Віталій Портников: Путін - це ходяча бомба

Огидний пропагандистський спектакль, який в Кремлі намагаються видати за прес-конференцію глави режиму, і цього разу не обійшовся без України

За кілька годин спілкування із журналістами Володимир Путін повторив всі основні пропагандистські стереотипи і кліше, якими є такою багатою брехлива кремлівська пропаганда - і про провокацію в Керченській затоці, і про церкву "Стамбульського приходу", і про "русофобів" в українській владі.

Втім, русофоби - вони у Путіна всюди. Будь-яку адекватну реакцію на агресивну, людиноненависницьку політику Кремля колишній чекіст інакше як "русофобією" не називає. І в цьому - весь Путін, брехливий і впертий.

Глядачі прес-конференції могли переконатися, що весь смердючий пропагандистський потік, який тече з Кремля у вуха російських жителів та інших шанувальників всіляких Кисельових та Соловйових вигадується і осмислюється особисто Путіним - і вже потім озвучується його придворними брехунами. І в цьому сенсі політична ситуація в Росії підозріло нагадує початок 50-х років, коли конфронтація із Заходом, корейська війна, дика антисемітська кампанія були породженням особистого божевілля Сталіна. І як тільки вождь помер, його соратники негайно відмовилися від найбільш небезпечних для самого режиму, найбільш безглуздих намірів Сталіна.

Росія і світ сьогодні - заручники похмурої свідомості Путіна, всього того кошмару, який знайшов політичний притулок в голові старіючого правителя. Не буде Путіна - і його спадкоємці відмовляться від більшої частини його сумнівних "досягнень". Від Криму, від Донбасу, від нападок на Україну, від ядерних загроз на адресу Заходу.

Путін, як і Сталін - не людина, а ходяча бомба.