Президентські вибори: 10 фактів про Шевченка, який першим прийшов до ЦВК

Екс-міністр довкілля Ігор Шевченко став першим кандидатом, хто офіційно висунув свою кандидатуру на пост президента України

Еспресо.TV розповідає у цій статті цікаві факти про біографію і погляди Шевченка та скандальні ситуації, пов’язані з ним.

1. Шевченко подав документи в Центральну виборчу комісію 31 грудня о 9:00. Тобто, це було зроблено у перші хвилини виборчої кампанії. Екс-міністр йде на вибори як самовисуванець.

2. Шевченко народився 10 січня 1971 року в місті Олександрія Кіровоградської області. У вересні того ж року сім'я переїхала в Київ.
 
3. У 1988 році він вступив до Національного університету фізичного виховання на відділення легкої атлетики. У 1991 році Шевченко продовжив навчання в Київському університеті ім. Шевченка. У 1996 році отримав диплом юриста-міжнародника.

4. У жовтні 1995 року Шевченко очолив юридичну фірму "Шевченко, Дідковський і Партнери". У 2007 році Шевченко продав свою частку у фірмі і зосередився на політичній діяльності.

5. У 2011 році він створив Меритократичну партію України. У 2012 році Шевченко вів перемовини щодо спільної участі в виборах із Анатолієм Гриценком (партія "Громадянська позиція") і Віталієм Кличком (партія "УДАР"), але співпраця не склалась. У 2013 році Шевченко пішов з поста голови партії. У травні 2016 року він заявив про припинення свого членства в Меритократичній партії.

6. Шевченко був міністром екології та природних ресурсів України. Його призначили міністром у грудні 2014 року за квотою партії "Батьківщина". І призначення і звільнення Шевченка відбулися зі скандалом.

У Шевченка не було відповідної освіти і досвіду роботи в екологічній сфері. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пізніше заявляв, що "Батьківщина" нібито отримала хабар за висунення Шевченка, який навіть не був членом партії.

У травні 2018 року Шевченко заявив, що був призначений на посаду міністра завдяки підтримці нардепа Олександра Онищенка та президента Петра Порошенка. Тодішній очільник уряду Арсеній Яценюк був проти його кандидатури. Нагадаємо, що зараз Онищенко звинувачується у державній зраді, організації злочинного угрупування і корупції. Він втік від українських правоохоронних органів до Німеччини.

7. Шевченка звинувачували у зловживаннях під час перебування на посаді міністра. У січні 2015 року він у особистих справах знаходився в Арабських Еміратах. У червні 2015 року літав на приватному літаку в робочі дні в Німеччину, а повернувся на іншому приватному літаку вже з Ніцци. Шевченко тоді визнав, що літав на літаках Онищенка. Крім того, йшлося про призначення на посади в підвідомчі Міністерству екології установи людей, ймовірно підтриманих Онищенком.

8. Звільнення Шевченка теж не обійшлося без скандалу. Розгляд подання прем'єр-міністра про звільнення Шевченка відбувся в парламенті 2 липня 2015 року. Напередодні щодо Шевченка було порушено кримінальну справу за статтею "Незаконне збагачення".

Як було написано в поданні Яценюка, Шевченко неефективно використав кошти від ЄС, виділені на охорону довкілля. Крім того, міністр без поважних причин часто був відсутній на робочому місці і пропускав засідання Кабміну. Сам Шевченко наполягав, що проти нього була проведена "брудна кампанія".

9. Восени 2015 року Шевченко як самовисуванець балотувався в мери міста Білгород-Дністровський в Одеській області. На виборах мера він посів друге місце.

10. На своєму сайті Шевченко пише, що основною метою передвиборчої програми є "побудова успішної країни за прикладом Сінгапуру, який став одним з економічних чудес світу завдяки швидким та рішучим реформам, проведеним Лі Куан Ю та його командою". Отже, Шевченко став першим кандидатом на виборах президента, який обіцяє будувати велику європейську державу Україну за взірцем п’ятимільйонного міста Сінгапур.