Аркадій Бабченко: Якщо Кремль піде на велику війну, то захоче відрізати Україну від Азову і пробити коридор, щоб дати воду в Крим

Антін Борковський
21 грудня, 2018 п'ятниця
17:49

Аркадій Бабченко, журналіст, військовий кореспондент, і Тимур Баротов, капітан ІІ рангу запасу ВМС України, кавалер нагороди "Народний Герой України", у програмі телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" про casus belli, формат авіаційної та ракетної війни і готовність російського суспільства сприймати вантаж-200

Отже, речниця російського МЗС Захарова заявила, що готується військова операція, звісно, наскільки я розумію, звинувачена буде Україна,  якщо  Кремль говорить про можливу провокацію з боку України,  це означає, що він готує її сам.

Тимур Бартов:З огляду на те, яка кількість військ зараз зосереджена і на кордонах, і в зоні ОРДЛО, і в Криму, можна говорити про те, що підготовка до бойових дій Російською Федерацією доходить до фінального етапу, і  заяви про можливі провокації свідчать про те, що такі провокації готуються, звичайно, з їхнього боку. 

Тобто, вони розкачують і готують ситуацію. 

Т.Б.:Так. Вони насамперед це застосують для свого власного населення, для того, щоб той градус антиукраїнських настроїв, який протягом майже п’яти років накручувався в Російській Федерації, щоб він вибухнув в рішенні “треба там задавити Україну і треба з ними покінчити раз і назавжди”. От в такому контексті вони і підкручують ситуацію. 

Аркадію, на Вашу думку, чи Кремль справді готується щодо того чи іншого Ґляйвіцу? Тої чи іншої військової провокації, яку він може використати задля нападу на Україну? Чи це лише спроба застрашувати Україну й  українську владу?

Аркадій Бабченко:Чи нападе Росія у 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 чи 2023-у році – я не знаю. Залежить чи вони будуть готові, як саме вони вирішать, і якою буде економічна ситуація. Але те, що велика війна ще буде, - я в цьому практично впевнений. Я думаю, що зараз, на цей момент, мені здається, до виборів, їм немає сенсу лізти. Я думаю, що вони чекатимуть перемоги того кандидата, на якого вони ставлять. Потім чекатимуть  парламентських виборів. Аби підштовхнути українське суспільство до прийняття потрібного їм рішення, вони можуть влаштувати якусь підлість, безумовно. Але поки що, я думаю, що великої війни  до закінчення виборів не буде, тому що вони чекають на домовленості. Потім – вони нападуть у будь-якому випадку. 

На Вашу думку, чому вони пішли на так звану Азовську провокацію? Було відчуття, що, можливо, вони чекали, що наші військові моряки застосують зброю, і після цього вони би мали, умовно кажучи, розв’язані руки. 

А.Б.: Розумієте, Ви намагаєтесь підходити до їхніх дій з точки зору логіки нормальної людини. А це неприйнятно. Тому що там вже зовсім інший світ. Вони живуть в абсолютно іншому вимірі, в абсолютно іншому всесвіті. Ми не знаємо, яка  була логіка прийняття цього рішення. І дізнатись не зможемо. Ось, можливо, Путін, який з’їхав з глузду, особисто віддавав наказ захопити і таранити буксир «Яни Капу». Можливо. Будь ласка. Можливо це просто втрата управління і спуск прийняття рішення вниз. Можливо, хто-небудь хотів вислужитись. Можливо, там справді була істерика. Ми з вами не розуміємо. І не зрозуміємо. І не дізнаємось. Але й це неважливо. Це – не суть. Розумієте? Важливо те, що у нас з вами тепер з двох сторін, а якщо відбудеться поглинання ще Білорусі – то з трьох сторін, плюс Придністров’я,  нас з вами тепер нависає 140-мілйьонна країна, яка з’їхала з глузду, яка повністю стала шизофренічною, з ядерною зброєю, з гігантською армією. Не треба недооцінювати їхню армію. У них – сильна боєздатна армія, яка тепер воюватиме. Вони тепер воюватимуть. Поки не станеться катарсису, в Росії тепер завжди буде війна. Де вона буде – в Сирії, в Лівії, на Донбасі, чи вони зверху підуть, чи з Придністров’я, чи підуть з моря завойовувати Бердянськ з Маріуполем, і Північнокримський канал - зараз ми спрогнозувати не можемо. Але треба розуміти, що ця війна буде і до неї слід готуватися. Ось Мінські домовленості дали Україні чотири роки фори. Це подарунок по часу – чотири роки – його треба використати на всі 100 відсотків. Не надіятись там на Меркель, ні на Обаму, ні на відміну “Північного потоку”. Треба готуватися, готуватися і готуватися. Ось це – найголовніше, що треба розуміти.

Чи встигнемо ми розвернути так звані резерви другого чи третього ешелону? Наскільки я розумію, зимовий період не зупинить в разі чогось відкритої російської агресії. І не забуваймо,  чи не вперше російські військові застосовували зброю проти України відкрито, під російським прапором, триколором, самі себе фільмували і потім виклали це в інтернет. 

Т.Б.:Це якраз підтверджує те, що їм абсолютно начхати на світову реакцію, на те, що там відбудеться в світі, чи буде якась реакція з боку інших країн. Це все їм дає тільки певні козирі з огляду на  власне  населення. Путіну потрібно, щоб його підтримувало власне населення, а не світова спільнота. Росія до цього готується і вона готується зараз, всі ознаки того, що вони вже фактично готові до початку бойових дій. І одна з прикмет цього - це, зокрема, завезення ешелону палива на схід України - це буквально наприкінці листопада сталося - в такій кількості, яка повністю забезпечує всю бойову техніку для ведення бойових дій, безпосереднього початку бойових дій. Звичайно, що найкращий для них варіант – це розпочати провокацію саме на сході України, тобто, на окупованих територіях.

На суходолі? 

Т.Б.:Це може бути і обстріл того самого Донецька, Луганська чи населених пунктів, я маю на увазі, щоби були мирні жертви. Це може бути і використання хімічної зброї, неодноразово вже росіяни заявляли, що британці,  які знаходяться в Україні, готують нібито провокації з застосуванням хімічної зброї, для того, щоб там когось знищити.

Оці от всі розмови квазібожевільних, божевільних чи просто людей, які виконують ті чи інші технологічні вкиди Кремля про хімічну зброю, про військову провокацію з боку України. А от заради чого це робиться, вони розігрівають своє населення, чи тут щось інше? 

А.Б.:Та ні. Це просто звичайна температура у психіатричній лікарні. Це температура психозу. Вони живуть у цьому світі. ви ж зрозумійте, вони ж не наступають, вони ж не захоплюють Україну – вони обороняються, вони обороняються від проклятого НАТО, вони обороняються від проклятих піндосів, які “захопили Україну”, а вони від них обороняються. Напад в Керчі, з цієї точки зору, було не нападом, а обороною. Це ж “прокляті українські бандерівці їхали розпинати російських хлопчиків”, не знаю, куди там їхали. Вони просто живуть у цьому світі. це їхня стандартна ситуація психіатрії. Тому усі ці висловлювання розглядати як якісь ознаки я б все таки не став. 

Ну, я просто нехотячи, згадую так звану тронну промову Жириновського, який закликав фактично напасти на Грузію, бомбити Тбілісі, і ми потім побачили, що оця маячня Жириновського матеріалізувалась.  Наскільки я розумію. Володимир Вольфович не є просто клінічним ідіотом – він вкидує дуже багато речей. 

А.Б.:Ну, можливо, деякі речі він і вкидує. Але мені здається, це була спроба вловити загальний тренд і відповідати йому. Згадайте як було у 2014-у році - там рівень агресії, рівень психіатрії, рівень істерії стане зовсім іншим. Ви це побачите, ви це відчуєте. Все це на порядок зросте. 

Ну, наскільки я розумію, малою кров’ю Кремлю не вдасться атакувати. Оцей рівень абсорбції трупів російським суспільством, він може стримати Кремль? 

А.Б.:Послухайте, кого коли хвилювало, що думає російський народ? Ну коли кого хвилювало, що думають російські пенсіонери? Ну, ось у Другій світовій війні 30 мільйонів людей поклали і що – це призвело до якихось наслідків? Ні, Сталін так і сидів, поки не помер. У Росії немає межі для кількості трупів. Треба буде 100 тисяч – буде 100 тисяч. Треба буде мільйон – отже, мільйон, треба буде 10 мільйонів – значить, буде 10 мільйонів. це абсолютно нікого не хвилює. Точно так само, як і не хвилює економічна ситуація. Все. Вплив на владу закінчився. Цього більше немає. тепер все буде тільки так, як вирішить Путін. Якщо він захоче оголосили загальну мобілізацію, - значить, він оголосить загальну мобілізацію. І всі, як миленькі, підуть і почнуть воювати. В Сирію – значить в Сирію, в Лівію – так в Лівію, в Україну – так в Україну. Не робіть ставку на це – ні на російське населення, ні на економічну ситуацію. Це значення не має абсолютно.

Ну, просто, Перша світова війна, чи та сама Афганська війна, вони ж дали доволі потужний удар у внутрішню стабільність держави. Так,  можливо, Путін би не хотів цього?

А.Б.:Звісно, він не хоче. Звісно, нова велика війна, якщо вона буде, не дай Бог, звичайно, вона нанесе економічний удар. Звісно, буде знову революція. Звісно, знову буде пугачовщина, безсенсовий і нещадний бунт, і будуть вішати на стовпах лібералів, євреїв і чиновників. І все це, безумовно, буде. Але річ у тім, що до цього вони встигнуть повбивати масу народу і встигнуть захопити достатньо багато землі. На початок війни, ось усі ці наслідки – розвал країни, як вона розвалювалась у 1918 році, так вона розвалюватиметься і зараз. Але на початок війни це ніяк не вплине. 

Тимуре, на Вашу думку, чи нам чекати лише суходільної операції, чи, можливо, це буде комбінована морська і наземна операція? 

Т.Б.:Можливо, вона тільки почнеться із суходолу. Мається на увазі, з тої провокації, яку вони собі там придумають. Але надалі це буде нарощування і вкидання усіх видів збройних сил, зокрема і застосування і флоту, і авіації. Ракетні війська і так далі. 

Тобто спочатку вони б хотіли затрамбувати наші позиції з використання систем ракетного залпового вогню і авіації і потім вже починати таку масштабну суходільну операцію?

Т.Б.:Там немає конкретної мети задавити наші позиції. Їх можна прорвати, їх можна обійти. і, власне, оцими методами вони будуть користуватися. Я чому і кажу, що в нас є Крим і в нас є Азовське море, узбережжя Азовського моря, через яке можна прорватися і пробити той самий прямий коридор в Крим, і вийти, захопити південь, повністю відрізати Україну від моря. Це, до речі, одне з завдань Російської Федерації. 

А.Б.:Зараз пролунала дуже важлива річ, дуже важлива думка, з якою я категорично погоджуюсь. Отже, у нас є два варіанти розвитку подій. Перший варіант, якщо Росія наважиться діяти так, як вона приблизно і діє зараз, тобто, на Донбасі, невеликими сухопутними силами, відносно невеликими вже тепер, щось там намагатися, якось просуватися. Це - один варіант. Другий варіант - якщо вони вирішать почати дійсно велику війну. Так ось, тоді війна не буде сухопутною. Тоді війна буде із застосуванням авіації. Тоді війна буде із застосуванням ракетних сил. Тоді пересування батальйонних з’єднань буде знищуватися ракетами. Сухопутної війни не буде. Щодо атаки з моря. Дійсно, у них одне із завдань – відрізати Україну повністю від Азовського моря, пробити коридор.  Друге завдання – дійти до Дніпра, до початку каналу, щоб дати воду в Крим. Ось це їхні завдання мінімум. Далі, цілком можливо, я навіть не виключаю бомбардування Харкова з Дніпром. Я це теж не виключаю. Але дивіться, знову ж таки, коли ми про це говоримо, я весь час в українському інформпросторі чую розмови про те, чи готові ми до сухопутної війни, або як вони прориватимуться з Донбасу. Якщо наступна війна почнеться, якщо вони наважиться на велику війну – вона не буде сухопутною. Вона буде авіаційна і ракетна. Готуватися треба вже до цієї війни. Не до минулої, а до майбутньої. Ось – основна думка, яка зараз прозвучала, я б хотів на ній теж акцентувати увагу і теж її підтримати. 

Ракетна війна… Наскільки ми готові до ракетної і авіаційної війни? Всіх секретів тільки попрошу не озвучувати.

Т.Б.:Ну, нема межі досконалості, але у порівнянні з 2014-м роком у нас зроблено дуже багато. Це – і відновлення багатьох ракетних комплексів, які в технічному стані на момент початку війни 2014-го року не були боєздатні, вони на сьогоднішній день боєздатні і введені в експлуатацію. Що стосується протиповітряної оборони загалом, то на сьогоднішній день у нас створений периметр захисту України. В залежності від того, в якій кількості будуть літаки і ракети бити по Україні, проявиться  і ефективність тих протиповітряних сил. Але говорити про те, що у нас сьогодні є сили, які спроможні відбивати повітряні атаки, і це дасть певний результат, до речі, результат, який буде досить високоефективним, - я можу стверджувати однозначно. 

Просто, наскільки я розумію, росіяни теж чимало знають про українську систему протиповітряної оборони, диспозиції військ, дислокацію тих чи інших підрозділів, і так далі? 

Т.Б.:Ви зараз зазначили дуже важливий момент, Російській Федерації так само відомо все, що у нас відбувається у Збройних Силах, що у  нас відбувається з боку нарощування військового потенціалу, і тому запускати ситуацію далі їм теж невигідно. Тобто, тримати ситуацію з Україною в такому вигляді, в якому вона є – їм теж невигідно. Їм треба або починати вже, і це “вже” буде нарощуватися до березня, квітня, травня включно. Тобто, оце пік, коли повномасштабна війна може початися, але відлік від сьогоднішнього дня. Або ж узагалі відмовитися від питання України. 

А супутникова розвідка і так далі.

Т.Б.:Російські супутники на сьогодні вже небоєздатні. В їхній системі “Глонас” багато супутників вийшли з ладу. Вони про це не говорять. Вони мали запустити на орбіту кільканадцять супутників протягом кількох років. Їм це не вдавалося, тому що  ракети падали. Ракети розбивалися, і система “Глонас” на сьогоднішній день в них не працює, як належно. Супутникові дані в них є, супутники працюють, але в недостатній кількості. В них достатньо на місці людей, які здають інформацію. Це, до речі, навіть до того доходить, що просто боєць пише десь там в соціальних мережах щось про себе. Ця інформація теж ними збирається і аналізується. Так само як “Інформнапалм” в нас працює, так само вони працюють з нашими військовослужбовцями і ці дані використовують. 

На Вашу думку, який би casusbelliхотів би використати Кремль? Міжнародній спільноті нічого вже не треба пояснювати, всі вже давно все знають. Але йдеться про те, що би можна було запихнути устами Кисельова у російські мізки, чи принаймні пояснити російським військовим, чому вони чинити те, що називається військовим злочином і агресією?

А.Б.:Ну, слава Богу, casusbelliне стала Керч. Слава Богу. Я думаю, що, знаєте, у них – найбільша річ і найбільша ставка – це церква. Розкол церков, я думаю, вони влаштують яку-небудь провокацію з нападом на Лавру, вб’ють якогось попа. Все. Цього буде достатньо. “Наших російських монахів вбивають бандерівці в Києві” - для росіян цього буде достатньо. Я думаю, що вони роблять ставку на громадянську війну в Україні. Коли говорять, що Кремлю потрібен здатний домовлятися кандидат. Я думаю, їм потрібен кандидат, здатний максимально розхитати ситуацію. Щоб він зробив якийсь крок в сторону Кремля, але не для того, щоб домовлятися з Кремлем. Кремлю не потрібна Україна, яка здатна домовлятися. Йому потрібно, щоб України не було як держави в принципі. Взагалі. І ось йому потрібно, щоб нова влада зробила якийсь крок в сторону Кремля, щоб це зірвало ситуацію зсередини України, щоб почався третій майдан. А третього Майдана вже не буде. Третій Майдан в Україні – це буде зразу громадянська війна, тому що між 2014-м і 2018-м роками – різниця дуже велика. І ось тут Кремль вже скаже Заходу – “подивіться, вони не можуть збудувати свою державу, давайте ми введемо туди свої миротворчі війська, звільнимо вас від біженців, і взагалі візьмемо цю проблему на себе”. Я вас запевняю, Захід з радістю погодиться. Ось я думаю, що завдання максимум, стратегічне планування, думаю, приблизно саме на такому рівні. Тоді й не знадобиться ні велика війна, ні авіація, нічого. Коли в Керчі потрапляє в полон 19-річний хлопець, який виконує свій обов’язок на східному кордоні, а на західному кордоні 40-літні чоловіки палять шини, протестуючи за свою халяву для ввезення  “євроблях”, це говорить про те, що суспільство розділене, що ситуація погана. Ви можете посадити агентів впливу, ви можете Надю з Рубаном записати, як вони хочуть стріляти з мінометів, але є проблема у суспільстві. Ось це – основна проблема, на мій погляд. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
Більше новин