Позбавити людство заторів: Ілон Маск відкриває перший швидкісний тунель під Лос-Анджелесом

Марія Гурська
17 грудня, 2018 понедiлок
15:00

Стояти годинами у заторах і втрачати десятки хвилин, очікуючи зеленого світла нікому не до вподоби. Але “Нудна компанія” Ілона Маска знає, як вирішити цю проблему - це, мабуть, не так важко, як метро на Троєщину

І тут існує два варіанти: тунелі і літаючі автівки. Але в перших є низка безперечних переваг — наприклад, вони не впадуть вам на голову, не постраждають від погодних умов, не закриють чудовий вид неба від людських очей та просто не гуркотітимуть на вуха перехожим. І така епоха високошвидкісних тунелів почалася 18 грудня 2018 року, коли Ілон Маск відкрив перший тестовий тунель під Лос-Анджелесом для пасажирів.

Що пропонує Маск?

Глобальний проект — це величезна мережа багаторівневих тунелів, які будуть здатні розчистити дороги і звільнити людство від поняття заторів.

При цьому розростатися така мережа може фактично без обмежень: для додаткової дороги потрібно просто додати ще один рівень, що дозволить полегшити навіть найбільш безнадійний трафік.

В одному з інтерв’ю щодо підземки, на яке Ілон, до того ж, спізнився, він жалівся на затори Лос-Анджелесу — на його думку, в даному плані це одне з “найгірших міст світу”.

“Причиною мого запізнення є те, що я стояв в автомобільній черзі на 405 шосе”, - сказав тоді підприємець.

На даному відеозаписі ви побачите концепт електричного автобуса, який, за задумом Маска, зможе перевозити тунелем пасажирів. Наразі пішоходи і велосипедисти - пріоритет компанії, тоді як модулі для перевезення автівок збираються додавати пізніше. Швидкість автобуса складе близько 241 км / год.

В перспективі, такі електробуси зможуть автоматично здійснювати переходи між тунелями, опускатися і підніматися з яких на поверхню для посадки і висадки пасажирів вони будуть за допомогою спеціальних ліфтів. Загалом, таких міні-ліфтів має бути близько тисячі по всьому місту. Кожна платформа займатиме не більше одного паркувального місця, тож зупинки легко розмістяться серед будинків.

Як це працює?

Уявіть звичайний тунель — поки що невеликий, тестовий, довжиною у 2 кілометри. Він бере початок під головним офісом компанії SpaceX в Каліфорнійському місті Хотторн і закінчується у передмісті Лос-Анджелеса. Його стіни бетонні, а на кожній стороні розташовуються своєрідні “полиці” - вони призначені для коліщаток ковзачів. Трохи нижче розташовані рейки.

По тунелям, розташованим на глибині до 50 метрів, будуть переміщуватися електричні капсули, які зможуть перевозити 8 — 16 пасажирів зі швидкістю 200-250 км/год, а згодом - спеціальні автономні платформи на електроприводі, що перевозитимуть автівки (одну за раз). Капсули із пасажирами будуть спускатися у тунель на платформі на ліфті безпосередньо з вулиці.

Таку транспортну систему обіцяють зробити дешевою, а на початку функціонування тунелю встановлять символічну вартість в $1.

Це що, Hyperloop?

Ні, це просто Loop. “Те, що ми робимо у Лос-Анджелесі — це не гіперлуп, а система модифікованих тунелів, і тут, у місті, її буде достатньо. Гіперлупи є сенс будувати на великі відстані — скажімо, з’єднувати Лос-Анджелес із Нью-Йорком та Сан-Франциско”, - розповідає Маск під час презентації проекту.

Ці системи подібні — але побудова гіперлупа передбачає пересування швидкісних поїздів у вакуумних тунелях, щоб уникнути тертя із повітрям, тоді як на коротких міських відстанях у цьому немає технічної потреби. До того ж, гіперлуп - куди більш швидка система - теоретично, швидкість таких потягів сягатиме до 1200 км/год.

У перспективі, нову мережу тунелів можуть об'єднати з вакуумною системою надшвидкісних пасажирських поїздів, але на реалізацію проекту буде потрібно не менше шести мільярдів доларів.

Чим гірше метро?

Електричні платформи швидші, ніж потяги метрополітену ​​і є автономними транспортними засобами. До того ж, система з використанням основної "артерії" з боковими тунелями для в'їзду / виїзду забезпечить пасажирам прямий шлях до кінцевого пункту призначення, без зупинок.

Звалиться на голову

Однією з головних загроз системі підземних тунелів Маска ще на етапі проектування називали землетруси. Але з точки зору безпеки, тунель рухається рівномірно з грунтом, на відміну від поверхневих структур.

“Питання про землетруси було одним із важливих, але люди не розуміють — це як хвилі в океані. Коли ви у тунелі — то ніби у підводному човні, які б шторми не вирували над вами, тут ви у безпеці”, - наголошує Маск.

Як приклад у Boring Company наводять землетруси у США 1985-1994 років: ані тунелі метро, ані тунелі для проходу рятувальників від сейсмічної активності не постраждали.

Також компанія запевняє про екологічність проекту. Незважаючи на те, що дозвіл на будівництво міська комісія Лос-Анджелеса схвалила ще в березні, не минулося і без судових позовів — деякі ініціативні групи вважали це загрозою довкіллю.

“Ми стверджуємо, що немає жодного негативного впливу на довкілля — ми провели дослідження. Воно на 1,5 тисячі сторінок. Місто дало нам дозвіл без додаткових експертиз. Ми переконані, що робимо правильні речі,” - каже представник “Нудної компанії”.

До того ж, тунелі не заважатимуть своїм шумом на поверхні: коли вони знаходяться нижче певної глибини - приблизно 28 футів (8,5 метрів), їх практично неможливо виявити, особливо в м'якому грунті. 

Зайве пустити на LEGO

Отже, якщо вас цікавить питання, куди подінеться вся земля та все інше після буріння тунелю - вона піде на конструктор. Але навряд чи ваші діти зможуть погратися ним - він виключно для дорослих.

Компанія Boring наразі досліджує технології, які переробляють землю в корисні цеглини, що будуть використовуватися для будівництва. Також такі цегли можуть потенційно використовуватися як частина тунельної підкладки, яка зазвичай виготовляється з бетону - таким чином Маск отримає майже беззалишкове виробництво.

Ось як це виглядає:

Раніше Маск писав у Twitter, що кубики LEGO в реальному масштабі стануть новим продуктом "Нудної компанії". 

"Скоро вийде новий продукт Boring Company. Це цеглини які зчеплюються, мов в LEGO,  але в реальному масштабі, і зроблені з тунельних каменів. Вони дозволять вам створювати скульптури і споруди. Вони підходять для сейсмічних навантажень Каліфорнії - вони надміцні і порожні всередині, як крило від літака, але не такі важкі".

Що далі?

Посеред літа минулого року Boring Company почала будівництво першої гілки тунелю під Лос-Анджелесом і повідомила про завершення робіт 17 листопада 2018 року.

Мапа ймовірних тунелей проекту під ЛА.

Наступним після запуску тестового тунелю 18 грудня може стати проект незвичної підземки між метро та стадіоном Dodger Stadium в Лос-Анджелесі. Dugout Loop міг би довезти уболівальників зі стадіону до метро за 4 хвилини. У будь-якому разі, все залежить від фінансування проекту та дозволів влади міста на будівництво підземки.

Окрім того, "Нудна компанія" отримала право на будівництво високошвидкісної транспортної системи між центром Чикаго і міжнародним аеропорт О'Хара, де відстань складає близько 30 кілометрів. Капсули Loop зможуть дістатися з однієї точки в іншу десь за 12 хвилин, тоді як подорож на метро забирає у пасажирів не менше 40.

Модулі у тунелях зможуть ходити з інтервалом у 30 секунд, а передбачувана компанією та владою міста вартість поїздки буде дешевшою за таксі.

Відкриття тунелю

і зміна планів

На відкритті тунелю Маск здивував новою задумкою переміщення по тунелям електрокарів - наразі вони використовуватимуть бічні коліщатка для безпечної їзди, а не автономні платформи. Про механізм Маск повідомив у Twiiter.

"Tesla в тунелі @boringcompany з колісним механізмом, що витягується і перетворює машину в рейковий потяг і назад", - написав бізнесмен.

Під час презентації тунелю Маск заявив, що компанія відмовилася від ідей з капсулами для пішоходів і платформами-візками для машин через складнощі в розробці. Так Маск повернувся  до початкової концепції транспортної системи, хоча ще в березні 2018 робив ставку на пішоходів, велосипедистів та громадський транспорт.

За словами винахідника, в тунелі можна безпечно їздити на швидкості понад 150 миль/год, а з такою швидкістю подорож відчувається як телепортація в межах міста.

Тунель призначений тільки для електромобілів з автопілотом. Щоб використовувати таку підземку, на автівку потрібно буде встановити систему з висувними коліщатками, що триматимуть автівку в центрі тунелю - вона обійдеться у $200-300. 

При цьому скористатися "Лупом" зможуть не лише власники Tesla, але й водії будь-яких електрокарів з автопілотом. Для пішоходів по тунелю постійно курсуватимуть власні автомобілі компанії - така поїздка коштуватиме обіцяний долар.

Одним із перших по тунелю проїхався журналіст CNN Метт МакФарленд. Він прокоментував цю пригоду так:  "червоне світло в тунелі змінилося на зелене. Model X здригнулася і ми рушили. Поїздка була вибоїстою. Вузький простір змушував відчувати себе на достатній швидкості, хоча ми їхали максимум 60 км / год. За відчуттями це як парк атракціонів. Приблизно через дві хвилини ми виїхали з тунелю на парковці SpaceX".

На ці зауваження Маск пообіцяв, що згодом тунель буде "рівний, як скло", а наразі це лише прототип.

1,14-мильний (близько 2 км) тунель будували 18 місяців, а коштував він близько 10 мільйонів доларів (без витрат на дослідження, розробку та обладнання).

Наразі компанія буде використовувати тунель виключно для досліджень, шукаючи способи зробити рух під землею більш швидкими та дешевими.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
Більше новин