Як стати лідером – 5 книг, які допоможуть в кар’єрі

У всіх книжках цього огляду мовиться про те, як попри щоденну працю треба враховувати різноманітність думок, що допомагає керувати не лише справами, але й власним життям

Відповідати лише штампам, канонам чи певній бізнес-моделі означає стадне мислення. Щоб обійти конкурентів недостатньо самих лише нових технологій - потрібні нові ідеї, які продукують лише самобутні, оригінальні особи. 

Джон К. Максвелл. П’ять рівнів лідерства. – Х.: Фабула, 2018

Ця книжка, якнайкраще пасує в якості стильного і корисного подарунку. Її автор переконаний, що лідерство - це не кар'єра і не просування себе. Лідерство - це просування своєї команди. Можна бути лідером, не володіючи будь-якою владою, і займати високу посаду, не будучи при цьому лідером. Однак якщо ви досягнете найвищого рівня лідерства, блискуча кар'єра вам забезпечена. Також автор вважає, що можна поставити знак рівності між поняттями "лідерство" і "вплив". Чим більший вплив людина має на оточуючих, тим вище його рівень лідерства. Поняття "лідерство" пов'язано не тільки з професійною діяльністю. Ви можете бути лідером в колі родичів, сусідів і друзів, і це зовсім не означає, що ці люди будуть постійно щось робити під вашим керівництвом. Особливу цінність книзі надають практичні рекомендації з переходу на новий рівень і тести для визначення свого поточного рівня лідерства.

 

Річард Флоріда. Homo creativus. Як новий клас завойовує світ.К.: Наш Формат. 2018

Автора цієї книжки - теоретика урбаністики, професора Торонтського університету – називають "голосом інновацій", тож довіряти його думці цілком можна. Зокрема міркування про те, що ж таке – цей самий "новий економічний клас", про чию роль у майбутньому розвитку суспільства сьогодні тільки й розмов. При цьому автор радить по-новому дивитися на оточуючу нас реальність. Стверджуючи, що креативна складова в різних сферах соціального життя буде збільшуватися, і зокрема в економічній. Сьогодні цей "прошарок" суспільства – а насправді справжній креативний клас! – складає 30% робочої сили, і надалі цей відсоток буде зростати. І саме від нього у недалекому майбутньому залежатиме, як будуть організовані робочі місця на підприємствах, як функціонуватиме економічний ринок і розвиватимуться міста.

 

Александра Вулф. Долина богів. Історії з Кремнієвої долини. – К.: Yakaboo Publishing, 2018

Описуючи життя мешканців Кремнієвої долини – молодих науковців, підприємців та винахідників – авторка цієї книжки насамперед зауважує їх лаконічний стиль існування. І саме це, на її думку, стає ознакою майбутнього. Більшість з цих геніїв засновують компанії та корпорації разом зі своїм шкільними друзями, мешкають у холостяцьких квартирах і обожнюють підвали, куди переїхали після закінчення університету і де розпочали свою карколомну кар’єру. Показної розкоші серед тутешніх мешканців, які оперують мільйонами, просто не існує, навіть хіпі-комуна легендарного письменника Кена Кізі неподалік – для них лише психоделічне ретро. "Сьогоднішні айтішники їздять на роботу на своїх електричних родстерах Tesla по Ель-Каміно-Реал — магістралі, що з’єднує різні міста Кремнієвої долини: Атертон, Вудсайд, Маунтін-В’ю та Пало-Альто, - зауважує авторка. - Замість світських пані Кремнієва долина має техно-пані. Спосіб життя успішної мобільної жінки полягає у під’єднанні її хобі до рахунку PayPal, онлайн-продажу ювелірних виробів або гаптованих ліжечок для собак чи ременів пастельних кольорів, запуску вебсайту і призначенні себе CEO, а не в організації благодійних балів".

 

Ноам Вассерман. Дилеми засновника бізнесу. Як попередити помилки й уникнути їх під час створення стартапу. – Х.: Віват, 2018

Автор цієї книжки - професор Гарвардської школи бізнесу - присвятив вивченню стартапів понад 10 років. Тож він добре обізнаний на тому, коли слід створювати стартап, чи  краще це робити самотужки, а чи разом із співзасновниками, і ким саме вони мають бути - друзями, колишніми колегами, родичами чи сторонніми особами? Справді, як розподілити акціонерний капітал, як підібрати персонал на тій чи тій стадії розвитку власної справи, як ділити прибуток, — ці та багато інших дилем розглянуті на сторінках цього дослідження, але не тільки системним вирішенням численних дилем вона цінна та вартісна. "Основна ідея цієї книжки полягає в тому, - нагадує її автор, - що будь-які рішення, котрі стосуються створення компанії, мають бути свідомими. Кожне з них вимагає від засновника зважування всіх можливих альтернатив, яких зазвичай буває значно більше, ніж здається на перший погляд. "Правильне" рішення нерідко буває неочевидним, а то й парадоксальним. Якщо при цьому воно вимагає високих витрат, його прийняття стає дуже болючим і змушує засновника йти на непрості компроміси".

 

Олег Криштопа, Христина Бурдим. 10 успішних компаній — Брустурів: Дискурсус, 2018

Ця книжка – про нову якість підприємництва в Україні. Автори книжок зібрали історії 10 компаній, розпитали керівників та працівників про побудову їхнього бізнесу — від появи ідеї до створення якісного українського продукту. "Це книжка про українську мрію, - впевнені вони. - Всі історії про те, як з мінімумом стартового капіталу, але максимумом унікальних ідей можна досягти успіху. Один зі співрозмовників у книжці дивується: як можна ремствувати на погані умови в Україні? Країні, яка розвивається, і тому для нової справи просто безліч можливостей. Потрібно лише знайти її". І слід визнати, що герої цієї книжки їх знаходять. Так, наприклад, засновники мережі "23 ресторани", чия історія відкриває цю книжку. Більшість тих, хто створював цю прикарпатську компанію, родом зовсім не з цих країв, тобто не з Івано-Франківська. Аліна — з Криму, Олександр - з Харкова, Олена і Тоня - з Донбасу. Не всі їхні ідеї у консервативному містечку сприймалися із захватом, про дізнаємося згодом. Можливо, саме тому вони порівнюють свої заклади з НЛО. У таким самий спосіб захоплення своєю "всеукраїнською" справою демонструють інші учасники розмови про нове підприємництво – від "Коника" і "Покутської кераміки" до "Селиської сироварні" та "Чистої хати".