Віталій Портников: Компанії Дерипаски знову в ціні

Міністерство фінансів США повідомило про зняття санкцій з трьох провідних компаній, пов'язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою

Сам Дерипаска залишається під санкціями, проте ясно, що його бізнес залежить не стільки від особистого прибутку, скільки саме від прибутку цих трьох корпорацій.

Формально компанії Дерипаски виконали всі американські умови - тобто Дерипаска їх більше не контролює. Але всі чудово розуміють, що крім формального контролю є ще і не дуже формальний, пов'язаний із реальним впливом олігархів на їх фірми. З цієї точки зору Дерипаска взагалі міг і не вважатися власником своїх корпорацій, йому можна тільки подякувати за чесність. А зараз, щоб позбутися від санкцій, олігарх повернувся до "сірого" варіанту - тільки й усього. Саме тому американські законодавці вимагали залишити в силі санкції проти компаній Дерипаски - але пропозиція, яку винесли на голосування в сенаті, не набрала достатньої кількості голосів через позицію республіканців.

І це ще раз дозволяє тверезо оцінити лобістські можливості Дерипаски і тих, хто за ним стоїть. Офіційні особи в США часто називають Олега Дерипаску союзником Володимира Путіна. Але це не зовсім так. Це Путін - союзник Дерипаски. І ось чому.

Олігарх одружений на дочці Валентина Юмашева, колишнього глави адміністрації президента Росії Бориса Єльцина і радника Володимира Путіна. А сам Юмашев одружений на дочці Єльцина Тетяні. Це - єльцинська сім'я в чистому вигляді.

Ніхто з її представників, на відміну від особистих друзів Путіна, від західних санкцій особливо не постраждав. Найголовнішим постраждалим виявився якраз Олег Дерипаска - але, як бачимо, олігарха змогли врятувати. Не його самого, звичайно, а його бізнес. Тому що це може бути спільний бізнес наймогутнішої сім'ї Російської Федерації - сім'ї, яка свого часу довірила нікому не відомому чекісту Володимиру Путіну представляти її інтереси в Кремлі, а молодому бізнесменові Олегу Дерипасці - представляти її інтереси на світовому ринку алюмінію.

Те, що відбувається навколо компаній Дерипаски, дозволяє задатися питаннями про справжні, а не «телевізійні» центри впливу і в Росії, і в сучасному світі. А також згадати і про те, що саме Дерипаска був одним з тих російських олігархів, кому вдалося вийти на український ринок у період правління другого президента України Леоніда Кучми.

Леонід Данилович своїх тісних зв'язків з сім'єю Єльцина ніколи і не приховував. Навіть після подій 2014 року, коли він засудив дії політичного керівництва Росії, Кучма був присутній на відкритті «Єльцин-Центру» в Єкатеринбурзі і виявився там неподалік від іншого друга сім'ї - Володимира Путіна.

Так один могутній клан може об'єднувати інтереси різних людей, які вважаються ворогами і навіть країн, які воюють і борються між собою і навіть запроваджують санкції одна проти одної.