Професійний бокс: Україна тіснить старожилів Олімпу

Отримавши четвертого чинного чемпіона світу на професійному рингу, Україна впевнено почувається серед лідерів світового боксу

Перемога Олександра Гвоздика над канадцем Адонісом Стівенсоном у бою за звання чемпіона світ у напівважкій вазі за версією WBC суттєво зміцнила позиції України в професійному боксі.

У поєдинку, який відбувся 2 грудня у канадському Квебеку, Гвоздик нокаутував Стівенсона і відібрав у нього чемпіонський пояс.

Канадець володів титулом найсильнішого понад 5 років поспіль і готувався до10-го захисту звання чемпіона світу за версією WBC. Відсвяткувати ювілей йому не дав український атлет. На жаль, присмак гіркоти до перемоги Гвоздика додала прикра обставина – після тяжкого нокауту Стівенсон опинився в лікарні, де перебуває у комі. 

Загалом Гвоздик провів 16 боїв на професійному ринзі: 16 перемог, 13 з яких – достроково (16-0, 13 КО). Українець піднявся одразу на 55 позицій і перемістився з 68-ї на 13-ту сходинку незалежного рейтингу BoxRec, складеного за підсумками бою у Квебеку.

La Presse

Отже, Олександр Гвоздик уперше здобув чемпіонський пояс, а Україна отримала четвертого чинного чемпіона світу у професійному боксі. Крім нього, звання чемпіонів сьогодні носять Василь Ломаченко, Олександр Усик та Артем Далакян.

Олександр Усик. Абсолютний чемпіон у 1-й важкій вазі, володіє всіма поясами за чотирма найпрестижнішими у світі боксу версіями: WBC, WBA, IBF, WBO (16-0, 12 КО). Має пояс журналу The Ring та є володарем першого Кубка Мохаммеда Алі. Посідає четверте місце у рейтингу найкращих боксерів незалежно від вагової категорії за версією The Ring. Третє місце у рейтингу BoxRec.

2+2

Василь Ломаченко. Чемпіон світу за версією WBO у напівлегкій та другій напівлегкій вазі, у легкій вазі за версією WBA та журналу «The Ring» (11-1, 9 КО). На сьогодні є найкращим боксером світу незалежно від вагових категорій за версією журналу The Ring. П’ята сходинка у рейтингу BoxRec.

AP Photo

Артем Далакян: чинний чемпіон світу за версією WBA у найлегшій ваговій категорії (17-0, 12 КО).

24tv

Олександр Гвоздик також став першим українським чемпіон світу у напівважкій вазі (до 79,3 кг), четвертим за всю історію українцем серед чемпіонів профбоксу за версією WBC. До нього пояси WBC у своїх категоріях виборювали Віталій Кличко (2004-2005, 2008-2013), Віктор Постол (2015) та Олександр Усик (2018).

Загальні ж досягнення України за роки незалежності у професійному боксі – 12  чемпіонів: Віталій та Володимир Кличко, Володимир Сидоренко, Сергій Дзинзирук, Андрій Котельний, Юрій Нужненко, В’ячеслав Сенченко, Віктор Постол, Василь Ломаченко, Олександр Усик, Артем Далакян, Олександр Гвоздик. Ще один чемпіонський пояс має Аліна Шатернікова.

 

Аліна Шатернікова youtube

Спортивні аналітики підрахували, що на початок грудня 2018 року Україна могла мати у профбоксі 5 чинних чемпіонів. І це б могло стати реальністю, якби не прикрий нещодавній програш Сергія Дерев’янченка у бою за титул чемпіона світу в середній вазі за версією IBF. Україна за підсумками 2018 року (кількістю чинних чемпіонів) могла б вийти в одноосібні лідери світового боксу.

У підсумку на початок грудня 2018-го країна має чотирьох чинних чемпіонів, що є вагомим внеском у світовий бокс.

Якщо проаналізувати список перших 15 місць (ТОП-15) згаданого рейтингу BoxRec, то Україна за кількістю чемпіонів світу сьогодні ділить перше та друге місця з Мексикою, у якої також 3 чемпіони, та обходить такі традиційно сильні у професійному боксі країни, як США (2 представника) та Великобританія (2).

Коментуючи успіх Гвоздика, президент Харківської обласної організації Федерації боксу України, 7-разовий чемпіон України у важкій вазі Леонід Задорожний сказав в інтерв’ю Espreso.tv, що харківська школа боксу, до якої належить Олександр, сьогодні має велику групу перспективних бійців, здатних у майбутньому конкурувати на професійному рингу.

За його словами, свідченням цього є досягнення молодих харківських атлетів на Чемпіонаті України з боксу, який відбувся в середині листопада.

"Ми мали 10 харків’ян у напівфіналах, п’ять з яких пробилися до фіналу, і чотири з них стали чемпіонами України. Це серйозний успіх. Не здивуюся, якщо дехто з них у недалекому майбутньому представлятиме Україну на професійному рингу", - сказав легендарний боксер.