Йосиф Зісельс: Всі знають, що Росія була, є і буде нашим ворогом, але бояться про це казати вголос

Антін Борковський
30 грудня, 2018 неділя
14:43

З виступу Йосифа Зісельса, дисидента, голови Асоціації єврейських громадських організацій та общин України, на врученні почесної відзнаки "За інтелектуальну відвагу" незалежного культурологічного часопису "Ї" у Львові

Нам слід подолати нав’язану совєтською владою шизофренію 

Словосполучення "інтелектуальна відвага", як на мене, містить певне протиріччя, бо "інтелектуальна"- це мислення, рішення завдань, знаходження рішень за складних умов, це математичні, фізичні, філософські завдання, які люди вирішують, коли досягають певного рівня розуміння. А "відвага" - це вчинок, це імпульс, це тоді, коли ще не встигаєш навіть подумати, а вже щось зробив, а потім про тебе кажуть, що ти відважний. Про відвагу ми багато чули у дитинстві, коли нам розповідали про всіляких совєтських героїв, але про інтелектуальну відвагу не йшлося. Відвага - це коли спочатку зробиш вчинок, а потім думаєш, "що ж я таке наробив", тож певно інтелектуальна відвага - це коли ти спочатку думаєш, а потім, якщо не передумав, робиш цей вчинок. І це дуже важливо, коли ти переступаєш через цю грань, через цю межу, коли ніби не слід казати те, що ти придумав, але все ж таки  мусиш це сказати, бо не можеш цього не говорити. І це дуже важлива обставина того, що є в цьому словосполученні "інтелектуальна відвага". Звичайно, мені б хотілося ще щось вставити у середину між цими двома словами, того, що безпосередньо в них не міститься, але передбачається. Це такі слова, як "духовність" і  "сумління". І  я не розумію, як це може існувати окремо від "інтелектуальної відваги". Інтелект - це зброя, і від того, хто ним керує, це або страшно, або це дає захист, тут все залежить від духовності і сумління того, хто тримає в руках цю зброю, не буквально в руках, маю на увазі в голові. Без цих обмежених чи направляючих чинників, як духовність і сумління, інтелектуальна відвага не повна. Я намагався згадати, коли я вперше задумався над подібною задачкою, і згадав перший клас, коли наша вчителька Марія Іванівна – а це 1953 рік, коли було вже не так страшно, як перед цим, хоча також страшно - задала завдання.  Я заплющив очі і рахував (це  був урок арифметики),  і вона каже: "Зараз Йосип нам відповість". Я відкриваю очі і відповідаю. Це був перший крок, але він нічим не погрожував. А от, коли ти вступаєш у доросле життя, розумієш, що повинен себе обмежувати, а це вже були 1960-ті роки. Ти повинен себе обмежувати, бо тебе так виховують. Тебе виховують, що певні речі можна говорити тільки вдома, але не можна в суспільстві, а ось деякі речі не можна навіть вдома говорити, наприклад, погано говорити про владу не можна навіть вдома. Бо щось може статись... А в суспільстві ти можеш говорити те то й те то. Це така штучна, неприродна шизофренія, яка нав’язувалась нам у дитинстві, юності і, на жаль, впродовж вже майже тридцяти років незалежності ми її досі відчуваємо. І це те, що нам слід подолати. 

Євразійство слід із себе вичавлювати

Можна багато про це говорити, але ж хіба потрібно бути відважним, аби сказати правду?!  Це ж так просто - правда!  Її нібито всі бачать, люди ж не дурні, вони просто інколи не озвучують її, але всі її бачать, водночас іноді ти сам маєш наважитись щось сказати, хоча і  не знаєш, чи маєш однодумців. Все це як у казці Андерсена про голого короля. Правду сказав лишень хлопчик, бо він ще не був вихований своїми батьками у страху перед правдою. Він сказав, що король голий. І всі бачать те саме, що бачили і до того, але не могли про це сказати, бо було страшно. Або інший приклад: Росія була, є  і буде нашим ворогом, на жаль, ще дуже довго. Це також всі бачать і знають, але щоб сказати це, довелось прожити наше життя, перейти роки незалежності, пройти крізь  революції і війну. Але і досі не всі так вважають і ми бачимо, як розколоте наше суспільство. Де пролягає лінія розколу? Важко собі уявити. Вона проходить не по Дніпру, вона проходить не по лінії фронту, вона проходить крізь серце кожного громадянина України, ось ту ми європейці, а ось тут – євразійці. Тож наше завдання вичавлювати з себе це, пхати  лінію у бік Європи, бо ми туди хочемо, це наше бажання, ми уявляємо собі, що ми в Європі. Але коли ми уявляємо, що ми в Європі, чи хочемо бути в Європі, то повинні подумати, а в яку Європу ми йдемо? Бо в нас побутує уявлення про Європу, тобто колись ми не мали змоги пізнати її, шукали окремі джерела інформації, щоб взнати, що ж таке Європа, адже була залізна завіса. Ми хочемо іти туди, в Європу 1990-х років, коли вона поєдналась, коли вона стала єдиною, але чи вона ще там?! Ми націлились туди, а вона перейшла вже в інше місце. Ми як мисливець, який полює на птаха і повинен випередити його рух, щоб влучити. Так і ми повинні подумати, куди прямувати, щоб через 20, 30 років, чи скільки нам судилося йти до Європи, зустрітись з нею у тій точці, де вона буде в той час.

Всі кандидати у президенти мають пам’ятати про Майдан, який їх може скинути 

Коли я думаю про наш наступний рік, про наші вибори, то спочатку я хвилювався, чи не буде знову спроби повернути нас усіх на Схід, хоч ми вже обрали західний вектор руху, а потім заспокоївся, бо я впевнений: хто б не прийшов в президенти з тих тридцяти з чимось кандидатів, він не зможе, навіть якщо захоче, повернути Україну на Схід. Це вже все. Спробувати він може, але, кажучи навіть про першу п’ятірку кандидатів, вони певно мають нічний жах:  вони приходять до влади, але піднімається Майдан і скидає їх. Оцей кошмар повинен тяжіти  над кожною владною людиною - вона повинна пам’ятати, що має слухатись тільки свого народу і йти туди, куди хоче той народ, а не намагатись різними хитрощами повертати його, як це намагався зробити Янукович. І це мене заспокоює стосовно вектору нашого життя, але не заспокоює стосовно ефективності нашого руху, стосовно нашого розколу і відсутності, на жаль, нашої зібраності. Колись дітей виховували так, як їх виховували, адже хотіли зберегти їхнє життя. Ніхто з батьків не хоче, щоб його дитина йшла у в’язницю і по таборах. І коли я при цьому думаю про інтелектуальність, у мене є певний дисонанс, когнітивний дисонанс, бо мені не повезло – я не був разом із побратимами в політичній зоні, мене судили так, щоб я був у кримінальній зоні - це набагато тяжче, хоч термін і був менший. Якби я не був євреєм, а був українцем, то за те, що я встиг наробити до 1978 року, мене б запроторили у політичну зону, і я мав би одразу сім, а не три роки. Я й до того спілкувався з побратимами, ми всі були однодумцями, а попав в середовище, де інколи зустрічались люди з вищою освітою, і я побачив цей дисонанс. Ці люди були не того зразка, яких я бачив до того, коли був у підпільному русі. Вони можливо і були інтелектуалами, але продавали свій інтелект, вони працювали на адміністрацію, і щось часом перешкоджає мені вважати, що чистий інтелект - це завжди добре,  я знов повертаюсь до думки, що підставами мають бути духовність і сумління, і тільки тоді інтелект розгортається і служить добру.   


ДОВІДКА: орден "За інтелектуальну відвагу" - срібна відзнака, яка  щорічно вручається Капітулою незалежного культурологічного часопису "Ї". Кавалерами ордену є 35 осіб, зокрема, Борис Тарасюк, Наталя Яковенко, Мирослав Попович, В’ячеслав  Брюховецький, Григорій Грабович, єпископ Борис Ґудзяк, Мустафа Джемілєв, Микола Княжицький, Євген Захаров, Леонід Фінберг, Євген Бистрицький та інші.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
Більше новин