Ліфти-вбивці: в столиці мало не кожен другий підйомник є небезпечним

Діна Зеленська
25 січня, 2019 п'ятниця
12:41

В багатоповерхівках Києва експлуатується майже 23 тисячі ліфтів, з них понад 10 тисяч відпрацювали понаднормовий термін 25 років і є потенційно небезпечними, вони терміново потребують заміни або модернізації

Щоб відремонтувати всі столичні ліфти міській владі знадобиться понад 40 років, про це йдеться  в матеріалі журналіста програми “ШУСТРОВА LIVE” Діни Зеленської.

Смерть немовляти

Ліфт-убивця забрав життя двомісячного хлопчика. Трагедія сталася на початку січня в Сумах на очах мами немовляти та його дідуся. Повернувшись з прогулянки, сім`я саме виходила з кабіни, коли вона самовільно почала рухатися донизу, затиснувши дитину поміж дверей. Врятувати маленького не вдалося. Слідство з'ясувало: рік тому ліфт, у якому сталася трагедія, капітально відремонтували з гарантійним терміном експлуатації – 2 роки. Однак, уже за півроку жителі під'їзду почали скаржитися на роботу підйомника. Тож у переддень Нового року майстер приїхав на об’єкт та замінив програму автоматизованої системи, саме це, на переконання правоохоронних, органів і стало причиною трагедії. "Електромонтер у невстановлений спосіб шляхом приєднання дроту до 2 клем по-суті  дозволив рухатися ліфтовій кабіні між поверхами при незачинених дверцятах", - розповідає керівник прокуратури м. Суми Валерій Могильний.

Монтеру та керівнику ліфтової організації, яких підозрюють у причетності до падіння ліфта, вже обрали запобіжний захід – домашній арешт. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі. Останніми роками такі страшні і трагічні ситуації непоодинокі: люди все частіше стають заручниками залізних кабін.

Дороге задоволення

З майже 23-х тисяч ліфтів в житлових будинках столиці половина відпрацювала термін експлуатації, вказаний виробником - 25 років, і потребує повної заміни або капітального ремонту. За інформацією КП "Київбудреконструкція", орієнтовна вартість реновації одного ліфта вантажопідйомністю 320 кілограмів на 9 поверхів складає 1 млн 300 тис. грн. Такий самий дротохід на 16 поверхів – обходиться вже у 1 млн 600 тис. грн. Тоді як ліфт до 500-ти кілограмів на 16 поверхів – 1 млн 850 тис. грн.

В КМДА зізнаються, грошей на відновлення підйомників немає. Мовляв бюджетні видатки для галузі житлового господарства в міському бюджеті значно обмежені, що не дає можливості виконати необхідний комплекс робіт капітального характеру в житловому фонді, старіння житлового фонду випереджає темпи його оновлення.

На межі зриву...

Люди щодня ризикують своїм життям, старі, пошарпані кабіни, а іноді й абсолютно порожні, відкриті шахти. Усе це – реалії столичних багатоповерхівок. Підйомники за відсутністю належного ремонту в будь-який момент можуть спричинити трагедію. Про небезпеку, яка чатує в ліфтовій кабіні, пані Тетяна знає з досвіду своєї родини. Півроку тому її мати  стала заручницею ліфта, який самовільно із шаленою швидкістю почав падати донизу. Жінка летіла з 14 до 3 поверху,  там підйомник, на щастя,  сам зупинився та заблокував її, розповідає донька постраждалої і додає: страх користуватися ліфтом і досі не зник, адже в той день разом з матір'ю повинна була спускатися і вона разом з півторарічним сином.

Сусіди кажуть: в той день скрегіт ліфтової кабіни чули не лише в будинку, але й за його межами. Жінку, яка врешті застрягла на третьому поверсі, діставали працівники ДСНС, поліції, швидкої і самі мешканці будинку. Люди з жахом згадують цю історію і додають: попри те, що ліфт в цьому будинку часто виходив з ладу, падіння ніхто не очікував. Після надзвичайної події більшість жителів кілька місяців ходили пішки. Після цієї моторошної історії механіки вмить полагодили кабіну, замінивши всі несправні деталі. Тим не менш, проблему з підйомником це не вирішило, він далі ламається, а люди на свій страх і ризик продовжують ним користуватися, адже іншого виходу не бачать. Більшість сімей, які проживають в ньому, мають маленьких дітей з якими щодня потрібно виходити на вулицю, а спускатися з дитиною, коляскою та санками по східцях — немає сил.

Необгрунтована паніка

Втім, на такі нарікання в обслуговуючій компанії запевняють, що роботи з обслуговування та ремонту ліфтів проводяться постійно, просто вони не завжди помітні. У разі виявлення несправностей ліфт блокують, тому людям боятися нічого і якщо ліфт працює, це означає що він безпечний, запевняє головний інженер КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського р-ну м. Києва" Геннадій Синельник.

Легкий заробіток

Закінчення терміну служби – далеко не єдина проблема столичних ліфтів. Непоодинокими є випадки мародерства. Злочинці нахабно вдираються до будинків, виламують двері до машинного приміщення, а там вже беруть все що хочуть: троси та котушки, кабелі та двигуни, які збувають в пунктах прийому металу. Такі прецеденти є доволі поширеними.

Киянка Надія Іванівна розповідає, що в їхньому будинку за останній рік грабіж ліфтових деталей здійснювали понад 6 разів. Востаннє це сталося за кілька днів до Нового року, тоді злодії-вандали розікрали обладнання і зупинили роботу підйомника більш ніж на 3 тижні. Будинок, за словами його мешканців, на 80 відсотків заселений пенсіонерами. То ж люди літнього віку були змушені майже місяць сидіти по домівках не маючи змоги ані сходити до магазину, ані винести сміття з квартири, бо не могли самотужки здолати 14 надскладних поверхів.

Недобросовісні забудовники

В одній зі столичних багатоповерхівок, яка налічує аж 32 поверхи і понад тисячу мешканців, одна із ліфтових шахт – взагалі порожня. Хмарочос звела фірма одного з найскандальніших забудовників Києва – Анатолія Войцеховського. Інвестори, раді бодай тому, що будинок добудували, великої проблеми у відсутності одного з ліфтів не побачили. Нині ж заступник голови ОСББ Дмитро Шаповалов бідкається: ситуація критична, адже інші два встановлені ліфти є експериментальними, тобто зібрані з різних деталей кількох фірм і через велике навантаження потребують заміни. Мало того, один з них взагалі не відповідає технічним нормам будинку, адже розрахований на 9 поверхів, а забудовник поставив його на 32-х поверховий будинок.

Через велику кількість навантаження два встановлених ліфти постійно ламаються, часто люди місяцями ходять пішки на 32 поверх. ОСББ має намір встановити ліфт, якого не вистачає, а з часом замінити й існуючі, єдина проблема – гроші, які повинні зібрати всі мешканці будинку, а це далеко не всім по кишені. 

 Вартість маленького ліфта вантажопідйомністю 400 кг буде коштувати від 1 до 2 млн., все залежить від комплектації. Вантажно-пасажирський це вже від 1,5 до 2,5 млн. грн.,  теж все залежить від того, який саме і це сам ліфт, а ще є монтажні роботи, ще є пусконалагоджувальні роботи — розповідає Дмитро Шаповалов.

Хто відповість?

Проблем, пов’язаних з ліфтовим господарством в будинках, де є ОСББ, значно менше. Люди самі контролюють роботу, бережуть майно та вчасно усувають несправності. Однак, навіть за таких умов слід пам’ятати: у разі непередбачуваних обставин відповідальність буде покладена саме на власників будинку. По суті голова ОСББ є власником зазначеної будівлі і,  виходячи з нормативно-правових актів, саме власник несе відповідальність, каже юрист Денис Писаний і додає, якщо компанія чи будівля належить як раніше кооперативам то відповідає кооператив.

Правила безпеки

Допоки проблема існує, а належного фінансування годі і чекати, рятувальники радять пасажирам, щонайменше, знати про техніку безпеки, якщо дротохід мчить у прірву. Зокрема, потрібно присісти навколішки, на носочки. Спиною притулитися до стінки ліфту. Також руками впертися в стінки ліфту. Теплі речі – треба її зняти з себе і зробити як подушку, покласти перед собою. Таким чином фіксуємо своє тіло і при різкій зупинці надаємо мінімум пошкоджень своєму організму, - каже співробітник ГУ ДСНС Едуард Білозір. Втім іноді для того, щоб скористатися простими правилами безпеки просто немає часу. Ліфтова кабіна за лічені секунди може впасти донизу. Тому маючи сумніви щодо справності підйомника краще зайвий раз скористатися східцями.

Поліпшення через 40 років

В цьогорічному бюджеті столиці на капітальний ремонт та заміну ліфтів передбачено 250 млн. грн. Якщо заміна однієї кабіни коштує, щонайменше, 1 млн., виходить, що за рік буде відремонтовано 250 ліфтів. Втім, лише в Києві заміни потребують більше 10 тисяч підйомників, то ж на їхню модернізацію такими темпами знадобиться, щонайменше, 40 років.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
Більше новин