10 фактів із життя Романа Безсмертного

4 лютого Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у президенти України Романа Безсмертного

За двадцять три роки в українській політиці він пройшов практично усіма владними щаблями. Він був у владі і в опозиції. Був народним депутатом та представляв інтереси Президента у Верховній Раді. Він був віце-прем’єром у першому уряді Юлії Тимошенко, послом України у Білорусі і був одним із переговорників від України у мінському форматі. Тепер він починає сильну політичну кар’єру.

Пропонуємо вашій увазі десять фактів із життя Романа Безсмертного.

1. 53 роки. Народився 15 листопада 1965 року у селі Мотижин Макарівського району Київської області. За фахом – учитель історії. Чотири роки вчителював у Бородянській середній школі № 2 Київської області. Кандидат політичних наук. Кандидатська дисертація - "Соціально-політичний устрій українського суспільства (концепція Донцова)".

2. У 1994 році за підтримки Української Республіканської Партії переміг на парламентських виборах в Макарівському виборчому окрузі № 220 Київської області. Пізніше обирався до парламенту від НДП, “Нашої України”. Є одним із співавторів Конституції України 1996 року.

Читайте також: 20 фактів із життя Петра Порошенка

3. П'ять років був представником президента Леоніда Кучми у Верховній Раді України.

4. На парламентських виборах 2002 року очолював передвиборчий штаб блоку “Наша Україна”, а на президентських виборах 2004 року – заступник керівника виборчого штабу кандидата в президенти України Віктора Ющенка.

5. Під час Помаранчевої революції – комендант акції громадянської непокори на Хрещатику.

6. 4 лютого 2005 року призначений на посаду віце-прем'єр-міністра з питань адміністративно-територіальної реформи. У липні того ж таки року у Макарові Київської області, де повинні були відбутися слухання про адміністративно-територіальну реформу, Романа Безсмертного зустріли агресивно місцеві жителі. В результаті віце-прем'єр публічно оголосив про свою відставку. Правда, президент її не прийняв, а Безсмертний заявив, що до того, що сталося в Макарові, причетні соціалісти.

7. 24 лютого 2010 року призначений Надзвичайним і Повноважним послом України в Білорусі. Роман Безсмертний був солідарний з європейським дипломатичним корпусом, щодо подій, що відбулися під час і після президентських виборів 2010 року. У червні 2011 року його відкликали із посади. Каже, що до його відставки долучилися як Москва, так і оточення Януковича.

Читайте також: 10 фактів із життя Володимира Зеленського

8. Був заступником глави Секретаріату президента України та головою ради партії "Народний Союз "Наша Україна". У липні 2014 разом з Юрієм Луценком створив політичну партію "Третя Українська Республіка" і став її головою. А через півтора роки очолив Центральний апарат Аграрної партії, яку залишив у 2018 році. Представляв України у політичній підгрупі на переговорах у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі. У квітні 2016 року вийшов із переговорного процесу.

9. У травні 2018 року оголосив про намір піти у президенти України, а у січні 2019-го став головою партії "Рух +380". Є прихильником неоконсерватизму.


Тетяна Мокріді та Роман Безсмертний із доньками

10. Одружений. Дружина – Тетяна Мокріді. Від першого шлюбу Роман Безсмертний має доньку Лілію (1989 р.н.). У Тетяни від першого шлюбу – син Владислав (1991 р.н.). У Романа та Тетяни є дві доньки – Єлизавета та Анастасія (2012 р.н.).