10 фактів із життя Іллі Киви

20 січня Соціалістична партія висунула Іллю Киву кандидатом у президенти України

Еспресо.TV нагадує десять фактів із життя Іллі Киви.

1. 41 рік. Народився у Полтаві. Дід – Герой Радянського Союзу Пилип Кива. Ілля має двох дітей – 25-річну доньку Катерину, офіцера поліції та сина-першокласника Георгія.


Ілля Кива став батьком у 16 років. З маленькою донечкою Катею. Фото із архіву Іллі Киви


Ілля Кива із дітьми

2. Має три вищі освіти. Закінчив Полтавський державний педагогічний інститут імені Володимира Короленка за спеціальністю “педагог-психолог”, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого за спеціальністю “правознавець” та Національну академію МВС.

3. Був директором та головним бухгалтером Товариства з обмеженою відповідальністю “Укрзв’язокмонтаж”. Працював на залізниці у Донецькій області. У 2010-2011 роках - заступник начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги Служби автомобільних доріг у Київській області Державної служби автомобільних доріг України.

4. У 2011 році працював заступником начальника управління із захисту прав споживачів у Полтавській області. Тоді, за даними ЗМІ, начебто був впійманий на хабарі у $ 1,5 тис. Кива спростовує це. Каже, що справа була сфальсифікована тодішніми “мусорами”. Але суд виправдав Киву. “Кива - чистий”, - говорить Ілля. При цьому в програмі “Досьє” Ілля Кива зізнався, що вже на роботі у МВС йому неодноразово пропонували хабарі. Найбільший - в розмірі $ 200 тис. – за лобіювання інтересів фармакологічної мафії. Однак Кива каже, що ніколи не брав хабарів.


Ілля Кива під час Революції гідності

5. Був командиром батальйону патрульної міліції особливого призначення “Полтава”.10 грудня 2014 року призначений заступником начальника управління Міністерства внутрішніх справ України у Донецькій області. Після – був заступником начальника міліції у Херсонській області.

6. У жовтні 2015 року очолив Департамент протидії наркозлочинності МВС України. Через півроку відмовився проходити переатестацію. У травні 2016 року голова Національної поліції Хатія Деконаїдзе звільнила з посади Киву за начебто образливі висловлювання на адресу ветеранів АТО. Ілля каже, що це - повна маячня і він такого не говорив. “Мене звільнили через замовлення фармакологічної мафії”, - стверджує екс-начальника Департаменту протидії наркозлочинності. 

Тоді ж Михайло Саакашвілі назвав Іллю Киву “кримінальним авторитетом у погонах”. Кива стверджує, що сказане екс-президентом Грузії - повна маячня, яку Михайло сказав на відкритті нової лінії заводу “Інтерхім”, чиї інтереси і лобіював Саакашвілі. Кива каже, що боровся проти цього заводу. 

Читайте також: 10 фактів з життя лідера "євробляхерів" Олега Ярошевича

До 2017 року Кива лишався радником міністра внутрішніх справ України. Арсен Аваков називає Іллю Киву людиною-воїном.

7. 8 липня 2017 року на позачерговому з’їзді Соціалістичної партії був обраний її головою. Пізніше СПУ розпалася на три частини. Ілля Кива і Сергій Каплін досить довго публічно з’ясовували, хто ж з них є головним соціалістом країни. Станом на січень 2019 року державному реєстрі головою Соціалістичної партії значиться Ілля Кива.

8. Підполковник міліції. Нагороджений Орденом Данила Галицького, орденом за заслуги перед Збройними силами України. Має два нагородні пістолети – Форт-17” та “АПС”. 

Читайте також: 10 фактів із життя Анатолія Гриценка

9. 23 жовтня 2017 року Ілля Кива публічно заявив, що балотуватиметься у президенти України. 

10. Зіграв роль “батька” Махна у фільмі “Посттравматична рапсодія”.