Розписка на секс не потрібна. 5 міфів, якими “обріс” закон про домашнє насилля

Уляна Букатюк
15 січня, 2019 вiвторок
15:30

Спростовуємо найпоширеніші міфи навколо закону про запобігання домашньому насиллю та пояснюємо, чому ці зміни важливі для всіх українців

З 11 січня набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, які передбачають, що секс без згоди (усної, письмової чи невербальної) вважається зґвалтуванням. У мережі через це за лічені години виникла ціла низка фейків та жартів.

Та що зміниться насправді й чому для кожного кожного українця важливі ці зміни. Руйнуємо 5 міфів, якими “обріс” закон про протидію домашньому насильству.

  1. “Держава залазить у ліжко до українців, такого нема більше ніде”

Радше навпаки. По-перше, Україна —  далеко не перша країна, що ухвалила законодавство про криміналізацію домашнього насильства. Наша країна - 11-тою у світі вводить подібні зміни і законодавчо затверджує, що секс має бути за взаємною і добровільною згодою.  Наразі таке законодавство діє в Швеції, Німеччині, Великій Британії, Бельгії.

Крім того, змінами до Кримінального кодексу Україна реалізує положення Стамбульської конвенції Ради Європи. Документ прийнятий 11 травня 2011 року всіма 47 країнами – членами Ради Європи, але досі не ратифікована Україною.

Щодо тези про “держава залазить у ліжко” - українці занадто емоційно сприйняли зміни до законодавства, впевнений помічник керівника Національної поліції Андрій Ткачов, який курує питання протидії домашньому насильству.

Про це свідчить й петиція на сайті президента з вимогою скасувати закон, який “фактично забороняється секс в Україні”:

“Ніхто секс не забороняє”, - наголошує Ткачов в коментарі Еспресо.TV. Навпаки, зміни до КК надали більше можливостей для захисту громадян:

“Стара редакція статті звужувала поліції можливості реагувати на насилля. Більше 30% справ по зґвалтуванні закривалися за відсутністю складу злочину”, - пояснює Ткачов.

Вперше в українському законодавстві закріплюється норма, що економічне, психологічне, фізичне насильство між близькими людьми – це кримінальний злочин, який карається в тому числі позбавленням волі.

З'явився термін “сексуальне насильство” — від “зґвалтування” воно відрізняється тим, що насильник діє без проникнення в тіло іншої людини (наприклад, без її згоди стимулює статеві органи, треться своїми тощо).

Жертвам такого насильства буде досить повідомити про те, що вони не давали однозначної згоди не лише на секс, а й інші насильницькі дії без самого “проникнення”. Раніше жертвам потрібно було доводити суду, що вони чинили активний фізичний опір насильнику.

У статті 152 є примітка про те, що вважається згодою. "Згода вважається добровільним, якщо воно є результатом вільного волевиявлення особи з урахуванням супутніх обставин".

Супутні обставини означають, що згода не повинно бути отримано під тиском, в результаті обману, погроз, насильства або іншого примусу

  1. “Треба підписувати довідку про згоду на секс”

Жарти в мережі переросли в фейк, якому справді повірила частина громадян. Ніяких документальних підтверджень ваших намірів мати сексуальні стосунки - не потрібно.

“Ніяких угод, актів, розписок і т.ін. закон не передбачає. І свідки також не потрібні. Головне у стосунках – відсутність примусу”, - наголошує юрист Максим Магда.

Згода потрібна була і раніше, інакше не існувало б відповідальності за зґвалтування, примушування до вступу у статевий зв’язок і ряд інших схожих злочинів, пояснює юрист.

У чому ж зміни? “З практичної точки зору вони не такі вже й кардинальні, як здається. Поява в законі терміну “добровільна згода” фактично додатково роз’яснює одним: “Якщо особа не бажає – залиш її в спокої!”, а іншим: “Якщо я не бажаю – ніхто не має права мене примушувати”, - пояснює Магда.

Останнє правило, наприклад, дуже підходить для випадків домашнього насильства, коли і кривдник, і постраждала особа не розуміють, що секс без згоди – це зґвалтування, а не подружній обов’язок.

Тож по суті стереотип про "подружній обов'язок" йде в минуле.

Якщо дружина чи чоловік не хочуть  займатися сексом — примушувати не можна. Раніше за такі справи правоохоронці не бралися.

Мабуть, найпростіше про те, що таке згода, а що таке відмова, пояснено на відео, де згоду на секс порівнюють зі згодою випити чаю:

  1. “В Україні й так все добре, яке насилля…”

На жаль, ні. В Україні досі толерується культура зґвалтування та насильства, коли дівчина каже “ні”, чоловіки трактують це як “я ще подумаю”, а “б’є - значить, любить”.

“Кожна четверта жінка в Україні пережила досвід зґвалтування або замах на зґвалтування хоча б раз у житті, а до правоохоронних органів з заявами про зґвалтування чи сексуальне насильство звертаються лише 6 % жінок-потерпілих”, - пояснює генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін'юсту Владислав Власюк, посилаючись на дані українських громадських організацій.

Й, судячи з опитування Фонду ООН в галузі народонаселення "Сучасне розуміння маскулінності: ставлення чоловіків до гендерних стереотипів і насильства щодо жінок", змін у розумінні насилля поки небагато:

33% чоловіків погодилися з думкою, що якщо жінка не вчиняє фізичного опору під час сексу, значить не можна стверджувати, що це - зґвалтування.

А 50% взагалі поділяють ідею, що жінка, яка перебувала під дією алкоголю чи наркотиків, частково сама винна в зґвалтуванні.

13% чоловіків, які були опитані у межах дослідження, вважали, що побиття дружини власним чоловіком може бути виправданим у деяких ситуаціях, 18% чоловіків погодилися, що чоловік має право вдарити або побити власну дружину, якщо він дізнався про її зраду, 5% чоловіків - якщо дружина відмовляє чоловікові в інтимних стосунках.

  1. “Закон захищає лише жінок, його писали феміністки”

Закон однаково захищає як жінок, так і чоловіків, наголошує Магда.

Згідно з даними Мінсоцполітики, у 2013-2018 роках 90% тих, хто звертався щодо насильства в сім'ї до органів держави, - жінки, 8,5-9 % - чоловіки та 1-1,5 % - діти.

“Але це не означає, що той маленький відсоток також не потребує законодавчого захисту”,- вказує юрист.

За домашнє насильство як злочин кривдник незалежно від статі може бути покараний громадськими роботами, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п'яти років чи позбавленням волі на строк до двох років.

Якщо провину доведуть, то за зґвалтування чоловіка жінка так само може “загриміти” за ґрати на п'ять років.

Крім того, посилюється відповідальність за сексуальне насильство і зґвалтування дітей до 14 років. Це може загрожувати кривднику увʼязненням до 15 років.

Раніше кримінально карався секс із особою, яка не досягла статевої зрілості. А потім експертиза визначала — досягла жертва статевої зрілості чи ні.

Тепер криміналом вважається секс дорослої людини з особою, якій не виповнилось 16 років, навіть якщо вона дала згоду (винятком є, якщо обидва партнери не досягли 16 років, тоді ніхто з них не несе відповідальності).

У 2019-му в Україні має запрацювати загальнодержавний кол-центр з проблем домашнього насильства, протидії торгівлі людьми та насильству стосовно дітей.

  1. “Тепер посадять будь-кого, й навіть не доведеш, що сексу не було”

Ще один міф, який активно поширювали в мережі - скасування презумпції невинуватості (жодна людина не є злочинцем, допоки такою її не визнає суд). Втім, це - також фейк.

Навіть після змін до Кримінального кодексу заяви про те, що хтось займався сексом без згоди — недостатньо для того, щоб засудити людину, наголошують юристи.

Доводити провину мають повноваження лише правоохоронні органи, пояснює Максим Магда. “Факт примусу довести часом дійсно неможливо, через що багато реальних ґвалтівників уникало відповідальності. На жаль, ніхто не застрахований і від судових помилок – знаю від колег кілька історій (більш, ніж 15-річної давнини), де справи явно були сфабриковані. Як бачимо, новий закон тут ні до чого”.

Магда переконує, що заяви з неправдивими свідченнями не соромились писати і раніше.

Зрештою, статистика свідчить, що ризики такого не надто високі, адже факт зґвалтування потрібно довести, надати докази, а це доволі принизливо.

У Великій Британії, наприклад, неправдиві повідомлення складають лише 2.5% з усіх заяв про зґвалтування. У Канаді та США - це 2-10% від загальної кількості заяв.

“Ніхто не скасовував кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин”, - наголошує Магда. Згідно з чинним законодавством, за завідомо неправдиву заяву  про вчинення злочину можна потрапити за ґрати до 2 років.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
Більше новин