Осінній призов-2018: що має знати призовник

Анастасія Пашинська
13 грудня, 2018 четвер
13:21

У мережі з'явилися відео та скарги очевидців, які стверджують, що військові комісаріати затримують молодих людей просто на вулицях. Поодинокі випадки справді були зафіксовані ЗСУ. Як захистити свої права призовнику?

Призов громадян в Україні відбувається двічі на рік. Зазвичай це відбувається навесні (з квітня по травень) і восени (з жовтня по листопад). Однак у цьому році осінній призов було збільшено на один місяць і триватиме цілий грудень. Таку міру пов'язують з браком кадрів у Національної гвардії України і у Державній прикордонній службі. Таким чином збираються залучити 17960 чоловік на військову службу.

Однак самі військові стикаються з небажанням громадян виконувати свій військовий обов'язок. У жовтні військовий комісар Київського міського військкомату Сергій Клявін заявив, що в одному тільки Києві від строкової служби ухиляються 80% призовників. Виходить, що з 57 тисяч киян, які підлягають призову, близько 34 тисяч не приходять до військкомату, ховаються і не стають на облік. За такими "ухильниками" військові подають заяву в розшук. У розшуку і затриманні бере участь Національна поліція.

У зв'язку з цим в мережі з'явилися відео та скарги очевидців, які стверджують, що військові комісаріати затримують молодих людей призовного віку прямо на вулицях. Більшість відео мають явно провокативний характер, і їх достовірність викликає сумнів. Однак за достовірність деяких роликів офіційно поручилися представники ЗМІ, також поодинокі випадки порушення зафіксували в Генштабі ЗСУ.

Що сталося

19-річний чоловік на ім'я Владислав вранці 8 грудня йшов на роботу. Юнак слухав музику через навушники і тому не міг знати, що його увагу намагалися привернути. Незабаром Владислав побачив, що біля нього припаркувалася машина марки Hyundai, з якої вийшли люди у військовій формі. Після короткого з'ясування, чому молодий чоловік не відгукувався на звернення військових, Владислава попросили сісти в машину. Нібито юнака необхідно довезти до військового комісаріату і з'ясувати, чи не ухиляється він від служби в армії. Все це Владислав знімає на камеру. Військові не соромляться у висловах, використовують нецензурну лексику та забороняють молодому чоловіку знімати відео, нібито його дії порушують закон.

На відео військові не показують посвідчення особи. Також, за словами юнака, вони не могли знати його ім'я і вік, через те що просто підійшли до нього на вулиці.

Відео зі сторінки "Типове Рівне"

Начальник Головного управління персоналу - заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Артур Артеменко заявив, що виловлення призовників на вулицях - це перегини на місцях окремих воєнкомів. За його словами, нестачі в кадрах немає, план по призову вже виконано. За страховими випадками перевищення службових обов'язків ведеться розслідування, а посадові особи, які спровокували подібні ситуації, будуть покарані.

Що було не так у поведінці військових

Співробітники військкомату, які спробували затримати молодика, мало не порушили 33 статтю Конституції України. У ній говориться, що кожен, хто перебуває на території України має право на вільне пересування, вибір місця проживання (за винятком обмежень встановлених державою). Однак Рівному не перебуває в зоні воєнного стану, яким хоча б якось можна було пояснити дії військових.

Молодий чоловік мав право на зйомку, незважаючи на слова військових. Згідно зі статтею 307 Цивільного Кодексу України, фото та відеозйомка в громадських місцях є цілком законною. Для цього не потрібен дозвіл людей, що випадково потрапили в кадр. Головне - робити це відкрито, щоб кожен міг зрозуміти, що в даний момент його знімають. Тоді це розцінюється як "мовчазна згода". До тих пір, поки людина не вимагатиме припинити зйомку.

Також можна знімати державних службовців при виконанні обов'язків, якщо ця зйомка не заважає їх роботі. Таке право забезпечує Закон України про інформацію. Якщо вони припинили виконання своїх службових обов'язків, то вони автоматично стають фізичними особами і мають право вимагати припинити зйомку.

Чи мають право з вулиці забрати до військкомату

Військові не знали особу Владислава, але й не мали права перевіряти документи. Воєнний стан введено лише на деяких територіях України. Розширення повноважень військових наразі вельми обмежена.

У мирний час повноваження перевірки документів мають лише представники Національної поліції, згідно зі ст. 32 Закону України "Про Національну поліцію". І то - для перевірки документів мають бути дійсно вагомі причини. Тому завжди необхідно вимагати пояснень у представників влади, на яких підставах вони проводять перевірку документів.

Якщо ж представники військкомату підійшли на вулиці і провели перевірку документів без дозволу власника, то вони порушили статтю 357 Кримінального Кодексу України, а саме: розкрадання чи вимагання документів шляхом шахрайства або зловживання особи своїм службовим становищем. За таке порушення військовим загрожує штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Також, як і говорилося вище, військові не можуть насильно затримувати і вже тим більше насильно садити людей до ​​машини. Якщо при затриманні вони порушують статтю 33 Конституції України, то затягнувши потенційного призовника до машини це вже тягне на викрадення і незаконне позбавлення волі. А це вже порушення ст. 146 Кримінального Кодексу України і для держслужбовців загрожує ув'язненням від трьох до п'яти років.

Військові не можуть просто взяти і вручити повістку на вулиці. Представники військкомату мають право вручати повістку призовнику в армію тільки вдома, на роботі або на навчанні. Словом, в місцях, де призовника можуть ідентифікувати. На такий порядок має бути обов'язково "мокра" печатка військкомату, а також підпис. Однак вручити повістку можуть не тільки представники військкомату, але й представники жека, а також начальник підприємства або навчального закладу.

Куди звертатися, якщо порушили права

Якщо представники військкомату порушують ваші права, то слід негайно викликати поліцію за номером 102. Ви маєте право не підписувати ніяких документів, а також викликати адвоката. Державну правову допомогу можна отримати тут, по телефону (044) 486-71-06 або по цілодобової гарячої лінії 0 (800) 213 103.

Кого закликають на військову службу

null

Призовний вік регулюється указом президента, але не може виходити за віковий інтервал, який вказаний в Законі України. У 2018 році призовний вік - від 20 до 27 років. Це означає, що в обов'язковому порядку призиваються всі придатні для служби чоловіки у віці від 20 до 27 років. Чоловіки з середньою освітою служитимуть 18 місяців. Для тих, хто має вищу освіту, термін служби обмежиться 12 місяцями.

Дорослі чоловіки і жінки іншого віку, можуть надійти на службу за бажанням, за контрактом.

Хто має право на відстрочку

Відстрочку надають за рішенням районної чи міської призовної комісії. Причиною відстрочки можуть стати сімейні обставини, стан здоров'я, здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Отже, призовник може зажадати відстрочки, якщо:

  • Під опікою або на утриманні у призовника перебувають непрацездатні батьки (або один батько), або інші непрацездатні неповнолітні брати, сестри. Сам призовник є єдиним годувальником в сім'ї. Якщо таких призовників у родині кілька, то відстрочка може бути дана одному з братів. Відстрочка буде діяти доти, доки один з братів не звільниться в запас. Комісія враховує бажання батьків (кого з братів залишити за годувальника).
  • У призовника є одинокий батько чи мати, під опікою якого перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей. Наприклад, якщо мати призовника одинока і має ще кілька дітей, то призовник має право відстрочити службу доти, доки одному з дітей не виповниться 18 років.
  • У призовника є дитина, якій не більше 3 років. Наприклад, у призовника недавно народилася дочка. Відстрочка буде діяти доти, доки дочки не виповниться три роки.
  • У призовника є дитина віком старше трьох років, але призовник є єдиним батьком. У разі, якщо другий з батьків помер або позбавлений батьківських прав, то призовник має право вимагати відстрочення до повноліття дитини.
  • У призовника є двоє або більше дітей, дитина з інвалідністю. У такому випадку навіть за наявності обох батьків, призовник може попросити відстрочку.
  • У дружини призовника є інвалідність.
  • Дружина призовника вагітна. А далі призовник має право вимагати відстрочення, щоб допомогти в догляді за немовлям.
  • Призовник сам є сиротою або ріс без батьківського піклування.
  • Призовник отримує середню, середню профільну освіту і йому немає 21 року.
  • Призовник здобуває вищу освіту в денній формі навчання, вчиться в аспірантурі, інтернатурі або докторантурі.
  • Призовник отримує середню або вищу духовну освіту.

Відстрочка дається призовнику за його бажанням. Також комісія може прийняти рішення про відстрочення самостійно, якщо вважатиме, що заклик новобранця погіршить матеріальний стан його сім'ї. Така відстрочка є обов'язковою, незалежно від бажання призовника. Також комісія відкладає службу призовника якщо помічає у нього проблеми зі здоров'ям, якщо призовника підозрюють у порушенні Кримінального кодексу України.

Відстрочка за місцем роботи

Відстрочку можуть дати деяким громадянам, робота яких, на думку законодавства, є важливою для функціонування суспільства. Наприклад, почати військову службу пізніше можуть:

  • вчителі;
  • медичні працівники;
  • священнослужителі (з повною вищою освітою);
  • сільські та міські голови;
  • вчені, які працюють за фахом, за яким присуджено науковий ступінь;
  • поліцейські.

Всі "відстрочники" мають щороку, до першого жовтня підтверджувати своє право на відстрочку. Для цього їм необхідно показати необхідні документи військового комісаріату до першого жовтня.

Кого не призвуть армію

Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються чоловіки:

  • визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби.
  • яким уже виповнилося або виповниться до дня початку служби 27 років.
  • які вже відслужили два терміни за контрактом.
  • у яких батько, мати, брат або сестра загинули або придбали інвалідність під час проходження військової служби або зборів.
  • які вже служили в іншій країні.
  • які відбули або відбувають покарання у в'язниці.
  • яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військове звання.

Що загрожує, якщо ухилився від служби

null

Відповідно до частини 8 статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок и військову службу", призовники повинні з'явитися до військкомату в термін, який зазначений у порядку. Якщо з якоїсь причини повістка не потрапила в руки чоловікові призовного віку, то йому все одно необхідно з'явитися до військкомату самостійно, протягом десяти днів з дня оголошення призову. Якщо потенційний призовник переїхав, то тоді він повинен з'явитися до військкомату за новим місцем проживання протягом семи днів і встати на облік там.

Не прийти в термін можна тільки через смерть близького родича, хворобу чи стихійне лихо. В інших же випадках призовник може нести адміністративну або навіть кримінальну відповідальність.

У разі, якщо призовник не з'явився до військкомату, то йому загрожує штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів (від 17 до 51 гривні).

Однак якщо повістка була вручена призовнику, він у ній розписався, але на прийом не з'явився, то військкомат має право поставити такого призовника в розшук. А потім звернутися до суду. За ухилення від військової служби такому призовнику загрожує до трьох років позбавлення волі.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
03:20
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
Більше новин