії країн НАТО. Ця ситуація, звісно, загрожує у майбутньому ескалацією і, я думаю, що НАТО має повне право, якщо ваше керівництво запросить, відправити кораблі в Азов, аби показати, що Азовське море вже міжнародне, а не тільки Росії і України.

Як нам бути з казусом територіальних вод біля Криму? Можливо, якби флот НАТО зайшов туди, Росія могла б розпочати ті чи інші дії, чи Кремль б не наважився на серйозну реакцію?

Я думаю, що вони б не реагували так. Дивіться, в конвенції міжнародного права є дозвіл мирного проходу, навіть військові кораблі іншої країни можуть пройти через територіальні води іншої країни. Навіть якби Крим був легально російським, яким він не є, але навіть тоді, дотримуючись певних прав, кораблі могли б проходити.  Існує конвенція Монтрьо 1936 року і конвенція Морського права 1982 року. Все це регулює ситуацію в Чорному морі. Тож моя порада - просто залучити якомога більше міжнародних інституцій, НАТО, ООН і не дозволити Росії взяти ініціативу правовими методами.

А з якою метою Росія пішла на ці абсурдні кроки? Останні пару років в міжнародній спільноті не надто обговорювали проблему Криму. Ми розуміємо, що всі якось зосередились на Мінських домовленостях і їх виконанні, і тут Росія пішла у  такий нахабний ва-банк.

Причин декілька. Є стратегічні й економічні. Ціни на нафту впали, а це погані новини для російської економіки. Є соціально-політичні, внутрішні - рейтинг президента Путіна впав до рівня, чи навіть нижче, ніж він був перед агресією проти  України, потім питання Української церкви, яку вже визнали незалежною. Це величезний удар по авторитетові  і  можливостям  Москви контролювати Україну. Це все вписується в концепцію гібридної війни, бо ж і причини гібридні, не просто військові, а й соціальні, культурні, історичні, економічні, психологічні, якщо хочете, тобто дуже комплексна проблема, яка в даний момент спалахнула в Азовському морі, але коріння цього глибоко і вони знаходяться в Москві. Те, що ваша країна зробила - і парламент, і президент - оголосивши військовий стан, це все дає чіткий сигнал Росії. Водночас, аби Росія напала, їй все одно потрібен псевдо-правовий прецедент. Це їхня постійна тактика, тож слід бути напоготові.

Тобто Росія може створити ту чи іншу штучну провокацію, яка  в очах світової співдружності могла б обґрунтувати агресію проти України?

Так, це можливо. Вони можуть спробувати підштовхнути вас до військових дій або спровокувати їх, або ж створити якийсь інцидент, який вони могли б приписати Україні. Слідуючи логіці 2014-2015 років, у контексті "кримського коридору",  вони  можуть захопити якусь частину території. Але широкомасштабна агресія буде означати повноцінну війну на європейському континенті і я цього не можу уявити на сьогодні. Але, аби не допустити цього, слід вживати не лише військових заходів, а залучати міжнародну спільноту на всіх рівнях, аби вони теж творили тиск і стримували Росію, погрожуючи санкціями й іншими способами, аби Росія зрозуміла, що подібне не мине  без наслідків.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
Більше новин