10 фактів з життя Олега Ляшка

21 січня на з’їзді Радикальної партії Олега Ляшка висунули кандидатом у президенти України

Еспресо.TV пропонує згадати цікаві факти з біографії лідера Радикальної партії.

1. Йому 46 років. Народився 3 грудня 1972 року у Чернігові. Навчався в школі-інтернаті. Влітку жив у родині брата матері у селі Лизівка на Білокуракинщині (Луганська область).

2. З 1990 по 2006 роки працював кореспондентом, редактором, головним редактором різних друкованих видань.

3. На парламентських виборах 2002 року балотувався у столичному окрузі № 217. Отримав третій результат.

З 2006 по 2007 роки - народний депутат V скликання від Блоку Юлії Тимошенко (№ 26 у виборчому списку). Голова підкомітету з питань організації роботи ВР комітету з питань регламенту.

Після дострокових виборів у 2007 році знову став народним депутатом від БЮТ (№ 29 у списку). Працював заступником голови комітету ВР з питань бюджету.

19 жовтня 2010 року Ляшка було виключено з фракції БЮТ "за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції, закон про Кабінет Міністрів та регламент Верховної Ради".

З грудня 2012 року народний депутат України VII скликання. Переміг в одномандатному окрузі № 208 у Чернігівській області. У Раді працював заступником голови комітету ВР з питань фінансів. Ляшко тоді був позафракційним депутатом.

Читайте також: 10 фактів із життя Олександра Шевченка

4. На виборах президента 25 травня 2014 року Ляшко одержав 8,3 % голосів, посівши третє місце. Третє місце Ляшка стало однією з несподіванок президентських виборів.

5. З 2014 року Радикальна партія Ляшка є активним учасником політичних подій в країні.

8 серпня 2011 року Українську радикально-демократичну партію було перейменовано в Радикальну Партію Олега Ляшка. На парламентських виборах 2012 року Радикальна партія набрала 1,08 %.

На позачергових парламентських виборах у жовтні 2014 року Радикальна партія посіла п'яте місце (7,4 %), що дозволило їй отримати у Раді 22 мандати за партійними списками.

Серед причин зростання популярності Ляшка експерти називали розчарування електорату "Батьківщини" та "Свободи".

У новообраному парламенті утворилась більшість у складі 302 депутатів. Одним з учасників коаліції була і Радикальна партія. 1 вересня 2015 року Ляшко заявив про вихід фракції зі складу парламентської коаліції. Рішення було прийнято на підставі того, що в країні нібито відбувся реванш влади Януковича.

Читайте також: 10 фактів із життя Сергія Тарути

6. У червні 1994 року Ляшко був заарештований за звинуваченням у розтраті державного майна. Засуджений на шість років з конфіскацією майна. Відбував покарання в Ізяславській колонії №31 (Хмельницька область). Через рік Ляшко був звільнений по амністії. У 1998 році судимість з Ляшка була знята.

7. Ляшко неодноразово ставав учасником бійок у Верховній Раді.

18 травня 2011 року у сесійній залі Верховної Ради він вчинив бійку з першим заступником голови ВР Адамом Мартинюком.

14 серпня 2014 року у Раді сталася бійка між Ляшком та нардепом Олександром Шевченком.

3 березня 2015 року Рада не змогла почати вечірнє засідання через бійку, яка спалахнула між Ляшком та Ігорем Єремеєвим. До групи Єремеєва перейшов Сергій Мельничук, з яким Ляшко бився під час ранкового засідання.

14 листопада 2016 року на засіданні погоджувальної ради сталася бійка між головою фракції Опозиційного блоку Юрієм Бойком і Ляшком. В ході свого виступу Ляшко звинуватив Бойка в отриманні консультацій з Москви.

У відповідь на це Бойко вдарив Ляшка по обличчю. Бійка тривала кілька секунд, після чого Ляшко продовжив виступ. Він назвав Бойка і його фракцію "недобитками Януковича" і Бойко повторно вдарив Ляшка.

Читайте також: 10 фактів із життя Андрія Садового

8. У 2016 році журналісти "Радіо Свобода" у своєму розслідуванні стверджували, що Олег Ляшко та Ринат Ахметов регулярно проводять непублічні зустрічі між собою.

9. 8 грудня 2011 року Ляшко намагався провести до будівлі Верховної Ради корову. Спецпідрозділ МВС завадив йому це зробити.

10. 2 червня 2018 року він одружився з Росітою Сайранен. До цього вони перебували 20 років у громадянському шлюбі. Подружжя має спільну доньку Владиславу.